Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Štěrk kolem zdi domu

Od: arny® odpovědí: 20 změna:
Pěkný den přeji, kolem našeho domu vede chodník a mezi domem a chodníkem je asi 40cm široký pás, kde je jen hlína. Uvažoval jsem nad tím, že hlínu vykopu zhruba do hloubky 30cm a nahradím ji štěrkem a to kvůli tomu, aby zeď lépe "dýchala". Má to smysl? Osobně si myslím, že štěrk by mohl být lepší, než udusaná hlína, která se po dešti nasákne vodou. Děkuji Vám za Vaše reakce.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Po vlastní zkušenosti , kdy jsem použil stejné "moderní" řešení jako plánujete u úpravy povrchu u západní štítové zdi kamenné chalupy, bez izolace. Voda stékající po fasádě dříve, když byl až ke zdi trávník částečně odtekla, nyní se vsakuje, sice níže a zeď sklepa se zdá být vlhčí než bývala. Ten štěrk vsakování neodstraní, naopak ještě podporuje. Nejlepší řešení - vodu nechat odtékat a odvést co nejdále od zdi, pokud to terém umožňuje.

hodnocení

2x
Ona má zeď plíce, že bude lépe dýchat?
hodnocení

Ano, a má také ledviny a játra.

Tak jsme se zasmáli a teď vážně.

Za zdí je sklep? Nebo jak?Jak je na oné zdi udělaná hydroizolace?

hodnocení

Mě to opravdu nedalo, to napsat :), ale běžně se přece tento termín hovorově používá.
Sklep tam není. Zhruba před dvěma měsíci nám dělali nové vodorovné izolace a nad izolací jsou cihly, už krásně suché, ale pod izolací vypadají vlhké. S vlhkostí v domě problémy nemáme, jen jsem chtěl "ulehčit" těm cihlám pod izolací. Protože jak jsou cihly trvale vlhké, tak to určitě znáte: začnou se rozpadat, odlupují se z nich potom po kouskách vrstvičky, či jak to lépe napsat a vystihnout.

V pohodě*mir**mir*

No jo...pod izolací to prostě bude pořád vlhký. I když to odkopeš metr hluboko, na základy navaříš Ipu, dáš nopovku a zahrneš, stále ta zeď bude zespodu táhnout vlhkost.

hodnocení

2x

Bez dovolení pana Baena si vezmu jeho větu:

Dobrý den, význam to bude mít pouze esteticky.
Jen proto, že s tímto postupemnázorem naprosto souhlasím. Vy musíte zabránit vodě, aby tam vsakovala. Vy uděláte, že se nevsákne 10cm navrchu, ale o 30cm níže. Spíše bych doporučil, na šířku položit nopovku vodorovně, špuntama nahoru, na to pak kačírek, kvůli estetice. šíře nopovky dle potřeby, spád samozřejmě od baráku.

hodnocení

Neuvedl jsem právě jednu důležitou věc: ona ta půda u domu je celkem vlhká i bez deště, zřejmě je tu nějaký zdroj spodní vody. Tím štěrkem jsem jen chtěl vlhkost dostat níže. Když bych tedy (v tomto případě) použil tu nopovku, jak píšete, zřejmě by se zase zhoršilo vysychání půdy pod nopovkou, že? Tuto úpravu terénu jsem chtěl dělat čistě z důvodu, že bych "ulehčil" od vlhkosti zdi, co je pod vodorovnou hydroizolací. Hydroizolaci máme novou, takže nad ni vlhkost nejde, ale pod ní je samozřejmě zdivo vlhčejší. Možná je to jen můj laický pohled, zdi pod izolací jsem vlhkoměrem neměřil. Jen jsem si všiml, že pod izolací jsou cihly tmavší, zřejmě tím, že jsou vlhké. Přitom ty viditelné cihly jsou samozřejmě nad úrovní terénu, ale ani přes ty letošní vedra zřejmě nevyschly. Nebo je možné, že cihly dříve navlhly a tím ztmavly a i po vysušení, už znovu nezesvětlají?

arny,

zřejmě je tu nějaký zdroj spodní vody. Tím štěrkem jsem jen chtěl vlhkost dostat níže, Ale to se Vám nepovede, to porušíte zákony fyziky?

Pod izolací je jasné, že budu podloží vlhké. Doporučil bych udělat 30-50 cm od baráku, tam kde "cítíte " největší vlhkost, sondy výkopem. Asi 100-120 cm hluboko.

Když položíte nopovku, budet o pod ní vlhko, jen v případě, že se tam dostane voda. Pokud máte spodní vodu, musíte o ní zjistit podrobnosti.

Jen teoreticky si představte, že budete mít přesah střechy třeba 10 metrů, bude u baráku vlhko?

hodnocení

Myslel jsem to tak, že zemina "saje" vodu (tedy i od spodu), kdežto ten štěrk přece ne, takže by vlhkost od spodu nevzlínala, tak vysoko. Resp. je to jen moje domněnka, třeba štěrk "nacucne" vlhkost stejně tak, jako hlína. *nevi*.
Asi bude nejlepší si někde sehnat vlhkoměr a vlhkost zdiva změřit. Třeba nijak zvlášť vlhké není a je to tzv. v normě. To jen já jsem takový puntičkář, že to chci mít, co nejsušší. Žádné problémy s vlhkostí teď nemáme, to já jen tak, aby nenastaly v budoucnu. *palec* Zkrátka si říkám: čím sušší, tím lepší. *smich*

arny, příklad, voda je hluboko 3 metry, Jak vysoko nasaje ta zemina vodu? Jak vysoko bude zemina vlhká?

Myslel jsem to tak, že zemina "saje" vodu (tedy i od spodu),

hodnocení

No, těch faktorů je tolik, že by se o tom dala napsat diplomová práce. Není jednoduché jen tak "od oka" tohle stanovit. Já vycházím z obyčejného praktického pozorování: u nás za poslední cca. měsíc pršelo 2x: jednou asi půl hodiny a to jen kapalo, podruhé pršelo více, ale asi jen 10 minut. A jsou stále vedra. Přitom se cihly pod izolací zdají stále vlhké. Takže logicky musí ta vlhkost pocházet ze země.

a odkdy tam je to vhlko, za jak dlouho to vlho vyschne?

hodnocení

Zhruba před dvěma měsíci nám dělali nové vodorovné izolace. Takže se samozřejmě trochu osekala omítka a bylo poznat, že pod omítkou jsou cihly navlhlé. Po provedení hydroizolace cihly nad ní rychle vyschly, ale cihly pod izolací jsou stále vlhké (tedy usuzuji to podle toho, že jsou stále tmavší).

Pod izolací to bude vlhké, ale to nevadí.

hodnocení

OK Tak si s tím nebudu zbytečně lámat hlavu. A moc Vám děkuji za rady a trpělivost. *placni*

hodnocení

2x

Pokud jsou cihly pod vodorovnou hydroizolací vlhké a mrazem degradují, nemají pevnost a drolí se, je lepší je vyjmout a nahradit jinými s vyšší pevností. Na to nemá vliv ani štěrk,ani hlína , kapilární vzlínavost funguje na poměrně velké vzdálenosti.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, význam to bude mít pouze esteticky. Voda se bude vsakovat do hlíny stejne (jen to neuvidíte), časem se to zanese prachem a poroste tam plevel (zřejmě, i když tam dáte pod štěrk geotextilii). To už snad raději trávník a občas ho seknout. Zdravím!
doplněno 19.08.22 08:05: Ano, voda se bude vsakovat níže. Časem se do štěrku (kacirku) dostane prach, ten bude držet vodu jako hlína a v něm se uchyti plevel. Ale ono to bude chvilku hezké, tak to klidně udělejte.
doplněno 19.08.22 11:20: Čím budou ty kamínky menší, tím rychleji se tam v tom časem vzniklém blaticku “zahnizdi” plevel.
hodnocení

Ale voda se pak bude vsakovat do hlíny, která bude o 30cm níže, ne? V tom štěrku se voda držet tolik nebude, tak alespoň těch 30cm zdi bude lépe dýchat.
Kopat tu hlínu budu tak jako tak, protože jste to správně odhadl: chci tam dát geotextilii, kvůli prorůstání plevele. Už mě právě štve, jak tam neustále roste plevel. Vím, že je plevel potvora a dokáže se uchytit i v tom štěrku, ale lze jej pak snadněji vytrhat i s kořínky.
hodnocení

A je lepší použít klasický štěrk (popř. jaké velikosti) nebo Vámi zmiňovaný "kačírek"?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]