Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nasypání zeminy k soklu (vytvoření svahu) - izolace?

Od: trojak odpovědí: 5 změna:

Ahoj, mám takový problém, se kterým si nevím rady. Na jedné straně domu je zemina pod úrovní okolního terénu i silnice, navíc ve svahu směrem do zahrady, takže při stále častějších prudkých deštích tam stojí voda a trocha vlhkosti už se objevuje i pod základovým pásem ve sklepě, který stojí na skále a je tedy vidět. Sokl je izolovaný myslím dobře- po celé výšce zdi je navařená ipa, na tom XPS s marmolitem a kryté nopovkou. To ale nic neudělá s vlhkostí, která jde z vlhké skály pod základem.

Napadlo mě vyrovnat terén a vytvořit protisvah směrem do ulice, aby voda odtékala opačným směrem. To by ale znamenalo, že musím zvýšit terén okolo soklu asi o 50 cm, což se mi moc nelíbí, protože tam bude stát vlhká zemina (byť je tam ta nopovka atd.). Ale jinak než svahem a zvýšením úrovně terénu tu vodu pryč nedostanu, žádné koryto možné není kůvli sousedově stavbě na hranici pozemku.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Bez fotek, hrubého nákresu si nedokážu představit Váš záměr.

Před nopovkou nevadí vlhkost..

trojak
To ale není potřeba, to jsem uvedl spíše pro kontext. Jde prostě o vyrovnání terénu Vedle domu, nejen na jeho zvýšení asi o 0,5 m podél domu. Máte pravdu, že nopové fólii nevadí vlhko, ale ona taky nevydrží věky a nechci zbytečně zadělávat na problémy v budoucnu ;)

Jak dlouho vydrží nopovka v zemi, když na ní nebude svítit slunce?

(Maminko, až to budu natírat příště, tak VYtady nebudete.)

ben®
trojak - ta nopovka přežije generace. A jinak - což tam udělat nějakou střísků s okapem a vodu jimat (než dopadne při dešti na zem a k nopovce)?
trojak
@ben o stríšce na způsob pergoly jsem uvažoval,
Bohužel na jednom konci je mezi mnou a sousedovic stavbou pouze 20 cm prostoru, na druhem zase 4 m, takže by to nevypadalo asi nic koc

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]