Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Celofán na marmeládu

Od: zahra* odpovědí: 15 změna:

Mam problém sehnat pravý celofán. Používám ho na uzavření sklenice s marmeládou. Je propustný a marmeláda časem ztuhne..Dnes je prakticky nahrazen folií BOPP (Tatrafan), které se také říká celofán, ale ta propustná není a místo ke zhoustnutí dojde spíše k plísni. Nebo bych uvítal radu, jak uzavřít marmeládu tak, aby časem zhoustla. Děkuji za tipy.

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

1x
avatar babkazov

Nedávno měla sousedka stejný problém. Nabídla a dala jsem jí skleničky od jogurtů a marmelád a tatarek s víčky a závitem. Sama jsem mamtěrárdy dělávala do nich. jaké máte sousedy? Obejděte je!

Myslím si, že marmelády netuhnou díky prodyšnosti celofánu. Je to způsobem úpravy. Celofán používala moje babička, ale maminka už ne. A já také ne. A to už je prověřeno téměř stoletím. Potravinová fólie bezpečně celofán nahradí, když víčka neseženete.

"Potravinová fólie bezpečně celofán nahradí"

V řadě případů ano, ale zdaleka to není totéž. Celofán je v podstatě materiál přírodní, biologicky odbouratelný, který propouští vodní páry, potravinová fólie je čistá chemie, která nepropustí vůbec nic a v přírodě je prakticky nezničitelná.

 

hodnocení

1x

To se divím, že nelze sehnat celofán. Zkuste se podívat po internetu. Celofán je prodyšný pro vodní páru, takže umožňuje odpařování vody. Od plastových fólií se pozná snadno nad plamenem, plasty se taví, celofán nikoliv.

kenav

To se divím na první kliknutí na mě vyskocilo tolik nabídek celofánu od sáčku až po role různé šíře

zahra*
hodnocení

Nedivte se, skutečně je to problém. To co nabízejí internetové obchody a nazývají celofánem není pravý celofán o kterém se zmiňuji, ale potravinová folie. Správně to uvádí v komentáři uživaltel magdon.

 

hodnocení

1x
avatar maky

V papírnictví běžně kupuji velký arch celofánu na balení různých výrobků, když chci dát jako dárek. Mamka vždy na marmelády použila celofán, ovázala provázkem a otočila dnem nahoru. Jako dítě jsem byla fascinována tím, jak se celofán krásně prohnul.

 

nov
hodnocení

1x

Zde uvádí, že jde o originální celofán. eshop.desina.cz/...

Ještě jako mladá hospodyňka jsem celofán používala na domácí marmelády, celofán se namočil a pak ovázal na sklenici provázkem. A postupem času tekutější marmeláda vysychala (tuhla).


doplněno 04.10.22 12:14:

Ještě jeden odkaz: celofanove-archy.cz/...

 

jdukolem
hodnocení

0x

Něco se najde

zbozi.cz/...

Jdeš špatně!
Jasně tam píší: ... hermetický...
Na mnoha místech webu popisují výraz HERMETICKÝ jako TĚSNĚ UZAVŘENÝ, VZDUCHOTĚSNÝ a VODOTĚSNÝ, NEPRŮDUŠNÝ uzávěr, obal!
Právě na tyto vlastnosti si tazatel stěžuje.

 

hodnocení

0x
avatar diesel

Pokud použijete něco jiného než celofán a nezatuhne nebo zplesniví=někde je chyba, málo uvařeno=krátce nebo málo daných přísad, a plíseň není to uzavřené, špatně vymyté...

Po cca dvaeceti letech jsem objevil založený džem ze špendlíků-byl za ty roky dost tuhý, ale jedlý bez plísně. Klasicky šroubovací víčko se sklenici od jogurtu (o něco větší než dnešní Kunovjanka , Moravanka...) Řádně umyto jarem opláchnuté a uschnuté,tesnění a hrdlo ještě otřené čistou plenou na močenou v lihu.

 

hodnocení

0x

Jaké to má výhody, zavírat sklenice s džemem celofánem, místo víčkem?

Já bych to viděl asi takto. Dnes asi žádnou spíše to bude síla zvyku jak se to naučila od mámy nebo babičky. Dřív ano-v 50-70 letech snad páč celofán byl "zadarmo" oproti zavařovačkám masovkám nebo rýhovkám..Hooodně starší žen (maminky a babičky) postupně přešli na omnie nebo na klasické(nyní)šroubovací!

zahra*
hodnocení

Pokud to džem uzavřete víčkem nic se neodpaří a vy musíte připravit konzistenci džemu takovou, jakou ji budete používat. Tu asi docílíte chemií, želírovacím cukrem nebo dlouhým varem. Nic z toho nechci.

Mám svůj oblíbený recept na džem - vařit co nejkratší dobu a bez jakékoliv chemie. Vařím vymačkanou šťávu 5 min., přidám polovinu její hmotnosti krystalu a vařím dalších 5 min. Nic víc. Tuto horkou a tekutou směs liji do sklenic. Pokud bych je uzavřel víčkem nebo nepravým celofánem zcela jistě se zkazí. V případě pravého celofánu se voda časem odpaří a džem vydrží řadu let. Pokud ztuhne příliš, není problém rozředit jej trochou převařené vody.

Můj původní dotaz byl míněn ne, že budu popisovat svůj recept, ale zda někdo neví, kde se ještě dnes vyrábí pravý celofán a kam firma o které předpokládám, že existuje, svůj výrobek dodává. Rád bych přestal opakovaně použítat ty staré.

Jinak děkuji všem za odpovědi i když někteří nepochopili, že není celofán jako celofán a ignorovali podtržení v původní otázce..

Ještě doporučím nastudovat terminologii-celé ovoce=DŽEM vylisovaná šťáva z ovoce=MARMELÁDA. tedy dle evropský repsektive českých , nikoliv anglických norem!

Pokud do sklenice nalijete džem horký a sklenici po uzavření otočíte víčkem dolu, aby se to víčko sterilizovalo a dobře přichytilo, nic se vám nezkazí, to je osvědčený postup. Ale samozřejmě džem zůstane tekutý jak jste ho připravil.
Bohužel s dodavatelem celofánu vám nikdo neporadil, tak musíte pátrat sám. Zaměřil bych se na prodejce, kteří "celofán" nabízejí, s tím, že bych jim vysvětlil rozdíl od běžné fólie a zeptal se, zda si je jistý, že se jedná skutečně o celofán.
BTW, označovat jako celofán plastovou fólii je klamání spotřebitele.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]