Nejste přihlášen/a.
Mám důvodné obavy, že jsi místo zářivek do svítidla nasadila LED trubice. Prověř si to, pokud je to tak, pak vlož správné zářivky nebo minimálně místo startérů nasaď k trubkám přiloženou ucpávku. Lepší je ale celé svítidlo před drátovat tak, že se startér a tlumivka úplně vyřadí, to platí pro ty led.
Ten startér ( jasně, je to pojistka) na poslední fotce má podle mě právě napsané, že je pro použití jen s LED trubicemi, takže kdož ví, jak je to tam zapojené a co je špatně.
Paní tam má LED trubice, ne klasické zářivky. Ty mají trochu jiné zapojení na patice.
Vidím že "startér" na poslední fotce je něco speciálního, podle nápisu ** FUSE a ** Tube Only je to jen zřejmě jen propojovací pouzdro s pojistkou speciálně jen pro použití LED trubic v původních zářivkových svítidlech (tělesech) pro klasické skleněné trubice se žhavícími vlákny .
Podle mého mínění stará trubice prostě vnitřní závadou odešla a nová už ale má právě jiné zapojení napájecích přívodů na patice. Nebo tam dali i klasický startér který k tomuto použití už ale nepatří.
Nebo odešla pojistka v tom "startéru", a ten na prvním snímku je klasický (není na něm vidět žádný údaj, proto se jen domnívám) a proto to nechodí.
Děkuji všem za reakce. Na obou startérech je nápis "For LED Tube Only". Našla jsem ještě jednu nepoužitou starší neled trubici. Zkusila jsem ji tedy vyměnit za jednu z těch nových LED a rozsvítilo se. Akorát se tedy nerozsvítila ta nově vyměněná, což bych třeba čekala, ale ta LED. Když jsem zkusila zase nazpět vrátit i tu druhou LED trubici a různě ji i otáčela, tak zas nesvítilo nic.
Co kdybychom to udělali jinak...nafoťte štítky na LED trubicích, zapojení původních zářivkových svítidel je jasné z fotek. Pak pokročíme,,,
Nafoťte oba konce LED trubic, bývá tam plast s popisem nebo bez popisu, občas s nějakými znaky...
Tak buď odešla ta trubice nebo ten "propojovací startér".
Našel jsem k té trubici údaje, dokonce i video o výměně a protože paní má ještě podle fotek klasickou tlumivku stejně jako na videu vnitřní zapojení svítidla se nijak neupravuje.
EDIT: ještě by mohla být zrada pokud ty trubice jsou "krátké"a ty bývají zapojeny do série - na jednu tlumivku.
To jsou ty krátké trubice, cca 60cm nebo ty standartní metr dvacet dlouhé? A kolik máte v tělese tlumivek -- jednu nebo dvě?
Pokud to jsou ty krátké trubice, ale vidím že podle toho značení asi určitě ano - tak pokud by byly v tělese zapojeny do série bude na nich poloviční napětí. Místo 230V tam bude 115V.
Ony totiž jsou svítidla kde se pro úsporu jedné tlumivky zapojují vždy dvě trubice do série (za sebou) s jednou tlumivkou. Takže třeba krátké čtyřtrubicové svítidlo má pouze dvě tlumivky. Každá trubice musí mít ovšem svůj startér.
V tomto zapojení by mohl být potom zakopán pes:
1 - tlumivka
2 - trubice
3 - startér
4 - kompenzační kondenzátor
Potom vlastně jeden vestavěný elektronický předřadník (v jedné trubici) bude napájený přes druhý vestavěný elektronický předřadník (v druhé trubici) a to sníženým napětím, tak může se to mezi sebou "hádat" až jeden nebo druhý (nebo oba) odejdou.
Trubice jsou podle štítku konstruovány na 230V a takto do nich jde pouze cca 115V a to nikoli přes kovové žhavící vlákno ale přes různé polovodičové součástky ještě kdovíjak nedefinovatelným způsobem...
Vím že má tlumivku, i to píšu.. Ale nevíme jestli dvě nebo jen jednu - záleží na tom jak to těleso má zapojené.
To sice (možná) v tomto rozsahu fungují, ale samostatně napájené. Výrobce na trubici udává 230V, tak se to asi má dodržet a ne dělat s tím hokuspokusy..
Každá tato trubice obsahuje pro napájení LEDek měnič, zdroj konstantního proudu z polovodičových součástek, nevíme co to udělá když se jedna trubice napájí přes měnič druhé.
Chybně jsem ten měnič v trubici ze zvyku nazval předřadníkem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.