Dobry den, prosim o radu, jak je to se zvysenim najemneho. Byt byl mestsky, nyni byty skoupil do soukromeho vlastnictvi novy majitel. Bude se zvysovat najemne o inflacni dolozku+ dopocitani ceny za metr ctverecny, oproti sousedum. Mesto nam pronajalo byt (tedy vyhrali jsme obalkovou metodu) za nizsi cenu, nez maji sousede, co tu jiz ziji dlouhodobe pred nami. Dohromady tedy cekame zvyseni najmu o vysokou cenu, ale na co se chci zeptat, zda plati, ze i v tomto pripade plati, ze se najemne muze zvysit o 20% za 3 roky? Nebo si novy majitel muze vypocitat novy najem skrz vyse uvedene? Snad je to trochu srozumitelne. Navyseni o 20% bychom jeste zvladli, ale dopocitani metru + inflace dela mnohem vic. Dekuji za odpovedi
No, ale za těch 500 už ten byt neopravíte tak jako dřív, takže inflace vám ten nájem snižuje.
krtek6
to, že to za to neopravím je sice pravda, ale furt to nevylučuje to co jsem psal předtím..nikde není napsaný, že nájem se musí rovnat nákladům majitele na udržbu...to je pouze zbožné přání a realita, že se to tak děje...viz..klasiská situace...já si vezmu kurevsky nesmyslně velkou hypotéku k tomu napařím fond oprav, povýším to o 10% a napálím to nájemci, kterej mi to bude platit...to není zákon nebo povinnosti...
Krtku6, stejnou logikou byste mohl tvrdit, že "nikde není napsané, kolik si mohu říct za nájem", a vidíte, regulované a napsané to je. Vás třeba nezajímá, za kolik majitel opravuje nemovitost a jakou si vzal hypo, tak proč by jeho by mělo zajímat, jestli nájemníkovi zbyde na jídlo po zaplacení nájmu?
krtek6
já pouze tvrdím, že "inflace" v souvislosti s nájmem je nesmysl...
jendad
Krtek .
Pokuď to nevíte , tak restituenti se soudily ve štrasburku u evropského dvora (zrušení regulovaného nájemného ) . A ten jim dal za pravdu . V oduvodnění bylo , že za přiměřené nájemné se považuje ročně 7% z ceny nemovitosti . To aby měli majitelé na udržbu a přiměřený zisk. Ono samozřejmě mužete vybírat méně , ale pak nebudete mít na udržbu a za pár desítek let budte mít nemovitost vybydlenou . Najemník odejde za lepší kvalitou a vy nebudete mít na rekonstrukci .
max1
@jendad vy o koze Vždyť to tady píšu, podstatné je, zdali tazatel má smlouvu na dobu určitou a pak cena platí až do konce nebo na dobu neurčitou, a pak lze zvýšit jen o 20% za 3 roky. Změna vlastníka na to nemá vliv. Výměna jen pokud by byla cena stanovena za m2. Inflace s nájmem nesouvisí, jen nepřímo pro nízkopříjmové přes Příspěvek na bydlení…
alex83*
Dobry den, smlova na dobu neurcitou. Tak jsme ji meli od mesta a tak nas novy ukrajinsky soukromy majitel i prevzal. Dekuji
max1
Pak je lhostejno, zda turecký či ukrajinský, Může vám z fleku navýšit nájem o 20% a za 3 roky zase o 20%. Leda že byste měli v původní nájemní smlouvě stanovenou cenu nájmu od m2, pak by vám mohl přeměřit ten byt a pokud bude výměra větší, tak samozřejmě vám na účtuje skutečné m2 zdražené o 20%. Pokud bude tlačit na změnu smlouvy inflační doložkou, tak na to přistupovat nejspíše nemusíte. Nový majitel musí respektovat stávající smlouvu na dobu neurčitou, jen si musíte dát dobrý pozor na to, aby jste mu nedali záminku jí vypovědět.
Vy jste ovšem vůbec neuvedl, jestli máte smlouvu na dobu neurčitou, pak platí uvedené pravidlo 20% za 3 roky. Pokud máte smlouvu na dobu určitou, tam vám skončí, tak nová cena může být klidně o 200% víc, ber nebo neber.
Smlouvu může měnit, dle podmínek ve smlouvě a dle zákona. Někteří již uvedli, že může zvýšit nájemné o 20% za tři roky. Taky může mít ve smlouvě odstavec, který já dávám taky do smlouvy, že se zvyšuje nájemné o výši inflace. Taky může dát (složitě) výpověď-
max1
A vy pane Cukráři uzavírá té smlouvy na dobu neurčitou? Anebo na dobu určitou delší než jeden rok? Protože ve standardní smlouvě na rok je inflační doložka jaksi zbytečná. Jak byste to aplikoval, to mě zajímá.
Jak u kterých nájemníků, u občanů max na rok, u firem neurčito s výpovědí 3 měsíce.
alex83*
Zjistila jsem tedy ze kdyz jsme podepsali inflacni dolozku, jiz se na nas 20 % za 3 roky nevztahuje. Kolik nam dopocita rozdil v m2 proti sousedum, to se nechame prekvapit. Bude to tedy pekna palka.
max1
A vy máte v původní smlouvě sjednáno inflační doložka co.? A vy máte v původní smlouvě sjednanou cenu podle klíče cena za m2 a měsíc? Většinou se sjednává cena za byt, a pak metry čtvereční nehraju žádnou roli, Ale kdoví jak to mají ti komunální nájemní smlouvy.. Pan Cukrář: A vy tedy U rezidentních nájemních smluv na jeden rok aplikujete inflační doložku a jakým způsobem prosím? Podle mě to totiž moc efektivně ani nejde, protože tu inflaci se dozvíte tak s tříměsíční m zpožděním, výslednou cenu stejně musíte nájemce nechat odsouhlasit, A zpětně můj přece už měnit nemůžete, nebo se pletu?
Diky vsem za odpoved, zvyseni o 20% za 3 roky se nas tedy netyka, bude se zvysovat kazdy rok dle miry inflace. Jeste mam dotaz k tem metrum2.Chteji dopocitat rozdil mezi nami a sousedy, ze ti plati mene. Ve smlouve ale o tom nic neni, prisli s tim az pozdeji. Maji na to narok? Diky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.