Nejste přihlášen/a.
Ahoj
Sem jeden z majitelu.
Majitel který má na sebe smlouvu s vodárnou tak mu měcíčně platime za vodu na konci roku pak prijdě od vodárny vyučtování a majitel X si zapíše stavy budíku v každém bytě a podle toho vznikají bud na určitých bytech přeplatky nebo naedoplatky. Každný rok nám vrací peníze za vodu , jenže nejspíše budou někde nejaký uníky nebo nevím co takže vždy mu výjde přiklad mate dostat 9 tisíc zpět za vodu ale někde se ztratila voda za 2 tisíce tak se všichni na to stoho složíme. muj měřák je novej kupovanej tenhle rok. no nic svuj přívod s fakturačním vodoměrem mi udělá za pěníze vodárna? a zakolik tak , dekují za info
To se informuj na vodárně, ledaže bys měl spodní byt a šlo do něj udělat přímý trubky? Anebo jak jinak chceš osadit fakturační měřidlo? To se musíš podívat do ceníku vodáren, ale u nás na nejmenší m vodoměrem když je vhodný i z točný tak je roční náklad cirka 15 stovek... (Jen na paušálech, což se u vás může dělit mezi 4 byty).
Jinak při rozúčtování správný postup je rozdělit cenu na faktuře v poměru odpovídajícím poměrům vašich vodoměrů. Tedy stanoví se cena za jeden kubík, která je pochopitelně daleko vyšší, než Ceníková cena vodárny. To je NORMÁLNÍ. Musel bych vidět výpočet, jak se to dělá u vás, jestli je to správný postup.
Že ty vaše vodoměry nedají v součtu přesně součet fakturačního vodoměru je jasné a zcela normální, rozdíl bývá až 20%.
Je to dané tím, že poměrové vodoměry nejsou přesné, tím, že máte někde třeba společný odběr na zahradu a ten není měřený, tím, že někde může být procapávající kohoutek a ten se na poměrovém vodoměru nezachytí - apod.
Jo a hlavně, pokud si každý koupil svůj vodoměr, tak je to pěkná blbost, vy musíte ty 4 poměrové vodoměry si vyměnit všichni najednou a za stejný typ! Mají vůbec platnou ověřovací značku?!
Milý tazateli,
sdělím Vám, jak to dělám já.
Hlavní vodoměr, podle kterého se účtuje vodně a stočné. Každý byt a provozovna má svůj vodoměr. Je jasné, že nikdy nesouhlasí počet kubíků po sečtení a porovnání všech vodoměrů s hlavním vodoměrem.
Obyčejná tabulka v EXECELU a vypočítá procentální navýšení u všech, dle množství odebrané vody. Takže zaplatíte 10.000 za rok na vodu a tabulka musí ukázat, že nájemníci musí uhradit stejnou částku.
Pochopil jste mne?
někdo to dělá jinak a lehčeji. Každý máme svoji metodu.
Obrovský byt s velkou kubaturou a malou spotřebou vody a malinký byt s dětmi a velkou spotřebou...
co je spravedlivější?
Prostě základem je stanovit si vaší vlastní cenu za m3
Co mi naúčují vodárny, to učtuji za kubík nájemníkům. Nedělám si svoji cenu za vodu.
Za rok 2021 byla cena 98,30 s DPH, to samé jim účtuji.
Rozdíl v počítadlech byl
hlavní vodoměr 329
podružné vodoměry 313
rozdíl16
koeficient přepočtu nepřesností vodoměrů1,051
Některým nájemníkům musím dávat podrobné vyúčtování pro úřad práce a nikdy nebyl problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.