Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Únosnost betonového pilíře

Od: frantz odpovědí: 6 změna:
Technická otázka jestli unese betonový pilíř v průměru 25 cm v hloubce 130 cm unese konstrukci s zatížením cca 1 t na jeden pilíř. O samotný pilíř nemám strach bude vyztužen železem, jde mi spíš aby se nepropadal do země, zemina není Navážka, cca v 1,5m začíná Opuka. Děkuji za rady

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olinl
hodnocení

0x

Pokud beton bude vyztužen, je vyzrálý a namíchán tak jak má, byl míchán a tvrdnul při správné teplotě, tak unese daleko více než tunu (tunu váží např. auto Felicie). "v 1,5m začíná Opuka" - určitě je to opuka, není to pískovec? Opuka jako stabilní podloží za mě dobré (opuka se používá jako zdivo ve starých domech, ve vlhkých i mokrých sklepech a sklepeních už stovky let a drží). Pískovci bych moc nevěřil, ten co znám je spíš jako dekorační doplněk, ale je více druhů. Otázka je i tloušťka té opuky směrem dolů, jestli je tam odnepaměti, potom to unese.

jd
hodnocení

0x

Myslíte 25 x 130 cm? Že ztraceného bednění a nebo monolit nebo co přesně myslíte?

jestli to bude podepírat barák, tak to snad musí posoudit Statik, projektant...

frantz
hodnocení

O dům se nejedna, jde o zahradní stavení s vybavením … pilíře budou do čtverce od sebe 2x2m odhad max zatížení 1t na pilíř. Abych nemusel kopat větší díry ručně pro ztracené bednění tak chci vrtákem o průměru 25cm vyvrtat díru co to půjde (opuka bude problém) a nad zem to vyvést v KG trubce 25cm .nad zem mi stačí 30 cm
jd
Pokud tam bude pevný základ, tak nevidím problém

Jen bych si dával pozor na dno "vývrtu" aby tam nebyla nakypřená půda.
Chce to zakládat na rostlé zemině a to bude asi v 1,3m hluboké a 25cm široké díře oříšek.
Minimálně to dno po vyvrtání zhutněte nějakou kulatinou.

hodnocení

0x

Pokud beton opřete přímo o tu opuku, tak se nemá kam propadat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]