Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zazdění oken na půdě do ulice

Od: petr2 odpovědí: 27 změna:

Dobrý den, chtěl bych zazdít okna na půdě směrem do ulice (cca 15 cm nad podlahou, rozměr 100x50, nadezdívka cca 120cm), Je třeba na to stavební povolení nebo stačí jen ohláška nebo to risknout? Na půdě jsou kromě toho ještě 3 střešní okna a výlez, čili odvětrávání a světlo je zajištěno. Děkuji za odpovědi.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

4x

Správně by mělo být povolení, protože měníte vnější vzhled domu...ale jak se říká... "není žalobce, není soudce"...takže pokud nebudete mít nějakého aktivního souseda, kterému to bude vadit...směle do toho

hodnocení

2x

V centru města? Co památkáři?

RD nebo dům v městké zástavbě v centru?

hodnocení

1x

Měl by stačit bod dvě, ale já jsem šel cestou bodu tři. Již mnoho let je klid.

petr2
hodnocení

Po pravdě, taky jsem nad tím rozmýšlel, ale jsem na vesnici a sousedi... no těžko říct. Dělal jste hned rovnou fasádu nebo jste tam nechal jen cihly? Mam břizolit a kolem okna lemování, takže to jen tak neschovám :) Máte tušení, co by následovalo, kdyby mě někdo naprášil? Po pravdě, nevím, jestli bych měl klidné spaní.

hodnocení

0x

Nějak si nedokážu představit stavební povolení na zazdění okna a obsah k tomu potřebné stavební dokumentace *sok*

petr2
hodnocení

Co tím máte na mysli? Chcete říct, že se okna nezazdívají? Myslíte, že s tím bude problém?

krtek6

já si to dokážu představit upe živě...

petr2
hodnocení

Jak jste to myslel? Máte s tím zkušenost? Co by tedy bylo potřeba?

max1
On to myslel tak, že pokud nejste v chráněné památkové zóně, tak si do ulice můžete zazdit na svém vlastním baráku co chcete :) Tedy pokud tím nejsou dotčený 3. osoby
Myslím že stavební povolení na to není třeba.
krtek6

povolení na to potřeba je...viz. můj první příspěvek...má to svoje ALE

max1
Pokud uvedl, že to okno je do ulice, tak tím “soused” zcela jistě dotčen nějak není, anebo myslíš uliční výbor anebo člověk přes ulici?
Leda že by si ztěžoval, že už mu nemůže koukat do sklepa.
Každopádně, pokud jsem přiložíte nález nejvyššího soudu, případně paragraf, tak si rád poopravím názor.
krtek6

ježiši šmarja...psal jsem jasně...stavební zákon...pokud měníš vnější vzhled domu nebo zasahuješ do jeho nosných částí, tak je vyžadováno stavební povolení

max1
Ale ti do toho nezasahuješ, ty jenom výplň skelnou nahrazuješ vyplní Cihelnou.
A vzhled se taky nemění. To je kdyby si chtěl měnit střechu že sedlové na plochou a nebo přidělat balkón a podobně
krtek6

*alene**mir*tywe...ty máš dost...právě jsi vypsal všechny další důvody, na které se tento zákon vztahuje...už se prosím k tomuto tématu nevyjadřuj :) díky

max1
No zatím jsi tady jediný, kdo tady blábolí o povinnosti stavebního povolení, Takže jsi v menšině, asi kvůli tobě napíšu na stavební úřad,
krtek6

právě, že naopak...jediný jsi tu ty!...a bytostně nesnáším když se se mnou hádá někdo o něčem, kde 100% vím, že mám pravdu*bum*...

-------------------------

Stavební zákon 183/2006 sb

Povolení a ohlášení

§ 103

Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení

(1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují

a) stavební záměry uvedené v § 79 odst. 2,

b) terénní úpravy uvedené v § 80 odst. 3 písm. a) nebo úpravy pozemků uvedené v § 80 odst. 3 písm. e),

c) udržovací práce, jejichž provedení nemůže negativně ovlivnit zdraví osob, požární bezpečnost, stabilitu, vzhled stavby, životní prostředí nebo bezpečnost při užívání a nejde o udržovací práce na stavbě, která je kulturní památkou,

d) stavební úpravy, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí 11) a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby a nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou,

---------------------------------------

Co je změna vzhledu?

Termín "úpravy, jimiž se mění vzhled domu"podle § 13 odst. 3 záko/... není aktivně definován v zákonu o vlastnictví bytů ani v předpisech veřejného stavebního práva, jeho význam však lze logicky vyvodit. Vzhled domu je dán objektivně zjistitelnými fyzikálními charakteristikami, kterými jsou tvar, rozměry, povrch a barevnost jeho vnějších viditelných částí. Z toho vyplývá, že úpravami, jimiž se mění vzhled domu, jsou takové úpravy dotčených vnějších viditelných částí domu, jejichž provedení se projeví zrakově běžně rozlišitelnou (podstatnou) změnou byť jen jedné z uvedených charakteristik.

-------------------------

čekám na omluvu...*cteni*

Okno tam je, teď ho zazdím. Už tam není.

Otázka, měnil jsem vzhled domu? ***ANO

Zasahoval jsem do konstrukce? ***ANO.

Krteka a Milan - *palec**palec**palec*

Max1 - *zed* Nic nevíte ale dohadujete se z odborníky ! Ty dva doby co vypsal p.Milan platili už snad od roku pětačtyřicátého, pokud ne, pak min od půlky sedmdesátek!

Já to povím takhle. Pokud to zazdíte a nikomu se nic nestane (nespadne cihla a nezabije člověka *smich*) tak se vyhnete zbytečnému papírování a infarktu *smich* z pobytu na stavebním úřadě.

Mě by z toho asi trefilo:

ceskestavby.cz/...

Já moc nechápu, jaký je důvod zazdívat okno a dělat z pokoje temnou kobku.

Jako že ušetříme za plyn, tak zazdíme okna itongem? Proč?

Čumí mi do okna soused? Tak tam dám průsvitné sklo nebo vitráž :-D. Ale zazdít?

Pan Max sem již nechodí?

Gumídku, vídám tak zazděná okna. Občas i to, že tam rámy a křídla do ulice nechaj a zazdí vnitřek. A důvod - dělají tam ložnice, pod šikminu pasují postele a u postele okno do ulice asi nechcete...

max1
Tak si teda klidně za jdi na stavební úřad, já bych kvůli zazdění oken na úřad fakt nechodil :))
On totiž soused bude chodit udávat jen pokud si to okno k němu na dvůr vybouráš, a určitě né když si ho zazdíš :)
Podle mého lajcké ho názoru, z bezpečnostních důvodů musíš mít stavební povolení resp. projekt na to, když chceš vysekat nová okna :)). Jednak kvůli tomu, aby ty okna nekoukali někomu do dvora, a druhak, aby barák nespad.
O tom, že budeš otravovat stavební úřad při zazdění jednoho či dvou oken, se fakt nebudu hádat, ale je to blbost. Pokud nechceš měnit vnější vzhled, tak klidně můžeš nechat vnější špaletu

Maxi podle jackého názoru jde vše ale dle spárvnosti nemáte pravdu viz co psal Krtek a další odborníci či znalí problematiky, a vězte že toto udělat třeba v CHKO Třeboňsko , tak máte na krku pěknou pokutu a uvedení do předchozího stavu !

Maxi, uhýbáte, páč se bavíme o tom, jak to má být. Vy zde napadáte odborníka "No zatím jsi tady jediný, kdo tady blábolí o povinnosti stavebního povolení", když zjistíte, že se mýlíte tak obrátíte, že vy na úřad nepůjdete nepůjdete.

Nechoďte, ale netvrďte něco co není pravda.

Podle mého lajcké ho názoru,***ano, je to Váš laický názor, na který máte právo.

krtek6

max1: ty si teda nikde na úřad nechoď, ale pak se nediv, že poneseš následky ;) ...a tvůj laický názor nemá žádnou váhu...

a mimochodem...stále čekám*smich**hi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]