Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hasicí přístroj statý prožraný rzí – nemůže vybouchnout?

Od: gk odpovědí: 9 změna:
Viz foto - Je to zřejmě vodní h. přístroj, a bude mu tak 50 let nebo víc…
Ale bojím se ho dotknout, aby to nevybuchlo, vypadá to už fest prožraně:
ibb.co/...
ibb.co/...
ibb.co/...
co s ním? Je tu někdo od SDH nebo pyro?
Když je na něm vysraženo COSI viz foto, tak si říkám, že musí být prožraný a unikly, tedy bez tlaku, ale co kdyby byl náhodou ještě natlakovaný?
Tak mi to bouchne v ruce?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Hasící přístroje fakt nevybuchují *smich*, . Tohle, co je na totce je podle mě starý typ vodního hasícího přístroje. Takže uvnitř je voda , to bílé je přídaný prášek, který chrání proti zámrzu. Krom toho je uvnitř ještě bombička s CO2 ( něco jako bombička do sodastreamu) , ta má pájenou zátku. Používá se to tak, že se to otočí tryskou dolů, tím kovovým hříbkem se udeří o zem, čímž unikne CO2, natlakuje nádou a voda pak prorazí plastové víčko v tryce a proudí ven. Dost podobné sifonu, že?

Ale u tak starého přístroje bych už skutečně nezkoušel natlakovat tu nádobu, bude zeslabená rzí. Ovšem i tak - voda uvnitř rozhodně nevybuchne, CO2 v bombičce taky není výbušné, určité riziko by snad mohl znamenat tlak plynu v bombičce.

Takže pyrotechniky bych do toho netahal, pro klid duše můžete oslovit hasiče, ti si budou vědět rady.

bg

Já viděl zrovna u vodního hasicího přístroje tlakem ustřelený ventil - pěkná díra ve stropě a zlitá celá kancelář. Ne všechny PHP mají tlakovou kapsli oddělenou od náplně, zvlášť u těch starších bych si nebyl jistý. Každopádně 50 let starý vodní hasicí přístroj je dávno za dobou životnosti (max. 20 let) + má podléhat co 3 roky kontrole lahve + co rok kontrole provozuschopnosti. Určitě bych jej zlikvidoval, už proto, že legálně Vám není k ničemu. Nikdo Vám na něm kontrolu neudělá.

scv®

"Ne všechny PHP mají tlakovou kapsli oddělenou od náplně, zvlášť u těch starších bych si nebyl jistý."

Obráceně. Dříve bývaly tlakové patrony častější, dnes jsou hasicí přístroje obvykle pod stálým tlakem. U současných HP na našem trhu jsou tlakové patrony k vidění jen zřídka (malé práškové HP 1-2kg, některé speciální typy a pár nesmyslů dovážených ze zahraničí).

asd1
hodnocení

1x

Zkoumání bych nechl pyrotechnikovi - zavolat cajty že jsi našel podezřelý předmět bojíš se na něj hrabat že bouchne, někoho tam pošlou.. Nebo jim to dones na stanici jak tuhle borec s taškou granátů *smich* (ne, tyhle věci se nikam nenosí)

Bezpečná likvidace je z dálky prostřelit, odstřelovači takhle vyfukujou flašky při požáru..

hodnocení

0x

Já su tady, a kdysi jsem byl i u hasičů.

Nedává mi smysl to, že nám to píšeš do poradny na internetu, místo toho, abys požádal/a někoho z tvého okolí o pomoc nebo požádala přímo hasiče v tvém bydlišti.

Netuším co jsi za osobu a jaký v sobě máš náboj, že by tvůj dotek přivedl hasící přístroj k výbuchu.

Ale i když je ten hasičák tak starý, tak maximálně praskne a vyteče z něho voda.

A když se toho bojíš, tak tomu nelez a zavolej někoho, kdo se toho nebojí.

Jinou radu než požádej o pomoc odborníky z nejbližšího okolí doufám nedostaneš.

gel
hodnocení

Tak někdo kdo byl u hasičů, by třeba poznal, co je to za model?
Zase kdyby v něm byla jenom obyčejná voda, proč by na něm byl v okolí trysky vysrážení ten bílý sajrajt?
A kdyby Měl být natlakovaný, tak by neprosakoval, Tedy záměrem dotazu bylo, zjistit, názory na to, zda je natlakovaný, anebo už je bez tlaku?
Případně na jaký tlak se tyto staré hasících přístroje dělali?
To tlačítko nahoře, to bude asi jehla, která propíchne plech v hrdle, a pak to mělo stříkat tou tryskou?

Pokud je dle popisu PROREZIVĚLÝ- pak netřeba s obávat že exploduje, protože tam díky prorezivění už tlak ani voda není!

bg

Do vodní náplně se dávají různé přísady, např. kvůli posunutí teploty pro zamrzání. Nebo je to pěnový hasicí přístroj a je v něm pěnidlo. Ten sajrajt může být z toho.

hodnocení

0x

Kolik to váží? Podle vrchu bych to tipoval na amatérskou úpravu hasičíku na postřikovač Pokud se toho bojíte dotknout rukou, zkuste to napřed něčím z trochu větší vzdálenosti - trubkou,koštětem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]