Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký je to závit?

Od: novak1* odpovědí: 31 změna:

Na pripojení plynového variče je závit, 1/2" je malý a 3/4" je velký. Neco mezi tým. Nevím jestli jsou na to hadice s takovými koncovkami.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

5x
Ano je to normální, nenornalne se ty furt Diviš normálním vecem

mnd®
hodnocení

4x

Měl byste dát aspoň typ plynového vařiče.Víte kolik je typů? Kvalitní foto napoví.Plynový vařič je nic neříkající pojem.

zaseja
hodnocení

4x

Asi má jiný problém, ze sporáku vede trubka s 1/2" venkovním závitem, na ní je našroubovaná mufna a do ní je našroubovaný zbytek starého železného 1/2" šroubení, ta část s převlečnou matkou, kterým se to připojovalo kdysi, když ještě nebyly hadice.

A to železné šroubení nemá normální závity v coulech, jako dnešní mosazný, ty už mají normální závity, 1/2" šroubení má 3/4" převlečnou matku.

Stačí tím imbusem vyšroubovat ten zbytek šroubení a pak do tý mufny našroubovat rovnou tu hadici.

Sice nedal foto, ale takhle se normálně dělalo připojení sporáku.

Nikdy jsem se nesetkal na sporákách s jiným závitem, než 1/2", ale to neznamená, že neexistujou.

novak1*
hodnocení

Na tom imbuse jsem našroboval redukci na 1/2". Ten imbus má menší závit asi 3/8".

Mezi 1/2" a 3/4" je ješte jeden závit . Možná to je on na té matici .

pepi

Ano, mezi 1/2 a 3/4 coule je 3/8. 1/4 a 1/8 jsou menší než 1/2 coule.

zaseja

To si děláš srandu? Od kdy je 1/2" menší, než 3/8"?

hodnocení

3x

Foto by nebolo? Este pozor, napr na plynovej bombe je opacny zavit ...

hodnocení

3x
Zřejmě to bude jeden ze závitů G⅛ G¼ nebo G½

hodnocení

2x
Na to nejlépe odpoví šuplera, průměr stoupání, popřípadě kuželový.
Také je důležité směr stoupání.
S jistotou závitoměrky.

krtek6
hodnocení

2x

standardní plynové fitinky jsou Géčkové...tzn. G1/2 a podobně...pravotočivé...nedávno když jsem řešil plynovou hadici a bombu na svařování asfaltu tak jsem zjistil, že existuje něco jako Whitwortův závit a ten je na ten plyn zaprvé levotočivý a za druhé nepasuje na ty géčkové...jestli nemáš problém náhodou v tomto...má jiné stoupání..a je na to taková debilní redukce asi za 300,- s poštou..běžně se nedá koupit někde v železářství a stavebninách

pepi

Na bombě je levotočivý metrický.

asd1
hodnocení

2x

Si ho změř a najdi v tabulkách.. Šupléra příp. + měrky na stoupání. Když nemáš tak třeba papírek a metr - vnější průměr závitu = papírkem změříš obvod vydělíš Pí a máš průměr, stoupání přes víc závitů děleno počet mezer a máš stoupání, do matky strčíš papírek máš obvod, zase děleno Pí a máš vnitřní průměr závitu. Pak v tabulkách nejdeš co to je zač.

111®

víš co je to práce? všiml jsi si že nerozezná topenářský šroubení od plynu?

novak1*
hodnocení

To je príklad jaký to má tvar . Na co ti bude presný obrázek, rozmery z nej nevyčteš.

mnd®
hodnocení

2x

Vodu si udělám sám,ale plyn a připojení nee.Nebylo by lepší pozvat ,,plynaře,, aby to zapojil na první dobrou? Zapojíte to o tom nepochybuji,ale stejně tam může být nějaký únik a je na malér zaděláno.Bydlíme v nájmu a chodí sem do baráku stejně jednou za čas plynař na revizní kontrolu s jakousi mašinkou kvůli prevenci.Abysme potom tady nečetli ( vlastně už nečetli ) ono mi to bouchlo a nemám kde bydlet.Ale je to na Vás.

lamela*
06.09.22 15:25
hodnocení

2x

5/8"

novak1*
hodnocení

Takový nejaký to bude , mezi 1/2" a 3/4".

novak1*
hodnocení

Je pravotočivý. má jiný prumer, 3/4" tam nevejde a 1/2" je malý cca o 2mm .

novak1*
hodnocení

Varič Mora ,2 horáky , starý 34 let ale kvalitný. Lepší jak ten nový plynový sporák co jsem koupil nedávno.
Je tam prievlečná matice s tým závitem co jsem psal. Ten prúvlak má asi 4cm délku závit menší jako 1/2" čili asi to bude 3/8" , uvnitˇje to na imbus pro zachycení.
Nebyla vtedy hadice s koncovkami 3/8" tak jsem tam dal redukci 3/8" na 1/2" a potom hadici.
S varičem bylo , pruvlečná matice a ten kousek trubky se závitem 3/8".
Uvažoval jsem tu pruvlečnou matici aj s tým kouskem vyhodit a dát tam rovno hadici , jenže nepasuje závit. Takto podobne to vypadá , jen je to o neco delší. Dolu to je na imbus.
Na toto jsem kdysi nasunul redukci 3/8na1/2 a hadici.
novak1*
19.08.22 12:32
hodnocení

Takto

Jaký je to závit?
novak1*
hodnocení

Možná jsem tu pruvlečnou hadici tam dal ja , už nevím . Jinak by jsem ale tam nedal hadici.

novak1*
hodnocení

Co tady mohlo být nevhodné kolem závitu?

novak1*
hodnocení

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys milancukrar 19. 08. 2022 16:26:14
bez fota..

novak1*
hodnocení

Na hadici je napsané 3/8x10mm. Co znamená tech 10mm? Jaký je to závit, metrický?

3/8 je závit

10 je průměr hadice

asd1
19.08.22 17:13

M10

závit na konci trubky je M10, děkuji za upozornění a zpřesnění.

novak1*
hodnocení

Ocelové , pozinkované fitingy mají takový závit, že to jde zatočit maximálne tri otáčky , napr. 1/2".

Pritom závitu je tam dost ale víc to nejde. To je normálne?

Když použiju chrom , mosadz fitingy , tak to jde uplne zatočit ten závit.

Proste, su zavity valcove a kuzelove. Tie na pozinky su kuzelove a cim dalej od konca rurky, tym vacsi priemer. Zmerajte si to sublerou.

novak1*
hodnocení

To jakože se sami utesňují, jako ten závit R?

hujer

No samy ne, musíš tam mít trávu, vlasy, konopí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]