Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak navařit trubku (nedostatek místa)

Od: martin87 odpovědí: 27 změna:

Ahoj, po povolení a vyšroubování matice jsem zjistil, že vnější závit na trubce je korozí poškozený (část zůstal v matici) a ten zbytek závitu, co zůstal na trubce je zrezlý, je tam "zapečená"koudel s barvou, prostě hnus...

Potřebuju na tu trubku nasadit novou expanzku, tak mě napadlo, kus trubky odříznout a navařit kousek nové trubky se závitem, ale nevím, jak jí zavařit zezadu u zdi... Hořákem se tam hodně špatně dostanu, spíše nedostanu. Díky za rady

Jak navařit trubku (nedostatek místa)

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

No tak pokud máš hořák, tak snad není problém trubku někde dole nahřát a odehnout od zdi do prostoru.

Pak si tam přivařiš co chceš a až to budeš mít hotové, tak tu trubku nahřeješ podruhé a zase ji přihneš ke stěně.

Pokud je to někde u stropu a trubka je dost dlouhá, tak v rámci pružnosti oceli musí jít odehnout od zdi i bez nahřívání.

jd

Jo, lidi mají doma běžně autogen :-D

hodnocení

3x
Udelat zavitnici zavit - trochu bych si vysekal kapsu na hlavu zavitnice, pripadne pouzit svernou prechodku Gebo.
doplněno 22.08.22 15:53: obchod-vtp.cz/...

hodnocení

2x

To je otevřená expanska že? Já to vyřešil asi tak před 20 lety provizorně-dodnes nějakou chladičovou hadicí asi ze škody 100 a motexpáskama.Jestli je to cólka tak vnitřní průměr cca 30mm a věřte že to tu trubku přežije

třeba pegasdily.cz/...

hodnocení

1x

Kdo umí, zavaří autogenem i toto, stačí zahnutý hořák a um. Já neumím vařit ani rovinu, ale dříve topenáři toto vařili stále.

Jde trubka napružit ode zdi?

martin87
hodnocení

Myslel jsem hořák od Cóčka. Autogen nemám. Trubka trochu odehnout jde (pruží), vede od podlahy nahoru a je dlouhá cca 2 m, ale bojím se, abych jí odtahováním od zdi zase někde neurval...

Tak ji následně svaříte i tam...v rovném úseku by trubka měla bez problému vydržet mírné vyhnutí...
Svařování v takovém místě je "paráda", to jste ještě neviděl trubkovnici průmyslového průtočného parního kotle...

hodnocení

0x

Pokud se jedná o expanzku připojenou na trubku od vratného potrubí ke kotli (většinou), tak bych asi i použil PE spojku. Vypadá to na 1 ", takže tuhle (viz odkaz). Teplota zde nebývá extrémně vysoká. Já používám dokonce i expanzku zhotovenou z plastového 15 l kanystru a napojenou na původní přívodní trubku rovněž trubkou z PE. Výhoda - nerezaví! ;)

obchod-vtp.cz/...

martin87
hodnocení

Ten plastový kanystr není úplně od věci... Předpokládám, že by stačil kanystr podobný tomuto. Jaké další spojky bych potřeboval k napojení na trubku z obrázku? Na trubku nasadit spojku z vašeho odkazu, pak kousek PE trubky podle potřebné délky a jak jí poté přidělat ke kanystru? Vyvrtat v něm díru a nějakou spojku? Díky

Ano, ten by určitě stačil. Vstup do něj udělat třeba u dna z boku a PE trubku do něj připojit pomocí kolena (viz odkaz), a na závit uvnitř použít třeba pozink nebo mosaz vsuvku a pod ní gumu. Jinak v místě původního špuntu (uzávěru) jsem vyřezal větší otvor cca 10x15 cm, kterým mohu kontrolovat výšku hladiny a třeba i občas dolít vodu. Pokud bude přepad (já jej nemám a pokud je rezerva hladiny tak není problém), provést opět pomocí PE kolen a trubek. Mám to tak už mnoho let a je to mnohem lepší, než plechová, která bývala plná rzi. ;)

obchod-vtp.cz/...

martin87
hodnocení

Šel by místo toho kolena použít tento set? Nasadil bych ho na dno kanystru, do té PE trubky spojku (našel jsem doma tuto - šla by použít?) a spojku nasadit na trubku topení.

Proč ne? Myslím bez problémů. :)

martin87
hodnocení

Tak jsem narazil na problém. Trubka od topení má cca 34 mm a ta spojka jen 32 mm, takže jí na tu trubku nenasadím...

Budu teda muset koupit Gebo spojku, u které píšou rozměry 31,4 - 34,2mm? Do ní z druhé strany zasunout PE trubku z toho setu. Nebo je něco levnějšího než ta Gebo spojka? Díky

To máte jen k beztlakové expanzce?

martin87
hodnocení

Expanzka je otevřená v nejvyšším místě a voda je poháněna čerpadlem, takže ano beztlaková.

Takže žádný lak, a co gumová hadice, jako ke chladiči u auta? Nemáte něco doma?

martin87
hodnocení

Našel jsem tenhle kousek, který by na délu stačil. Vnitřní průměr 32 mm a vnější 42 mm, nasadit na trubku by šla. Jak jí ale přidělám k plastovému kanystru?

Jak navařit trubku (nedostatek místa) #2

Podobně, jako já hadičku k Pet láhvi.

Zkuste hadičník s matkou, to jde lehce.

martin87
hodnocení

Ten hadičník z vašeho odkazu je podle mě na 25 mm hadici. Větší jsem tam nenašel. Tohle by nestačilo s touto maticí?

Jasně, že si ve větším obchoďáku vyberete, co potřebujete, Vždyť to může být i menší, do silníé hadice vložíte slabší.

Vždy se najde řešení...

martin87
hodnocení

Tak hotovo, díky za rady *zdravi*

Já chci vidět foto, jak jste šikovný.

Děkuji

martin87
hodnocení

Nakonec jsem využil domácích zásob a kromě té hadice jsem ještě našel vsuvku (dvojnipl) s vnějšími závity, větší matici a gumová těsnění. Ještě jednou díky.

Jak navařit trubku (nedostatek místa) #3

Jste šikula, jak je to jednuduché, když se ví, jak na to.,

max1
Oni ty trubky a hadice často na sebe pasují vnější a vnitřní m rozměrem překvapivě :) kombinují takhle C & HT a měděné trubky :)
Ale to aby člověk měl doma opravdu velké zásoby, věděl kde co má…
Jen na vodu takhle mít jednu celou místnost, jako Instalatér z Tuchlovic

jd
hodnocení

0x

Nejpohodlnější tam bude dát kovovou svěrnou tvarovku, Ale za poslední měsíce šli pěkně do ceny...

Pokud to není tlakové, tak by stačila i plastová, já jsem v coulce (1") letos kupoval ještě ze slovenska a stál méně než 200 Kč, Ale tady v Čechách už stála přes 4 stovky

hodnocení

0x
Odrezal by som to niekde nizsie a bud rezal zavit tam s naslednym prechodom na skrutkovany alpex alebo zvarany plastik. Zverna Gebo spojka je tiez ok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]