Dobrý večer, chtěl bych se zeptat: pokud se podřezává dům klasickým způsobem, kdy se řeže pilou a pak se do spáry vkládá izolační fólie, vzniká potom v domě hodně prasklin ve zdivu? Chápu, že každý dům je jiný, ale je to myšleno jako všeobecný dotaz, spíše tedy pro ty, co s tím přímo mají osobní zkušenosti. Děkuji Vám za odpovědi.
Zrovna sedím v baráku, který jsme v roce 92 podřezávali. Ale ne jen říznout a klíny, my jsme vydali dva šáry cihel, čímž vznikla mezera 15 cm, která nám umožňuje jednak svářet ty pásy IPA, jednak jsme to pak mohli dozdít na cementovou maltu a tudíž se nic nehlo, ani nepopraskalo. Tehdy jsem to jako mladý ucho bral jako zbytečně komplikace, ale dnes čas ukázal, že to mělo smysl.
Co jsem viděl na stavbách, tak staré patrové domy i ty kde byly vepřovice/kotovice tím trpěly víc než přízemní. Chlapi do mezery po pile cpali ten tvrdý plastový dílec jeden vedle druhého (přes sebe na okrajích) a sem tam kde to zdivo vypadlo tak dávaly i dubové klíny-praskliny spíše v horní části u oken-sice jen půlmilimetr, ale i tak to pro dům není příliš dobré, ale patří to prý k tomu.. Jak píše rádce milancukrar-dům sedá do IPy a tvoří se také prasklinky.
Záleží jak pravidelně klínuješ. Taky na stavu zdiva. Tam kde je malta mezi cihlami mizerná a byla ošizená už při stavbě se prasklinám asi neubráníš. Nejhorší jsou rohy. Tam to chce dělat krátké pásy protože, jak máš pocit, že to jde skvěle tak se v rohu kvůli tloušťce zasekneš a chceš to mít hotový.
Jak popisujete Váš postup, tak barák musí popraskat, páč bude klesat, padat na lepenku. Uděláte nějakou díru, vložíte lepenku a barák klesne postupně na tu lepenku. To není příliš dobrý postup.
Pan promon® to popsal správně, neboť je třeba vyšší díra, aby se spodek dal betonem vyrovnat, na to dvě vrstvy lepenky, podle šíře zdi zvolit Ytong, nebo Porfix, na výšku porobeton upravíte, a VYKLÍNUJETE, oproti starému zdivu. Spáru ručně, prsty vyplníte maltou. Lepenku samozřejmě svaříte k sobě. Dvě vrstvy proto, abystě měl 100% jistotu, že jste při svařování neudělal chybu, když se již dřete a makáte na svém. Osobně mám zkušenost se zdivem od 55 do 90cm a délky přes 100 metrů. (dva baráky).
No, já to nepopisoval do detailu, jen zhruba, aby bylo jasné, co mám na mysli. Podřezávala by to firma (nedělal bych to přímo já) a klínky samozřejmě používají. Jen místo IPY prý dávají plastové pásy, zjednodušeně řečeno. Ukazovali mi je, jsou to takové černé ohebné pásy, přitom celkem tuhé. Jen jsem chtěl vědět, co nás může čekat. Uvažovali jsme o zarážení plechů, ale to mi moc nedoporučovali. Prý se už setkali s tím, že někde opravovali dům 10 let po podřezání těmi plechy a ty plechy, už prý dokonce byly rezavé. Přitom to má být nějaký kvalitnější nerez, takže jsou 2 možnosti: buď jsou na trhu i nekvalitní plechy nebo si ta firma chce zajistit kšeft a logicky chválí to svoje (plastové pásy).
Uvažovali jsme o zarážení plechů, ale to mi moc nedoporučovali. Každá liška si chválí svůj ocas.
V dnešní době bych oslovil alespoň 3 firmy na vrážení plechů, a 3 na podbourání.
Nevěřím, že po 10 letech předělávali po plechách plastem. Ať Vám sdělí, kde to bylo a jeďte se tam podívat.
Pokud to nebudete dělat sám, šel bych jen po vrážení plechem, jen místy podbourání, kvůli tomu, že ne všude to jde plechem.
Určitě 6-8 firem na místní šetření a návrh řešení.
alfons*
Však jak píšu já i Vy: třeba si jen chválí to svoje, kvůli kšeftu. Ale ta možnost, že jsou na trhu i nekvalitní plechy, tu je také. Není nerez, jako nerez: jsou různé třídy nerezové oceli a jestli to nějaká firma vyrábí z nevhodné nerezi, tak se to mohlo stát. Já se s tím setkal osobně také, jen v jiném oboru: nerezová ocel byla po roce samá "prožraná" dírka. Tenkrát to bylo ale tím, že ten nerezový výrobek byl instalovaný v nevhodném prostředí.
Počet a velikost trhlin bude záležet na tom, v jaké statické kondici objekt je před prováděním těchto prací. Pokud je na tom dobře, tedy bez statických poruch, tak správným provedením podřezání bude objekt bez prasklin i po provedení podřezání. Pokud má stavba problémy s pevností zdiva, pevností malty, má špatnou vazbu a další kumulované problémy ,např.nadměrná vlhkost zdiva, můžou se trhliny vlivem podřezání zvětšit. Pokud máte obavy tohoto typu, bude lepší předem přizvat statika. Šetrnější metoda bude vložení hydroizolačního pásu než zarážení nerez plechů
Uvažoval jsem o tom, ale projektant mi doporučil podřezání strojovým vrážením nerezových desek. Ve zdivu byla průběžná spára, takže bylo za 5 hodin hotovo, bez ohrožení statiky a 100% řešení. Než to dělat manuálně po kouskách (mimochodem jsem na to poptával lidi, ale nikdo se na poptávky neozval), tohle mi přijde lepší, pokud se tam ten stroj vejde.
Jistě, vše je ale o penězích a možnostech. Ruční podřezání podbouráním je opravdu dřina a trvá to dlouho.
alfons*
O zarážení plechů jsme také uvažovali. Udávají, že se tak nenaruší statika. Ale ze zkušeností, co jsem pročítal na netu, tak ne vždy je to tak. Dost lidí uvádělo, že jim zdi právě popraskaly hodně. Tady hodně záleží na tom, jakou maltou byl dům zděný a jakými cihlami. A v našem případě máme smůlu v tom, že kvalita malty není dobrá, takže by se dalo při těch vibracích očekávat právě spíše více problémů. A dalším faktorem je cena: ta izolace zarážením plechů vychází o dost dráž, tedy hlavně materiál.
Jestli myslíte cenovku na to zarážení plechů, tak jsem měl dvě cenové nabídky. Moc se v ceně nelišily. Potom jsem ještě zkoumal nějakou nabídku přes internet, kde si to člověk mohl zhruba spočítat sám: ta byla trochu levnější, ale zase byla ta firma dál, takže by určitě zase chtěli více za cestování.
Ale plech je za víkend hotov, bez statických poruch.
alfons*
Ta firma, co dělá s těmi plastovými pásy, tak se tu byla dívat a vše změřit a také mi řekli 2, maximálně 3 dny. Máme kolem domu dobrý přístup, všude místa dost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.