Nejste přihlášen/a.
Při řezání tvrdého dřeva plátkem na přímočarou pilu, který má tloušťku 1,7 mm se každou chvíli začíná pálit dřevo, asi tak co 2-4 cm. Pauza každých 10 cm. V jednom místě už to fakt skoro hořelo. Řezal jsem na půl jedno prkno, ale nevím z jakého je materiálu, jen že je 2x těžší než smrkové a má trochu tmavší barvu a odstín našedlý. Je to fošna z rámu postele. Zajímá mě co používáte na takové dřevo, dá se toto na přímočaré pile normálně řezat, aby to potom nesmrdělo spáleninou? Nebo máte nějaký fígl třebas namazání olejem?
Pokud přímočarkou vyřezáváte ostřejší oblouk, tak se dřevo někdy trochu připálí. Pokud řežete rovně, tak se tohle stávat nesmí, a to ani v tvrdém dřevu.
Nejpravděpodobnější důvody:
Malý šraňk (rozchod zubů) pilového plátku, nebo nedostatečné zbroušení zadní strany plátku (častý problém supermarketových pilek)
Tupá pilka
Pilka ujíždí do strany (podřezává)
Zkuste jiný pilový plátek, případně zvýšit předkmit.
Protože máš tupý či nevhodný řezný nástroj, ale hlavní příčina je v tom, že plátek ve dřevě kmitá, o dřevo se tře, při tření vzniká teplo. Dřevo, zvláště suché, špatně teplo odvádí a když se včas nepřestane řezat, může se až vznítit. Není se co divit, plátek přímočarky má malé zuby a krátký kmit, tříska zůstává v řezu a tře se. Pomůžeš si tak, že budeš řezat lepší pilkou a líp chladit.
Mazání olejem je určitě nesmysl. Řezat tvrdé dřevo lze, rozhodně bych použil plátek se zuby směrem nahoru , něco jako toto
ovšem pro správný řez je potřeba nastavit předhoz pily - na příčné řezy stačí menší, ovšem při podélném řezu je potřeba přidat - viz obrázek, ta červená páčka, co k ní vede modrá šipka
Stejně tak je niutný určitý cvik - ne nadarmo se říká ,,netlačit na pilu´´ přímočarkou se dá řezat i velmi čistě, ale pokud na pilu tlačíte, nebo ji mordujete do zatáčky, pálí a případně i podřezává
Tuhle pilu jsem použil se zuby nahoru. Ten předkmit jsem tam asi nedal, ale myslím že to s tím moc lepší nebylo. Ten tlak jsem tam trochu dával, jinak by to skoro neřezalo a trvalo strašně dlouho. Tak asi tupý plátek. Pila z Lídlu, plátky na dřevo k ní dokoupit v Lídlu nebo kde? A jak dlouho by měl plátek vydržet? Zas tak moc s tím neřežu. Většinou dřevo.
Předhoz tam určitě dejte, jinak se to dusí a nevyhazuje piliny. Vyzkoušejte, jak velký Vám bude vyhovovat. Co se týče plátků - u nás v Lidlu jsem je viděl, ale pokud se nepletu, je tam systém upínání T, takže tam upnete širokou škálu plátků, já nejčastěji používám Bosch
@promon: A nemohlo to být třeba tím, že ten plátek 1,7 mm je prostě moc tlustý? Nebo z uhlíkové oceli. Třeba by změna plátku na tenčí mohla pomoct i u měkčího tlustějšího dřeva, když jsem kdysi zkoušel řezat rovné línie zřejmě na smrkovém dřevu ~22-24 mm, tak se poměrně často zahnul plátek směrem do prava a pila začala vybočovat. A byl problém to uříznout rovně. Spíš to byl přímo horor...
Tloušťka plátku nemá na pálení vliv, jde o rovod zubů - jinými slovy zuby musí být ,,vyhnuty´´ nebo spíčše plátek vývá zbroušen směrem od zubů dozadu tak, aby řezaná spára byla širší, než tloušťka těla pily. Ale to je základní princip, takto to mají veškeré pily od ručních, přes pásové, okružní atd atd. Jen u těch kmitek bývá k vidění úprava zubů do vlnovky - ale efekt je stejný, zase to dělá širší spáru
Přesně ! Já jsem však ten slangový výraz nepoužil, protože dnes už málokdo takové výrazy jako šrank, culoch, obrychtka, platle a pod zná
@promon: Čemu říkáte tělo pily? Myslíte tu kovouvou neozubenou část plátku nebo neozubenou část + ozubenou jako celek? Zde se bavíme o plátku s celkovou tloušťkou 1.7mm. Myslel jsem, že spára je tak velká, jako je tomu s šířkou plátku... Tedy 1.7mm
Jsem si zpomněl, že předkmit mám ve zvyku nevolit proto, že - zvlášť u měkkého dřeva, na jedné straně vzniká odštípnutí zvnější strany řezaného materiálu.
Jednoduše, síla plátku, tam kde jsou zuby musí být širší, nežli zadní část plátku. Zuby musí trčet do strany, když se otupí, ohřejí, ubydou, tak pak se pálí to dřevo.
Každá pila musí vytvářet tak širokou řezanou spáru, aby nedocházelo k otírání těla pily (ano, u plátků do kmitky je to ta ,,neozubená ´´ část) protože jinak, pokud by byla spára stejně široká, jako ono tělo, řez by byl spálený. Ale Váš problém nebude v rozvodu zubů - ten je dán už výrobcem a v případě plátků do kmitky se neřeší, plátek má nízkou cenu, po otupení se vyhodí a nahradí novým.
Problém bude skutečně v tom předhozu. Ten je nutný, jinak dochází k jevům, které popisujete v dotazu - pálí to, neřeže to dobře. Pokud je řez oškubaný, je možné, že plátek je tůpý, nebo poškozený tím teplem. Zkuste vyměnit. Jinak proti vyštípávání používám jednoduchou fintu - místo řezu přelepím maskovací páskou a řežu to přes ni. Dost to pomáhá.
Co se týče rozvodu zubů, doporučuji přečíst
Dnes jsem se podíval na zuby plátků a u toho co jsem si nevšiml a řezal s ním - myslel jsem že je to "dobrý plátek"tak druhý a třetí zub zezdola byly jakby skoro vylomené, úplně ohnuté. Nevím možná jsem při řezání do něčeho narazil zezdola, třeba do té věci na které to řežu. Tak ve stavebniných mají sadu plátků za 305 apod. např.
tak snad kvalitnější než ty od Parkside ale chtěl bych spíš jen na dřevo resp. i na lamino. I když vlastně to asi nepořeže rovně, raději koupím ruční pilku ocasku na lamino, snad to zvládne rovně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.