Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v roce 2019 jsem rekonstruhovali byt, kdy jsme spojili 2 bytové jednotky. Cena byla stanovena rozpočtem a byla dohodnuta cena. Po našich připomínkách a dalších požadavcích byla stanovena další vyšší cena, kterou jsme akceptovali. Bylo dohodnuto, že rekonstrukce proběhne o letních prázdninách. Práce ale probíhaly pomalu a skončily až téměř s dvouměsíčním zpožděním. Závěrečné vyučtování nám ale přišlo až po 9 měcících, kdy je doplatek 250 000 kč. Původní dohodnutou cenu cca 840 000, která byla stanovena ještě v průběhu rekonstrukce, máme již zaplacenou. Stavitel nám nabízí, že nám za nedostatky a zpoždění stavby polovinu odpustí a my máme zaplatit 125 000kč. Má na to právo? Děkuji za odpověď.
Syrek
Pro jistotu doplňuji toto:
Na papíru je pouze toto:
1. předběžný návrh rozpočtu rekonstrukce bytu cca 760 tis, červen 2019
2. navýšení ceny za další požadavky na cca 840 tis., s dotazem staviteli, zda už je cena konečná, když už to mělo být všechno dávno hotovo. BOHUŽEL BEZ ODPOVĚDI. 9. září 2019
ukončení prací byl konec října 2019
3. květen 2020 přišla konečná cena rekonstrukce navýšena o 250 tis.
Zaplaceno zatím 840 tis. s dodatkem, že až bude zkolaudován byt, pak se můžeme bavit o nějakém doplatku, ale určitě tuto celou částku doplatku nezaplatíme. Byt zkolaudován tento měsíc srpen 2022.
Neptejte se, jestli na to má právo, ale jak dospěl k té částce. Určitě něco bude počítané v současných cenách po zdražení, takže mám podezření, že nakoupili materiál levně a pak ho naúčtovali po zdražení. Řídil bych se platnou smlouvou a napočítal prodlení. Pokud tedy máte papír na to, kdy práce byly převzaty. Od této doby běží záruční lhůta . Chyba stavební firmy je ta, že si nehlídá pepíze v průběhu stavby. Normální je, když zjistím, že cena začne převyšovat cenu dohodnutou, zastavení prací a následuje jednání, co s tím. To však vůbec neproběhlo a vy jste postaveni před hotovou věc.Chyba je na straně stavební firmy, což bych si nenechal líbit a požadoval vysvětlení.
když si shrnu ty informace cu to tu byly doplněny, tak stále tu nevidím ten základ!
NA ZÁKLADĚ ČEHO JE CENA +250TIS? Méně práce a více práce jsou stále jen obyčejné podvojné učetnictví...Má dáti dal...
Pokud firma začne pracovat tak už neexistuje nic jako předběžná cena, ale dohodnutná cena. A ta se může měnit pouze v případě, že se změní rozsah. Více nebo méně metrů, hodin atd..
Takže se ptám znovu...jaké práce jako zákazníkí sis navymýšlel za 250tis? Pokud tedy nějaké byly. Už vidím, že m2 omítky nebo dlažby tohle udělá na bytě...
Já to pochopil takže to předchozí byla pouze záloha předběžná...
A teď jde o to, kdo s kým chce vydrbat a kdo k tomu má lepší možnosti. To bez znalosti kompletní ch podkladu nelze předjímat. každopádně chytrý řemeslník vyúčtovává průběžně, Ale nevíme, jaké bylo zadání.
Oni ti řemeslníci často spolíhájí na to, že zákazník už chce bydlet a přibere cokoliv a hlavně ať už je to z krku. Tady ten stavitel aspoň píše spisovně jo vypadá to že má něco v hlavě, většina řemeslníků není schopná napsat souvislou větu.
no ze zkušenstí vím, že v drtivé většině případů vždycky řemeslník...protože spoléhá na nevědomost zákazníka...jako mě nenapadá nic...slovy NIC co by mělo při rekonstrukci bytu (předpokládám nějakého starého) za následek to, že se zvedne cena +250tis...to buď je stavebník absolutní vemeno co neumí počítat...a tím tuplem bych mu to neplatil...a nebo je uplně blbej zákazník, že si vymyslel něco, ať už to byly drahy obkladačky nebo zažizovací předměty, že neví, že to suma sumárum uděla +250tis...na běžných stavebních pracech typu bouračky, omítky, vodo, topo, malby a podobně...nemůže nikdo dát předběžnou cenu a pak ji zvýšit o takovej ranec... jako pochopil bych kdyby si třeba vymyslel obyčejný zásuvky a světla pár ks do každé místnosti...a pak to celý předělal na chytrou domácnost s ovládáním na hlas, mobil a podobně...tam už to skáče po tisicích...ale takový zákazník ví a zná cenu toho co chce a nebude se tu ptát na radu
Rekonstrukce 2019 , na papíře v červnu je předběžná cena rekonstrukce - s ní jsme souhlasili.
od 1. července rekonstrukce, v průběhu námi odsouhlasené navýšení z 760 tis na 840 tis. k 9.9. 2019
1. září mělo být hotovo, ale bylo až na konci října.
Po našich urgencích o konečnou cenu přišlo vyúčtování v květnu 2020 na částku 1 091 000 kč tj cca 250 tis vice.
Na papíře jsou pouze rozpočty nákladů.
Jelikož musela být stavba zkolaudována, tak jsem se domluvili, že doplatek až po kolaudaci bytu stavebním úřadem, což bylo až letos v srpnu!
Takže ted po nás požaduje doplatek, ale pozor! pouze polovinu cca 125 tis. (za zpoždění, nedodělky, vše co se nepodařilo, a bylo toho opravdu dost )
ale i tak je to nepřiměřená částka!
Když jsou rozpočty cen na papíře, za co vžy co je, poslední 9.9., a konečná po 3/4 roce o 250 tis...
Záleží na smlouvě a jestli jste odsouhlasili tzv. vícepráce. Jestli ano, tak na to má právo. Jestli ne, tak rozporujte.
Když 9.9. přišel s conou na papíře 840 tis, odsouhlasili jsme. To uý mělo být všechno hotovo, ale nebylo. Ale to už se pouze dodělávalo, žádné další máklady, nákupy nebyly, pouze podělat koupelnu, což bylo téměř 2 měsíce.Až skončili, po 3/4 roce konečná cena o 250 tis vice. Písemné podlady máme pouze všechny rozpočty. Pokud není něco jasné, klidně dopíšu. Jsme ochotni zaplatit pouze cca 10 procent z 840 tis ale mínus to co se nepovedlo a zpoždění, cca 50 tis. víc ani noha. A tady mě zajíma, zda to mohu takhle udělat. Díky za odpovědi. TS
Jednak neuvadite citaci ani kopii zadne z dohod.
nevime, z jakeho duvodu doslo k navyseni ceny, pokud jste mu dali vcas zalohu na material, byl povinen nakoupit material dle kalkulace a jeho "predbezne" nabidky za tehdy platne ceny - necht to dolozi... neni to obvykle jeho povinnost, ale pokud chce zvedat cenu materialu, musi to nejak oduvodnit, proc nenakoupil vcas, kdyz na to vybral zalohu, neni mozne, aby dostal penize napr. v 2019 2020 a uctoval material v cenach roku 2021 2022, tedy pokud nemate extra pitomou smlouvu.
anebo navysil cenu za praci bez konzultace a odsouhlašeni s vami? V tomto pripade, pokud to hradit nechcete, jako ze asi ne, bych mu rekl, sorry, dam ti navic na praci 10% a jeste muzes byt rad. Nechces? Tak nedostanes navic ani % nazdar.
budu se drzet vaseho tvrzeni "Práce ale probíhaly pomalu a skončily až téměř s dvouměsíčním zpožděním. Závěrečné vyučtování nám ale přišlo až po 9 měcících" - a to z jakeho duvodu? Dodavatel je povinen vystavit danovy doklad do 15 dnu po uskutecneni zdanitelneho plneni! Tedy - kdy bylo dodano/prevzato, odkdy bezi zaruka, jake datum ma plneni? Jak obhaji 9 mesicni posun plneni? Na tom by ho slo take dobre podusit.
Tam je moc variant, nevime nic, jestli jste se tahali o nejake reklamace atp.
Nekomu zaplat, dej mu treba 10% z usetrene castky at ti to co nezvladnes, vyjedna. Typicky nejaky TDI. Ja tohle bezne delam, remeslnici chteli 160.000 bez dph a vysvetlil jsem jim, ze kdyz dostanou 10.000 i s DPH, tak ze mohou byt radi ze vubec neco dostanou za ty hruzy co provedli, podekovali a sli do prde... a jeste si odvezli po sobe bordel co tam po nich zbyl Tu sumu jsem sam navrhnul, investor odsouhlasil a ja domluvil.
Stavebnik a cela jeho rodina to proste nedokazal sami s zhotovitelem vykomunikovat. Neznaji stavebni, financni, pravni zalezitosti a predpisy. Expert tohle zna a vi, na co muze pritlacit. Pokud ma motivaci, muze vam dost penez, zejmena proti "amaterske firme" usetrit, ze tam najde spoustu chyb, i pravnich vad a poruseni kdeceho.
Ps: a jestli je 125000 dostatecna satisfakce za chyby a nedostatky a zpozdeni tak to musite vedet vy. Ja uctuju za 2 mesice zpozdeni ztratu z najmu 30.000.
Nakonec muze to byt tak, ze bych ho nechal uznat 125.000 jako uznanou slevu a nasledne odmitl jeho narok na 250.000 navyseni (kdyz by neprokazal narok), takze bych vam usetril 375.000, za treba 10% rekneme 40.000 nebo nekdo, kdo se orientuje a spravne vyhodnoti jak jsou rozdane karty.
Po skončení prací v říjnu jsme pořád čekali na závěrečné vyúčtování, po našich urgencích nám bylo řečeno, že začal covid, že byl na tom zdravotně zle, byl ve špitále a proto nám to posílá (až zase na naši urgenci) v květnu 2020... Proto s takovým zpožděním...
Ano, protože jsme jasně řekli, že o nějakém doplatku se budeme bavit až tehdy, až bude byt zkolaudovaán, a to se právě stalo tento měsíc! po téměř 3 letech...
ukončení prací byl konec října 2019
3. květen 2020 přišla konečná cena rekonstrukce navýšena o 250 tis
a mezitim bylo co, stavitel byl na operaci mozku? Nevime zda se jedna o praci nebo materialy a jak to navyseni 250.000 bylo zduvodnene, stejne jako vyuctovani jak byl odklad zduvodnen?
Zde je dopis:
Na základě kolaudačního souhlasu, který jsem do datové schránky obdržel v pátek, bych rád ukončil zakázku. Poslední část, to je spolupráce s úřadem byla z Vaší strany sledována a tak jste poznali, že jednání s úřadem není vždy jednoduché a bývá zpravidla časově náročné. V každém případě je to ukončené, Vy jste obdrželi kolaudační souhlas a podle naší poslední korespondence bych celou věc rád ukončil.
V závěru našich propočtů a dohadování se o ceně jste mi koncem roku 2020 zaplatili částku 184.815,-Kč, kterou byl dorovnán druhý propočet rozpracovanosti, který byl ve výši 834,815,-Kč. Pokud tedy vezmu částku, ke které jsem došel jako ke konečné a která činí 1,081.182,-Kč je rozdíl 246.367,-Kč. Nechci se vracet ke všem zdůvodněním a propočtům, které jsem Vám psal. Bylo by to zdlouhavé a stejně nejsem přesvědčen, že by to pomohlo. Navrhuji tedy zůstatkovou částku rozdělit napůl, kdy Vy mě pošlete 123.000,-Kč proti faktuře, a zbytek ve stejné výši by byla sleva za zpoždění stavby. Zvažte prosím tento návrh a dejte mi prosím vědět. Přeji hezký den. VJ
Pak ještě toto:
V přiloženém rozpočtu jsem provedl rekapitulaci všech prací, které souvisejí se vším co se provedlo na úpravě bytů. Tento rozpočet jsem sestavil podle toho, které práce a dodávky materiálu byly skutečně provedené.
K vlastním rozpočtům. Pokud si na jednu stranu položím původní rozpočet a vedle rozpočet konečný, je zřejmé, kde jsou posuny. Některé práce nebyly vůbec uvažovány, jiné položky se naopak neprováděly, popřípadě se změnila výměra. U některých položek došlo k přesunu v jednotlivých kapitolách. Obecně jsem se snažil u každé položky rozpočtu uvést, jaké jsou u položky posuny, případně že je beze změn. Pokud bych shrnul základní rozdíly tak se jedná o následující díly: tady je popsáno vše, kolik co stálo a proč je ta cena tak zvýšena oproti 9.9. 2019
Opakuji, že k 9.9. byl rozpočet cca 824 815 kč, kdy zbytek bytu byl téměř dokončen, dodělával obkladač nekonečně dlouho koupelnu a položil dlažbu na balkoně. Kromě koupi dlažby na balkón se již nic nového nekupovalo.
Tak to už jsem rovnou můžeš naházet kompletní rozpočty, a dostaneš vyjádření k těm cenám. A pokud jste se dohodli, že to bude vyúčtováno, tak jste se asi zapomněli dohodnout, podle jakého klíče. Zase samotný fakt, že on už nic nedělal a nic nenakupoval, ještě nemusí znamenat, že nemá právo na doplatek, pokud má volnost ve stanovení cen materiálu a práce a rozsahu práce.
takže jste se dohodli na ceně za dílo a nebo v ceně podle vyúčtování?
No je taky důležité, jaká byla dohodnutá smlouva. Fikané firmy si dají smluvní pokutu třeba 1% z ceny ale pozor, nedodělaného díla včas a za měsíc. Takže to je úplně bezvýznamná nízká položka pro ně a serou na to pak. Laicky zákazník si toho nevšimne a pak si trhá vlasy, že by měl za několika měsíční zpoždění dostat pouze několik 100 Kč dolů ...
Já si tam jako zákaznici vždycky dávám 1% za den a z ceny celého díla! Na co mi je, že je většina díla hotová a chybí detaily, když nemovitost nemohu řádně užívat, tedy ani pronajat. Takže smluvní pokutu neboli slevu z ceny zásadně na celé dílo!
A dohodli jste se na nějakém konkrétním časovém harmonogramu a nebo ne?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.