Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hmoždinka do sádrokartonu

Od: sayels* odpovědí: 8 změna:
Zdravím Vás,
Vyrobil jsem si poličku na bylinky a chci ji pověsit *smich*
Bydlím v bytovce a stěna na kterou chci polici pověsit je ze sádrokartonu. Zajímalo by mě jakou použít hmoždinku a kolik kusů, slyšel sem že lepší je hliníková než plastová, ale chtěl sem se zeptat někoho kdo tomu rozumí. Jakou použít a kolik která hmoždinka vydrží v tom sádrosi.
Polička je ze zkroucené větve, frézovaná, malovaná akrylovými barvami a zalitá pryskyřicí.
Váha cca 3kg + 3 květináče 10x10 (nic těžkého)
Délka 1m + na každou stranu přesah 20cm, kde se nedá připevnit, protože je vyfrézována
Tloušťka 7cm (je to kulaté, takže průměr *smich* )
Děkuji za každou odpověď, která by mi mohla pomoci.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

2x

co 60cm je ocelový nosný profil...kotvit do toho...vrutem...

hodnocení

2x

Do sadrosa su vhodne hmozdinky, ktore sa zatahovanim skrutky stlacaju v dutine, az vytvoria oporu. Dalsie riesenie je taka skrutke podobna hmozdinka. Mozete aj hladat silnym magnetom, kde su profily, potom staci bezna sadrokartonarska skutka, len dlhsie o hrubku toho, co sa pripevnuje.

sayels*
hodnocení

Vím, že existují různé hmozdinky do sádrokartonu, proto mě právě zajímá která kolik unese. Bohužel ji nemůžu dát kamkoliv, jinak by to byl dobrý nápad.

hodnocení

2x

Pokud chcete něco kotvit do sádrokartonu, měl by jste nejdříve vědět, jakým způsobem budete polici na zeď věšet. Ono se to dá udělat na vícero způsobů, na háky, na vruty, na metrické šrouby. Prošroubováním, nebo zavěšením? Pokud si s tím nevíte rady, volejte hodinového manžela

sayels*
hodnocení

Použiju vruty, polici vyvrtám a klasicky ji přišroubuju vrutem do té hmoždinky. Zajímá mě jakou zvolit hmoždinku, která kolik unese když bude v tom sádrokartonu.

To je odvislé od délky vrutu . Pokud použijete příliš dlouhý, bude i nadměrně silný a ukotvení nejspíš touto cestou nepůjde provést. Hmoždinky do sádrokartonu si umí poradit s max. tl. vrutu cca 4,5mm. Někdy se musí dát menší průměr, protože by se hmoždinka strhla. Nebo můžete použít kovové deštníkové kotvy a do toho zašroubovat závitovou tyč libovolné délky s maticí

Hmoždinka do sádrokartonu

re4zon
hodnocení

0x
Jestli chces mit jistotu, ze to unese, i kdyz se o to nekdo omylem lehce opre, dej tam HM-S, PD nebo KD. Jestli to muzes vyloucit a bude tam jen to co popisujes, tak staci jakakoliv, i zavrtna GK, jen musis otvor spravne predvrtat a neurvat ji v nem. Tohle je fakt minimalni zatez, slo by to i bez hmozdinek na vruty s hrubym zavitem, tam je ale potreba pevne, ale jemne dotahnout.
sayels*
hodnocení

Paráda, tohle by mohlo fungovat. Přesně takovou odpved sem hledal. Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]