Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jake kabely pro schodistove vypinace

Od: xkopj odpovědí: 29 změna:
Potrebuji na dve svetla, ktera budou svitit/nesvitit zaroven, zapojit dva vypinace c. 6, ktere je budou ovladat. Nechci krabicky, ale primo propojit vypinace kabely.
Poradite prosim jak kabely natahnout (ktery odkud a kam)? Vim jen, ze potrebuju kombinaci cyky 1,5 J a O.
Zapojeni vypinacu bude pak uz delat elektrikar.
Moc diky!

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kare
hodnocení

7x
Mezi jističe a prvním vypínačem CYKY-J 3x1,5 (z prvního vypínače pak do světla CYKY-J 3x1,5.)
Z prvního vypínače do druhého vypínače CYKY-O 3x1,5. *frajer*
Pokud radíš jako osoba znalá, teda oprávnená, měl bys používat v tomto případě správné názvy... Přepínače!

ale jinak to má dobře, že?

xkopj
hodnocení

Super, moc diky, to jsem presne potreboval

hodnocení

0x

Pokud:

Zapojeni vypinacu bude pak uz delat elektrikar.

Tak bude nejlepší obrátit se na něho, on to u vás zná...a tedy ví, co vlastně chcete...a poradí nejlépe...

Vy nedokážete poradit, jaké kabely má natáhnout?

olinl

Souhlas s nonek.. xkopj nech to elektrikářskýmu rovnou nebo toho elektrikářskýho zavolej, ať ti ukáže co kam/kudy vést, ať ti to napíše na zeď nebo na kus papíru, není to až zas tak složité, ale.. Pokud je to šikovný řemeslník tak ti doporučí ještě nějaké varianty na případná čidla(dodatečné případné osvětlení atp.), především ale nebude muset nic po tobě proměřovat, co kam vede.. Mě osobně nebavilo po někom něco předělávat, dodělávat, nedejbože v nové elektrice opravovat, přidávat.. Každý řemeslník má svůj styl/systém/postup, někdo je prase a nic neznačí(potom dohledává), nechává nerozholenou nebo naopak rozholí vrchní izolaci kabelů v krabičkách (potřeba rozholení podle situace). Překvapí i utopené nebo nízké inst. krabice a ještě obtížnější je to u práce amatérů, kdy člověk neví kudy jde kabel, jestli není někde porušená izolace kabelu, jestli se při vrtání děr na hmoždinky pro čidla či světla člověk netrefí i při opatrném vrtání do kabelu atd.. Na otázku: Máš to nafocený? nebo: Jde ten kabel určitě tudy ať ho nenavrtám je většinou odpověď: Nemám/nevím/nepamutuji si určitě/vídíš to mě nenapadlo, zedníci pospíchali..

olini, v pořádku, a Vy mu dokážete poradit, jaké a jak natahat kabely? Páč určitě když víte jak, tak to bude dobře, jako rada od jiného elektrikáře. Nebo snad každý elektrikář to tahá jinak?

@milancukrar ono nejde "jen" o kabely, ale také o uspořádání instalace; o umístění schodišťových přepínačů, světelných armatur,... rádce výše píše... K prvnímu přepínači přívod a současně vývod na světlo, mezi přepínači kabel. Ale co když ke světlu bude mnohem blíže od druhého přepínače? To bude tahat od prvního "třeba" několik metrů, a od druhého to třeba bude metrů dva... Tak proto jsem neradil, jaké kabely, pokaždé to bude jinak...a natáhne kabely špatné... A druhá věc, je možno použít impulsní relé a táhnout "dráty" dva mezi tlačítky a rozvaděčem a k tomu z rozvaděče přívod na světla. Kdyby tazatel rozšířil informace, tak rady by měl dobré a byl by spokojený i elektrikář (tedy tazatel, tak to vidím...). Později se tu objeví otázka, jak mám zapojit dva schodišťáky...od tazatele xyz...
rezik

Och, jak je sys dnes milý. Děkujeme, že je to v pořádku, rovnou nemoralizujete nebo neaplikujete nějaké přiléhavé Zko. Jste opravdu moc hodný.

Jistě, že to musí stanovit právě ten, kdo to bude realizovat. Postup ve stylu " Franto, natáhni si kábly, rozhodní jaké a kam, a já ti to pak zapojím" je nelogický, těžko realizovatelný a celé je to spíš pokus o to si to celé sprasit sám, takže ten elektrikář pravděpodobně neexistuje a tazatel se chce vyhnout jediné šprávné radě, ať se v tom nehrabe.

A abych nebyl zabanován, tak poradím:

Je nutno natáhnout kabeláž v potřebném množství, délce, typu a barevného provedení žil a navíc doporučuji potřebné žíly + dvě žíly navíc pro případné "chytré" vypínače (vyžadující trvalé napájení) a pokud uvažujete úplně pokrokově, pak tam prsknout aji UTP a tím být úplně nadčasový.

xkopj
hodnocení

Moc dekuju za komentar. Uplne chapu, ze prijit nekam a videt nepopsane kabely, slyset, ze to tam nejak je, zjistovat jak vlastne a cely to opravovat je peklo. Ja jsem se s elektrikarem domluvil, jak to natahat, aby nemusel delat zednicinu. On usetri cas a ja penize, jsem takovy trochu pouceny laik, tak snad me nebude proklinat. A on je ted na dovolene a ja si nebyl jisty, jestli jsem tohle konkretne udelal spravne. Nemuzu se mu dovolat, ale potrebuju to zaslicovat, proto jsem se zeptal tady. Vsude jsou na internetu jen schemata vedeni,podle toho bych to pochopil pro krabicku, ale ne kabely. Taky jsem vsechny kabely popsal a nafotil kudy co vede.
Kazdopadne moc vam vsem dekuju za snahu mi pomoci!
rezik

Ja jsem se s elektrikarem domluvil, jak to natahat - aha, ale co natahat jste se už nebavili. To dává smysl.

trochu pouceny laik - trochu poučený je skoro jak trochu nepoučený. Taky dobrý.

Taky jsem vsechny kabely popsal a nafotil kudy co vede - tedy už je to vyřešené, co tedy řešíme?

xkopj
hodnocení

@rezik
Zkusim to jeste jednou: dekuju vsem za komentare a chapu, ze z vasi praxe mate zkusenost, ze si to spousta lidi snazi udelat sama a vy to po nich musite opravovat. Ja se s elektrikarem domluvil, jake kabely, kudy a kam maji vest. Vcetne tohoto. Je to komplet rekontrukce bytu. Pak jsem je koupil, vysekal drazky, natahnul, vykrouzil zasuvky a vypinace…
Udelal jsem to jak mi rekl, ale kdyz jsem na to koukal, tak mi prislo divny, ze do toho jednoho vypinace povede jen jeden kabel. Tak jsem si to tu pro jistotu overil, abych nemusel 14 dni cekat s omitkama a stukovanim, protoze je na dovolene. A mam to tak, jak mi radil prvni komentujici, za coz jsem rad.
A aby v tom nebyl bordel a protoze jsem par bytu uz rekonstruoval (a mimochodem zazil elektrikare, ktery k jistici privedl asi 20 nepopsanych kabelu, jeste ke vsemu ani neodlisenych barvami a prestal zvedat telefon), tak jsem si to cele nafotil a popsal nalepkama, abych mu to pripravil dobre.
To je cele. Ano, mohl bych vse nechat na nem, ale to bych zaplatil o nekolik desitek tisic vic a cekal bych mnohem delsi dobu. Takze proto jsme se domluvili takto. Nemyslim, ze je nutne, abyste na me utocil.
rezik

Jasně. Místo vypisování takových litanií byste měl za třetinovou dobu vše naštudovaný na gůglu včetně videí na jůtůbu a že tam toho je neurékum i pro"lehce poučeného laika", když tak zhusta rekonstruujete.

A i kdyby to celé byla pravda, tak by ten dotaz měl být celý jinak formulován, ne? Protože jste se ptal, jak to udělat, ale Vy už jste to údajně udělané měl a jen si chtěl bezplatně zkontrolovat práci nexistujícího elektrikáře?

A víte, že kapři nemají rádi vánoce?

Já zastávám názor, že buďto chci poradit, nebo ne. Ale radit aby to nedělal, to tazatel nepotřebuje. Bohužel u elektrikářu je to časté, že napíšou, aby se do toho necpal, když nemá "50"

Takhle já bych se nikdy nenaučil elektriku na stará kolena, kdybych neměl učitele, který mi radil i po telefonu.Dneska udělám rozvod v bytě, přijde revizák, proměří, udělá revizi a hotovo.

rezikk

Nebuďte tak přehnaně korektní. 50tka už neexistuje. Byla nahrazena. Už prostě není. A proč? Protože ji nebylo možné aktualizovat (novelizovat), protože orgán, který ji vydal, již zanikl. A věděli jste, že komise, která byla jmenová (ustanovena) pro provádění zkoušky, musela mít i člena ROH a to i do teď?

A víte, že teď už i blbá zásuvka (nová) musí mít patní přepětovku?

reziku, děkuji za poučení, to jsem nevěděl. Ale vím, jak natahat dráty, přestože nemám odborné elektrikářské učení. Dokážu i někdy poradit...

chytryvypinac
rezik:a navíc doporučuji potřebné žíly + dvě žíly navíc pro případné "chytré" vypínače (vyžadující trvalé napájení) a pokud uvažujete úplně pokrokově, pak tam prsknout aji UTP a tím být úplně nadčasový. máš k tomu nějaký dobrý odkaz, kde to DOBŘE vysvětlují?
rezik

S těmi UTP? Tak určitě... Nejlépe to uchopil borec vodnici.net/... , musíte si proklikat celý blog, vše tam popisuje i s programováním.

(mimochodem - osobně to považuji za kravinu, to chcípne v nejhorší možnou dobu, celý tenhle automatizační čínský drek, takže z praxe je v jednoduchosti síla a klasický vypínač/přepínač je nejspolehlivější. I tomu borcovi to už jednou málem vyhořelo, protože čínský soudruh neosadil přepěťovku za 5 eurocentů. Ale prostě dneska jsou tyhle hipsterské hračky kůl ).

chytryvypinac
reziku dík za odkaz

mnd®
hodnocení

0x

hejkal: když ono je to těžký.Podívej se na nabídku a hned ... mojeelektro.cz/...

doplněno 14.08.22 17:02:

Nebo -

Jaký vypínač na schodiště?

6 – střídavý vypínač, schodišťový vypínač Pokud potřebujete ovládat jedno světlo ze dvou míst, budete potřebovat střídavý přepínač řazení 6 (schodišťák, šestka, schodišťový přepínač), a to 2 kusy. Jedná se o jednoduchý přepínač, proto má 3 svorky (jeden přívod a dva výstupy).

doplněno 14.08.22 20:02:

Já vím,ty víš,ale stejně 99,7 % lidí napíše vypínač.Stejně skoro každý ví o co se jedná,ale nemyslím že za tohle někoho ,,peskovat,, je dobré.Nevadí ti SPZ,když jsou to RZ? Nějak jsem nenašel opravování a slovíčkaření.Ale jinak dobrý.

Nabídky zboží dělají obchodníci, ne elektrikáři. A někteří kutilové neberou ohled na správné pojmenování, jiní nepoznají rozdíl.

Malý detail k přepínači č.6. Má 3 svorky, jedna je buďto přívod (fáze z okruhu - obvodu), nebo vývod (do svítidla). Další dvě jsou propojovací mezi oběma přepínači, případně pro propojení do dalších míst ovládání, pomocí přepínačů křížových č.7.

mnd®

hejkal: a teď se podívej tady poradte.cz/... Je to přepínač nebo vypínač? *sok*

Tazatel v tebou uvedeném odkazu v tom má také mišmaš. Ovšem jako laikovi mu to projde. Ale ten, kdo chce odborně, správně a bezpečně radit, by neměl chybovat...
.
Je to vypínač. Má jen dva kontakty, které buď sepne, nebo rozepne.
Přepínač přepíná mezi více kontakty.

hejkale, když už to takto detailně rozebíráme, tak č.6 je to jednoznačně přepínač. Přepínač nemusí mít vždy nutně více kontaktů. Má sice jeden kontakt, s jedním vstupem, ale dva výstupy, mezi kterými se přepíná vlastní spínací "můstek", propojení. Takže má dvě možnosti zapnout/vypnout, na dva výstupy a může je mezi sebo tedy přepínat. Takže je to jednoznačně přepínač a uvádí se jako "střídavý", č.6. Vypínač, "alias" spínač, má pouze jeden kontakt s jedním vstupem a jedním výstupem a s jednou možností zapnout/vypnout. Důležité je, neplést si to pak ale s dvojitým vypínačem (lustrákem) č.5, který má rověž jeden vstup a dva výstupy, ale oba samostaně ovládané, samostanými "klapkami". A zde jde opravdu o vypínač/spínač a uvádí se jako dvojitý vypínač, případně jako vypínač "seriový". V tomto má mnoho laiků někdy roblém se vyznat.:)

Není třeba tazateli poradit, je třeba rozebrat detaily, které tazateli nepomůžou.

Ale hlavně, že mám pravdu.

Milane, tady jsem se "zamotali" do přesné definice těchto přístrojů pro el.instalace. Ale třeba to někomu k něčemu bude.*smich*

hejkale, omluva, já jsem nepochopil že odpovídáš na ten odkaz k tomu vypúnači Arduino. :-D

No a teď ještě tenhle renonc a možnost nepporozumění. Co chápeme pod pojmem "kontakt". Spínacím, přepínacím kontaktem, v elektrotechnice, se většinou chápe celý systém pro spínání/přepínání, tedy vstupní připojovací svorky a výstupní svorky včetně propojovacího elementu. Ovšem jako kontakt je možné eventuelně rovněž chápat i pouze jeden připojovací bod, tedy vlastně připojovací svorku kontaktu. Toto uvádím s odkazem právě na odpověď hejkala viz jeho věta v odpovědi "Je to vypínač. Má jen dva kontakty, které buď sepne, nebo rozepne."Přepínač přepíná mezi více kontakty.Podle mne mělo být spíše uvedeno: Je to vypínač, má jenom jeden kontakt, který buď sepne, nebo rozepne. Přepínač přepíná mezi dvěma výstupy, připojovacími svorkami, případně mezi více vstupy/výstupy, tedy připojovacími svorkami.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]