Nejste přihlášen/a.
a co má nájem společného s inflací? nájem nepodléhá žádné inflaci... když budu chtít 500,- tak budu chtít 500,- třeba 50let
to, že to za to neopravím je sice pravda, ale furt to nevylučuje to co jsem psal předtím..nikde není napsaný, že nájem se musí rovnat nákladům majitele na udržbu...to je pouze zbožné přání a realita, že se to tak děje...viz..klasiská situace...já si vezmu kurevsky nesmyslně velkou hypotéku k tomu napařím fond oprav, povýším to o 10% a napálím to nájemci, kterej mi to bude platit...to není zákon nebo povinnosti...
Krtek .
Pokuď to nevíte , tak restituenti se soudily ve štrasburku u evropského dvora (zrušení regulovaného nájemného ) . A ten jim dal za pravdu . V oduvodnění bylo , že za přiměřené nájemné se považuje ročně 7% z ceny nemovitosti . To aby měli majitelé na udržbu a přiměřený zisk. Ono samozřejmě mužete vybírat méně , ale pak nebudete mít na udržbu a za pár desítek let budte mít nemovitost vybydlenou . Najemník odejde za lepší kvalitou a vy nebudete mít na rekonstrukci .
Vždyť to tady píšu, podstatné je, zdali tazatel má smlouvu na dobu určitou a pak cena platí až do konce nebo na dobu neurčitou, a pak lze zvýšit jen o 20% za 3 roky. Změna vlastníka na to nemá vliv.
Výměna jen pokud by byla cena stanovena za m2.
Inflace s nájmem nesouvisí, jen nepřímo pro nízkopříjmové přes Příspěvek na bydlení…
Leda že byste měli v původní nájemní smlouvě stanovenou cenu nájmu od m2, pak by vám mohl přeměřit ten byt a pokud bude výměra větší, tak samozřejmě vám na účtuje skutečné m2 zdražené o 20%.
Pokud bude tlačit na změnu smlouvy inflační doložkou, tak na to přistupovat nejspíše nemusíte. Nový majitel musí respektovat stávající smlouvu na dobu neurčitou, jen si musíte dát dobrý pozor na to, aby jste mu nedali záminku jí vypovědět.
1x
Musíte sdělit, od kdy a do kdy máte nájemní smlouvu, páč od toho se bude odvíjet i cena, dle možnosti zákona,.
Smlouvu může měnit, dle podmínek ve smlouvě a dle zákona. Někteří již uvedli, že může zvýšit nájemné o 20% za tři roky. Taky může mít ve smlouvě odstavec, který já dávám taky do smlouvy, že se zvyšuje nájemné o výši inflace. Taky může dát (složitě) výpověď-
Anebo na dobu určitou delší než jeden rok?
Protože ve standardní smlouvě na rok je inflační doložka jaksi zbytečná. Jak byste to aplikoval, to mě zajímá.
A vy máte v původní smlouvě sjednanou cenu podle klíče cena za m2 a měsíc? Většinou se sjednává cena za byt, a pak metry čtvereční nehraju žádnou roli, Ale kdoví jak to mají ti komunální nájemní smlouvy..
Pan Cukrář: A vy tedy U rezidentních nájemních smluv na jeden rok aplikujete inflační doložku a jakým způsobem prosím?
Podle mě to totiž moc efektivně ani nejde, protože tu inflaci se dozvíte tak s tříměsíční m zpožděním, výslednou cenu stejně musíte nájemce nechat odsouhlasit, A zpětně můj přece už měnit nemůžete, nebo se pletu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.