Nejste přihlášen/a.
Zdravím, nevím jestli to píšu správně, tak se omlouvám. Potřebuji přidělat kameru na zateplenou fasádu, a protože mám vatu, prý je třeba použít FIsher Thermax. Zateplení mám 14 cm, otvor v kameře je na průměr šroubu asi 3 mm. Moc nechápu jak ten Thermax funguje, u všech velikostí udávají průměr vrtáku 12 mm. Každopádně já tedy potřebuju ukotvit kameru šroubek co má tak 17 cm a tloušťku 3 mm, aby prošel držákem kamery. Je to možné?
Trochu se obávám, že vám někdo poradil špatně. Kotva Thermax se používá pro kotvení hodně těžkých věcí s přerušením tepelného mostu, tedy např. různé markýzy do fasád a pod.
Pro váš účel bude stačit obyčejná plastová hmoždinka nebo dvě do sádrokartonu a do ní si dáte ten 3mm vrut. Jen opatrně při zavrtávání do tepelné izolace. Předvrtejte lehce 10mm vrtákem jen pod omítkovinu
Děkuji, ale ne. Do vaty opravdu nejsou hmoždinky certifikované, oficiální cesta je jen kotvení do zdi. Jinak zkoušel jsem to, i vrtulovou, ale ve vatě se pak otáčí a už jí nedostanu ven, drží vlastně za vrstvou omítiky...
Díky ale to bych ji pak nemohl vyměnit atp, navíc fasáda je hodně zrnitá. Jinak právě ta destička pod kameru má otvor na šroub 3 mm, ale musel by byýt 17 cn cca :/
Existují šrouby 3mm na cca 17 cm
neexistují, ale hravě je nahradíte slabou kulatinou, na které vyříznete závity.
Ale dostal jste již několik rad, všechny byly OK a nic Vám nevyhovuje.
Do fasád, zateplených vatou se normálně instalují světla, čidla, kamery, alarmy atd. Právě hmoždinkymi, co Vám ukázal pan Mareš.
Ale skutečně do vaty? Protože nám odborná firma říkala, že do vaty hmoždinky určené prostě nejsou, pouze to EPS/XPS. Jednu kameru jsem nechal takto přidělat, a hmožďinka ve vatě nedrží, a já teď kameru nemůžu sundat, protože šroub se točí i s hmoždinkou...
Tak to odborná firma neumí hmoždinku do vaty vlepit a pak do ní zašroubovat vrut? Je to vůbec odborná firma? Existují i jiné metody připevňování. Existují speciální plastové pěnové špalíky , které se též vlepují do fasády s jejím povrchem. Do špalíku pak zašroubujete, co budete chtít.Vím, že to existuje. Už jsem v tomto ohledu v minulosti tady radil.Dalo by se vyhledat v archivu i s odkazem.Nevím však, jestli je to sehnatelné.Tuším, že to tuzemské nebylo
@ingjirimares Díky, ale fasáda je dokončená, nelze tedy do zateplení něco přidávat nebo zabudovávat. Myslíte tedy, že použít uvedené hmoždinky tedy půjde? Jen předvrtám a pak jí tam našroubují?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.