Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak byste tenhle okapový svislý svod opravili?

Od: gek odpovědí: 21 změna:
Foto: ibb.co/... Jak byste tenhle rozbitý okapový svislý svod opravili vy?
Vodorovná trubka je plyn, s Geigerem nejde hýbat a kde se dají sehnat ty černé nebo červené plastové chráničky a nebo žluté neperforované drenáže v metráži v tomto průměru také netuším…
A ten červený kopoflex 110 mm asi nenarvu na tu 100 milimetrovou trubku? Protože co jsem se díval tak vnitřní průměr má kopoflex jen 94 mm.
Kupovat nějaká 2 FeZn odskoková kolena a ještě vodorovný ks a pašovat to - to by vyšlo tak na tisícovku… asi se to musí zajišťovat hliníkovým nejtkem, který nemám…
Ten svod vypadá na 100 mm FeZn starý, a geiger bude litinový 125 mm.
Na vzhledu nezáleží, hlavně aby to neteklo.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Do háje, to je ale lidová tvořivost..Ruce urazit.
Tak holt použijte oranžové PVC KG. Hnusné to bude stejně, ale jde sehnat. Ale dělat se to tak samozřejmě nemá, není na to vhodný. V tomto případě ale..
S dovolením si ale odplivnu..
gek
To vypadá na perforovanou drenážní 100 mm obalenou igelitem, tfuj. Nevím kdo to dělal - asi ten plynař.
Mimochodem, venku prý se to nemá značit ale věřte jim…
Jo a kdyby to šlo do EPS, tak co s tím plynem?

hodnocení

2x

Řešil jsem podobné, odskok okapu kvůli zateplení. HT systém pomohl...:-D. Mmchdm, já se domníval, že KG je odolnější než HT. Opět nová informace...

Jak byste tenhle okapový svislý svod opravili?
gek
To je 110 HT a do toho pasuje 100 okapova trubka, je to tak?

krtek6
hodnocení

1x

No podle té fotky bych nevěděl komu urazit ruce prvnímu...trubku od plynu natřít na žluto! A ten svod opravit viz rady kolegů. Kdyby chtěl být někdo pintlich, tak plechový roury

Krtku, ale revizák po měl chtěl natřít trubku jakýmkoliv odstítem, jen někde žluté proužky, označení a podobně. Klidně i v barvě fasády a na okrajích žlutě.

krtek6

Ano to je pravda, stačí proužky...ale když by tu barvu stejně kupoval, tak by ji aspoň spotřeboval užitečně ;)

Omlouvám se, pane krtku, ale ten můj revizák, šáhl do tašky, vytáhl žlutou širokou izolepu a trubka byla označena.

Přeji hezký den a pohodu v práci.

krtek6

revizák na plyn je to samo jak revizák na elektriku...jednomu to vadí, druhému to stačí*nevi* ...je to kus od kusu

Pane krtku, opět s Vámi souhlasím, ze zkušenosti vím, že si nemám volat tamtoho revizáka, ale toho druhého.

gel
Jeden umí rychle levně razítkovat, jiný zase umí i s nářadím…

hodnocení

0x

Neexistuje nejde, vždy se najde kutění a když je hlavní důvod cena, šel bych do systému HT, nikoliv KG, jak navrhuje Pan Martin. HT z důvodu toho, že mám možnost porovnávat co udělá na sluneční záření s trubkami HT a KG. Proto používám šedé HT, páč na slunku je lepší. Ale i KG může být. Páč barva dokáže odrážet sluneční záření.

Takže vidím dole asi koleno 45°, kousek trubky a opět koleno 45°. Možná že to nedá a musí se nastavovat dalším kouskem, ale to je o měření a pokus - omyl.

Ano, to je pravda, že HT vydrží o něco déle než proti UV záření nestabilizované PVC KG...I když v totmo případě je to...jedno:)

Ake protože jsem lidumil, tak poradím úplně tu nejvhodnější trubku, kterou je např.Poloplast POLO-ECO plus Premium. To je potrubí pro mostní konstrukce, bílé..a hlavně je stabilizované proti UV záření:

poloplast.com/...

Martine, jako vždy: SKVĚLÉ.

gek
Problém je že těch kg / hradec kolen potřebujete 4 ks…
Dvě stačit nebudou… mám pravdu?
Asi bych volil 30°
Ale mám strach aby to bylo stabilní když to bude z 5 dílů složené…
To už by možná bylo lepší dát rovnou soklové koleno vyosení s FeTn 2 kusy…
Proto jsem zvažoval flexibilní trubku, jenže asi je problém ji sehnat v metráži :(
Kdyby někdo věděl, kde jí uříznou na míru.

proč by neuřízli metr flexibilní hadice?

gek
Tak mi zkuste napovědět, v jakém řetězci to seženu, 125mm flexibilní buď kopoflex nebo kopodrain…
A jestli to bude sedět, pokud to někdo zkoušel.
Všude na e-shopech to mají jako padesátimetrové klubko. Dokonce i na těch e-shopech, kde píšou, že ten kopoflex, což je kabelová chránič ka, se používá i místo okapu, mají minimální odběr 50 m
A v Obi nebo Baumaxu tohle asi určitě nekoupím v dn125…

hodnocení

0x

Já bych to opravil tak jak to je, dal bych tam nějakou vlnovcovou (ohebnou) trubku a natřel ji barvou jako okapový svod, ať to není tak nápadné. Hezké to nebude, ale to KG/HT potrubí by bylo ještě ošklivější.

jd
No a na to se právě ptám, jakou, a kde jí sehnat v metráži, sehnat padesátimetrový Klubo není problém to mají kdykoliv

hodnocení

0x

Před 30 lety bychom to flikovali. Dnes bych pozvala někoho, kdo to opravdu umí a zaplatila bych mu.

gek
Jo? A KOHO? ;))
Nejdou lidi a tohle vyřešit standardně bude nesmyslné drahé i materiálové natož práce, takže 3000,-?
Navíc je to jenom dočasný, protože stejně se bude fasáda nejspíš zateplovat…

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]