Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smlouvy s odběrem vody vyúčtování

Od: radapro001* odpovědí: 10 změna:
Ahoj
Představte si veliký barák kde jsou 4 majitele a smlouva na odběr vody na jednoho majitele který pak dělá odečty z bytu když přijde vyúčtování za vodu. Zajímá mě jestly je možné si udělat smlouvu sám na sebe na svůj byt v baráku. Proč mám už třetí rok poslouchat keci že mi řekne majitel který má smůlu máme ti vrátit 9 tisíc ale nějak mi to nevyšlo tak sem to rozpoutal tady máš 7 tisíc. Smlouva je na něj, a pochybuji že by někdo ji dal primárně na mě jako že by se shodly majitele. Tak mě napadlo proč nemůžu mít smlouvu rovnou s Vodarnou?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

max1
hodnocení

2x
Co prosím?
Pokud jsou poměrové vodoměry v jednotlivých odběrných místech, Tady se nerozúčtovává paušálem, tak se snad rozúčtovává v poměru náměrů jednotlivých poměrových vodoměrů, které musí být kalibrované, a ne starší než 6 let. Jinak by hrozila pokuta od metrologického úřadu.
Takže nechápu, kde je problém.
Smlouvu sama sebe si můžeš udělat, leda že si uděláš svůj přívod s fakturačním vodoměrem. Tedy pokud jsi sám jeden z majitelů. No za fakturační vodoměr se ročně platí čím dál vyšší částka, původně to byla nula a nyní už to je včetně stručného snad přes tisícovku.
radapro001*

Ahoj

Sem jeden z majitelu.

Majitel který má na sebe smlouvu s vodárnou tak mu měcíčně platime za vodu na konci roku pak prijdě od vodárny vyučtování a majitel X si zapíše stavy budíku v každém bytě a podle toho vznikají bud na určitých bytech přeplatky nebo naedoplatky. Každný rok nám vrací peníze za vodu , jenže nejspíše budou někde nejaký uníky nebo nevím co takže vždy mu výjde přiklad mate dostat 9 tisíc zpět za vodu ale někde se ztratila voda za 2 tisíce tak se všichni na to stoho složíme. muj měřák je novej kupovanej tenhle rok. no nic svuj přívod s fakturačním vodoměrem mi udělá za pěníze vodárna? a zakolik tak , dekují za info

max1

To se informuj na vodárně, ledaže bys měl spodní byt a šlo do něj udělat přímý trubky? Anebo jak jinak chceš osadit fakturační měřidlo? To se musíš podívat do ceníku vodáren, ale u nás na nejmenší m vodoměrem když je vhodný i z točný tak je roční náklad cirka 15 stovek... (Jen na paušálech, což se u vás může dělit mezi 4 byty).

Jinak při rozúčtování správný postup je rozdělit cenu na faktuře v poměru odpovídajícím poměrům vašich vodoměrů. Tedy stanoví se cena za jeden kubík, která je pochopitelně daleko vyšší, než Ceníková cena vodárny. To je NORMÁLNÍ. Musel bych vidět výpočet, jak se to dělá u vás, jestli je to správný postup.

Že ty vaše vodoměry nedají v součtu přesně součet fakturačního vodoměru je jasné a zcela normální, rozdíl bývá až 20%.

Je to dané tím, že poměrové vodoměry nejsou přesné, tím, že máte někde třeba společný odběr na zahradu a ten není měřený, tím, že někde může být procapávající kohoutek a ten se na poměrovém vodoměru nezachytí - apod.

Jo a hlavně, pokud si každý koupil svůj vodoměr, tak je to pěkná blbost, vy musíte ty 4 poměrové vodoměry si vyměnit všichni najednou a za stejný typ! Mají vůbec platnou ověřovací značku?!

hodnocení

0x
muj měřák je novej kupovanej tenhle rok... Za prvé, měly by být podružné vodoměry všechny stejného typu, výrobce. Dále by se měly měnit současně co šest let. Být plombované, aby nešlo jednoduše čachrovat s vodou... Atd. A do 20% rozdílu je běžně... Buďte rád, že každý majitel doplatí stejně... představte si, že byste platili poměrově, nejvíc odebere, nejvíc doplatí...A třeba ten co šidil má nejmenší odběr a doplatí nejméně. U vás to vidím spravedlivé...ten rozpočet doplatků...
max1
každopádně into je špatně, defaultně se předpokládá, že nikdo nekrade, a že chyba vodoměru je symetrická. A vůbec stanovovat nějaký doplatek, = problém s uživateli viz tento dotaz. Standardně podle zákona se stanoví cena za metr krychlový všem stejně. Ta cena je logický vyšší, než tě na vodárny, protože už zahrnuje nepřesnosti.
Tady je špatně zejména to, že každý vodoměru je jiný a kdoví zda zaplombovaný a kdoví jak kalibrovaný…
Při tak to malém počtu odběratelů a nových vodoměrů bývá chyba do 5%, Pokud tedy někde neprotéká záchod, který se na nepřesném poměrovém vodoměru nezachytí.
Autorovi dotazů doporučuji si znovu zjistit, oč můj the, případně se obrátit na diskusi na portalsvj.CZ Tam se tohle řeší neustále dokola
Lidé si pletou paušál a rozúčtování a vyúčtování a 1 000 000 jiných věcí…

hodnocení

0x

Milý tazateli,

sdělím Vám, jak to dělám já.

Hlavní vodoměr, podle kterého se účtuje vodně a stočné. Každý byt a provozovna má svůj vodoměr. Je jasné, že nikdy nesouhlasí počet kubíků po sečtení a porovnání všech vodoměrů s hlavním vodoměrem.

Obyčejná tabulka v EXECELU a vypočítá procentální navýšení u všech, dle množství odebrané vody. Takže zaplatíte 10.000 za rok na vodu a tabulka musí ukázat, že nájemníci musí uhradit stejnou částku.

Pochopil jste mne?

max1
Ale kdepak, správný postup je stanovit si cenu za 1m3 v tom vašem poměrovém hospodářství.
Neboli celkem Kč dodavatele děleno součet náměrů vašich poměrových vodoměrů v domě = vaše cena za m3 v domě (Pro všechny stejná).
Získanou cenou za m3 pak jednoduše vynásobíte jednotlivé poměrové vodoměru a máte přesnou cenu.
Nějaká procentní navýšení jsou na vyúčtování zcela zbytečná. Tak jednoduché to je.
Nezapomeňte, že jste povinen na tom vyúčtování tu cenu za m3 (jde Defakto o průměrnou cenu) vykázat!
Když vidím na vyúčtování nějaká procenta, dopočty a podobné pícoviny, tak Přemýšlím, zda je záměr to zamlžit, anebo základní neznalost…

někdo to dělá jinak a lehčeji. Každý máme svoji metodu.

Obrovský byt s velkou kubaturou a malou spotřebou vody a malinký byt s dětmi a velkou spotřebou...

co je spravedlivější?

max1
Asi vás nechápu, zkuste si znova přečíst, co jsem napsal.
A zejména zkontrolujte vaše vyúčtování, jestli na něm je cena za m3, kterou po nich požadujete.
Prostě základem je stanovit si vaší vlastní cenu za m3
A cena za m3 x náměr vodoměru
Sečteno Kč odběrným místům, které mají vodoměr, Tak výsledná cena = na haléř přesně vaší faktuře od vak
Chápete?
Takhle jednoduché to je :))
Většina lidí to dělá ale daleko složitější, a vůbec tam tu cenu za m3 vykázáno nemá, takže porušuje zákon

Prostě základem je stanovit si vaší vlastní cenu za m3
Co mi naúčují vodárny, to učtuji za kubík nájemníkům. Nedělám si svoji cenu za vodu.

Za rok 2021 byla cena 98,30 s DPH, to samé jim účtuji.

Rozdíl v počítadlech byl

hlavní vodoměr 329
podružné vodoměry 313
rozdíl16

koeficient přepočtu nepřesností vodoměrů1,051

Některým nájemníkům musím dávat podrobné vyúčtování pro úřad práce a nikdy nebyl problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]