Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz. Zedníci se snažili protáhnout vnitřní nosnou zdí dvě tenké cu trubky od topení, ale narazili na nejspíše železný komín tak to udělali vedle. Komín může být ale lehce poškozen. Mám pocit že všichni v baráku si vedou roury od kotlů světlíkem ale předseda možná právě v těchto místech nosnou zdí (jedná se o předsíň vedle kuchyně). Zedníci prý již když dělali vodu a elektřinu v kuchyni tak narazili na několik komínů od původních topení. Byt je z první republiky. Měla jsem toto řešit nějak dopředu? Komínům byse ani nebylo možné vyhnout, když chce člověk udělat rekonstrukci kuchyně. Nebyla jsem předsedou před rekonstrukcí upozorněna na nějaký důležitý komín, touto zdí bych stejně do budoucna potřebovala protáhnou elektřinu jako všichni ostatní. S předsedou svj nemáme nejlepší vztah, takže to s ním nechci řešit dokud to nebude nutné. Ohrozila bych někoho kdyby se tento neštastný pokus o díru jen zadělal maltou? Předem všem moc děkuji za rady a odpovědi.
Tak především za tento nešťastný pokus zodpovídají řemeslníci. Takže se jistěte tím, co vám řeknou a poučte je, co by mohlo nastat, pokud komín provrtali a doporučte jim v jejich zájmu ať zajistí odbornou revizi na jejich náklad.Pokud jsou komíny nefunkční,nevyužívané, bude to dobrá zpráva pro vás
Víceméně souhlasím až na "na jejich náklad". Nikdy to nebude na jejich náklady, i když to tak bude vypadat. Můj případ - navrtal jsem trubku topení ve zdi na naprosto nelogickém místě, v rohu ve stropě. Navrhl jsem opravu - trubku obnažím, zavařím, opravím díru, vymaluji. Investorka že nee, chce odbornou opravu na mé náklady. Přišli topenáři, trubku osekali, zavařili, odešli, cena osm tisíc, věděli, že to paní bolet nebude, fakturu zaplatím já. Dobrá. Já zákazníkum materiál účtuju za cenu, za kterou nakupuji s mou slevou. V tomto případě jsem matroš za celou rekonstrukci bytu účtoval v plné palbě. Oprava sice byla na mé náklady, ale ještě jsem pár (hodně) litrů vydělal...
Jen tak mimochodem. Měli zedníci projekt? Pokud přece jen nahodou ano, byl dostatečně podrobný? Měl projektant k dispozici původní dokumentaci domu? Informoval ho, a i ty zedníky, někdo o nosné zdi a komínu v něm? Ale narazi li řemeslníci na jakýkoli problém (o kterém se nikdo-zadavatel, investor- neobtěžuje jim ani říct), je to jejich chyba a jejich náklady.
Děkuji za odpověď. Nikdo projekt nemá, rekonstrukce se dělá jen s řemeslníky a věděli že je zeď nosná. Má šířku cca 60 cm.
Je to chyba řemeslníků přřestože jim nikdo neoznámil že tam ten komín je? To že je nosná věděli. Oni prostě vždycky narazí na komín a řeknou, že se nepoužívá a je to od dřívějších kamen ale já mám z toho hrozný strach že na to má někdo napojenou třeba digestoř. I já jsem toto zvažovala. Jenže tento komín asi tak lehce provrtat nešel, bude nejspíš nějaký novější a kvalitnější. Opravdu se obávám, že je to ten od kotle předsedy. Když to bude problém, tak mám právo na to aby opravu toho komína hradili řemeslníci pokud je provrtaný?
Šmarja jaké právo? Děláte načerno bez projektu stavební změny v bytě a porušujete i práva SVJ (oznámila jste SVJ předem viz zakonyprolidi.cz/...?), a zřejmě i bez podrobné smlouvy, jak můžete (technicky i logicky) po někom něco vymáhat? Jak to mohl vědět, že tam něco vede? Dostal pokyn: všechňo si zjisti a zajisti sám?
Nechci se těch matlalů zastávat, jsou to obvykle ..., co jejich jediná starost je vydělat za den 3000 čistýho na osobu za práci, no ale v podobných případech, kdy stavebník (=tazatel) nemá a neposkytne stavební dokumentaci, no tak to by pat & mat sro asi museli mít třetí oko, aby se vyhnuli všem instalacím ve zdi.
Tak to zkuste, před nimi operovat s formulí "na jejich náklady", co udělají... To by mě zajímalo
Ale pokud máte DPS, tak to je samoseblu něco jiného, pak se jede rozpočtově podle něj a když to vrták zvrtá, pak ano, dovedu si představit, že ho donutím vady které způsobil, odstranit a neplatit za to.
DPS – Dokumentace pro provádění stavby – podklad pro provedení stavby, univerzální dokumentace bez ohledu na budoucího vybraného dodavatele. Zpracovává se v podrobnostech umožňujících vypracovat soupis stavebních prací, dodávek a služeb s výkazem výměr dle přílohy č. 13 vyhlášky 499/2006 Sb. Projekt pro provádění stavby je podkladem pro realizační dokumentaci zhotovitele stavby. Objednavatelem je investor (stavebník) a musí být zpracována autorizovanou osobou – projektantem (většinou osobou, která zpracovala DSP).
Uplne presne vam odpovie len statik po miestnej obhliadke. Laikom ako mne by pomohli aspon fotky a informacie o hrubke steny ,priemere otvoru a pouzitej metode na zhotovenie diery.
Děkuji za odpověď. Zed má šířku 60 cm provrtali to vrtačkou s vrtákem 20. Kdo by nyní měl platit statika? Jedná se jen o malou díru. Spíše se bojím poškození toho komína.
20mm diera nic neohrozuje zo statickeho hladiska. Komin je vacsi problem, ak priklepova vrtacka trafila vyvlozkovanie komina, vnutri mohla vyrazit dost velky kus tehal, malty, kominovej vlozky a to cele spadlo niekam dolu. Detaily sa daju zistit inspekcnou kamerou pri revizii. Skuste to nejako zaonacit, aby prisiel kominar na mimoriadnu kontrolu.
Zapchat diru maltou je mozne, musite to ale robit s citom, aby sa tam toho nenastrkalo prilis vela a neskoncilo to v komine.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.