Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smyčkování zásuvek 400V

Od: pest® odpovědí: 11 změna:
Jak co nejelegantneji nasmysckovat zásuvky na 400V v dílně, pokud nechci používat odbočné krabice u stropu? Dá se dát krabička s wagem pod zasuvku? Dát wago do zasuvek? Použít podomitkove zásuvky? Děkuji za rady. Tahat každou zasuvku zvlášť je zbytečné, nikdy nepojedou najednou, ale raději bych jich měl víc.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Za svou dloholetou praxi jsem se s takovým požadavkem ještě nesetkal. Jinak...to máte tak obrovskou dílnu, že jednou budete mít třeba hoblovku tady, podruhé na úplně jiné straně...třeba 20m dále? A budete ji tahat sem a tam? A za druhé, jedna zásuvka na dílnu je hoodně málo; tedy jedno jištění...a stále přehazovat zástrčky taky po čase není ono. Jedině, že byste měl deset zapojených strojů a používal vždy jen jeden. Ale má to jeden háček, každý stroj by musel mít své jištění...a to nevíme, jaké stroje máte...popřemýšlejte i tímto směrem...zda je to až tak výhodné...případně se více rozepište..

Já naopak ano, né často, ale už víckrát. Poslední příklad, svářečka, plazmový řezák, stolní vrtačka a bruska. Na vše jen jeden pracovní stůl a jeden kutil, na současný provoz více strojů prostě není místo. A jistit každý stroj samostatně se jeví jako nepotřebné a navíc zbytečně drahé, ale zase mít jen jednu zásuvku a neustále přehazovat zástrčky by byla neskutečná otrava.

hodnocení

Obrovskou ne, objekt je 5x15m, zvenku budou zepředu a zezadu, vlastní dílna je 4x8m, zde minimálně 3ks - bruska, vrtačka, svářečka. Vedle je mistnost 4x5m kde minimálně jedna bude také. Nehodlám je všechny dát na jeden jistič, ale 2-3 by klidně mohly být spolu. Další řešení je podle me každá extra přívod a v rozvaděči holt dva vodiče do jističe, ať je minimum spojů.

hodnocení

4x

V samotné zásuvce moc místa na rozbočení není, ať už vybereš model jakýkoli. Já bych volil rozbočnou krabici, jen jednu na vhodném místě a odtamtud paprskovitě ke každé zásuvce zvlášť. Na rozdíl od tvého řešení v cestě přibude jen jeden spoj, tj možný zdroj poruchy.

hodnocení

3x

Už je to hodně dávno co nás to učili a možná se předpisy od té doby změnily (hledat to nebudu), ale v době mé aktivní praxe musela mít každá 3 fázová zásuvka svoje vlastní jištění. Smyčkování nebylo povolené. Proto také 3 fázové zásuvky nebyly pro tuhle možnost konstruované.

hodnocení

2x

Nejelegantnější bude natahat každou zvlášť. Nebo udělat jen jednu a pokud bude občas potřeba na jiném místě, tak použít prodlužku, když jich jak píšete nebudete potřebovat víc naráz.

hodnocení

2x

Nepoznam vyrobcu v dnesnej dobe pouzivanych , teda 5 polovych zasuviek, ktore by boli urcene na sluckovanie. 400V sa pouziva tam ,kde sa caka vacsi prikon a vacsie prudy, z coho plynie aj poziadavka na samostatne istenie kazdej zasuvky.

Tolko teoria, vasu situaciu chapem, sluckovanie musite teda spravit v krabici. Urcite nie pod zasuvku, spoje musia byt pristupne kontrole. V dielni o estetiku prilis nejde, tahal by som to po povrchu v listach alebo len rurkach a tie pripevnil cez uchytky, potom krabicu a v nej Wago alebo 5 nasobny vencek (nove acidurky ho maju). Pozor na max prierez vodicov, ak vam staci 4mm2 vzhladom na istenie a prud, zvladnu to bezne svorky.

Na vasom mieste aj tak taham aspon 2 okruhy, nech tam nie je plno krabic. Krabice aj zasuvky s dostatocnym krytim, pozor na jemny prach, najma kovovy.

hodnocení

0x

Tak tam dejte průchozí... ledveci.cz/...

kenav

Čtyřpolovou zásuvku už snad nikdo nedává?

hodnocení

0x

Tak jsem šel spočítat kolik mám zásuvek a mám jich 7ks, ke každé vlastní kabel. Jen v jednom místě, přímo pod zásuvkou mám rozbočovací krabici ke druhé zásuvce.

hodnocení

0x

Samozrejme nezabudnite na prudovy chranic, ten vas donuti aj zbavit sa roznych vrazednych pristrojov s 4 pol zasuvkou a sprasenym pouzitim PE ako PEN.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]