Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

12v halogeny v podhledu na led

Od: lubos85 odpovědí: 13 změna:
Zdravím, v pokoji mám v podhledu zabudovaných 9 světel, patice GU5.3, ovládané (nejspíš) třemi různými vypínači.
Původně to byly halogeny. Vyměnil jsem je za LEDky, což po velmi krátkém čase odpálilo zabudované trafo. Rád bych vyměnil trafo za nové, ale nejsem si jistý zapojením. Do stávajícího trafa vede 1x fáze, 1x nulák. Má ovšem 4 výstupy. Žádné takové trafo jsem pro LED nenašel. Většinou mají jeden výstup, výjimečně jsme našel dva. Dokázal by někdo poradit, jak to zapojit s novým trafem? V příloze fota.
PS. Nebráním se ani přechodu na 230v žárovky, ale vzhledem k tomu, že objímky i žárovky, co tu mám jsou na 12v, tak bych preferoval řešení s trafem. Díky.

12v halogeny v podhledu na led
12v halogeny v podhledu na led #2

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

sekundáry jsou AC.

Nevadí to těm ledkám?

Kolik je tam ledek a jaké mají parametry?

lubos85
hodnocení

Ledek je tam 9. Každá o výkonu 5w, ale mozna časem některé nahradím za 3w

Dej mi na ně odkaz.

Na jaké jsou napětí, zda potřebují AC nebo DC, atd...

lubos85
hodnocení

Jsou to 12v led 5w žárovky. Například
t-led.cz/...

tohle jsi četl u těch ledek?

Při výměně za běžnou halogenovou žárovku je nutné použít 12V stabilizovaný zdroj, který lze případně zakoupit i u nás. V případě použití původního halogenového zdroje může dojít k poškození LED žárovek, jelikož tyto zdroje jsou nestabilní a může se na výstupu objevit napětí i 50V.

K této žárovce je možné dokoupit zdroje zde.

Výňatek z tazatelovy otázky, "odpálilo zabudované trafo, vyměním ho za nové". Tak proč pořád tyhle ty otázky?

hodnocení

0x
V prodejně vyber žárovky, prodavač už ti doporučí vhodné trafo. Asi nebude mít čtyři dvojice výstupů, musíš si rozdělit sám na nějaké svorkovnici, ale postačí, vyhoví i 2x pětiwago. Ale bylo by vhodné to zapojit, uspořádat líp, trošku estetičtěji, než ten, co dělal první montáž.
lubos85
hodnocení

Díky, takže takže stačí nahradit trafo za nějaké LED s optimálním výkonem a na výstupu z trafa to rozdělit svorkovnicemi? Žádné odpory apod.?
Hloupá otázka, ale co je to konkrétně pětiwago?

pětiwago je tohle. Spojuje vodiče jako lustrsvorka nebo čokoláda.

mall.cz/...

lubos85
hodnocení

Paráda, diky
lubos85
hodnocení

Tak zapojeno s led trafem a těma wago svorkama a funguje krásně. Ještě jednou díky.

hodnocení

0x

Co to tam máte za minižárovky? Nedrží v objímkách?

lubos85
hodnocení

Na té fotce je ta objímka bez žárovky. Nicméně už jsem to vyřešil (zapojil).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]