Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhodnocení efektu barvy povrchu a ohřevu sluncem

Od: bohumil® odpovědí: 12 změna:
Existuje nějaká tabulka, nebo způsob, jak vyhodnotit efekt změny barvy střechy na odraz slunečního záření? Uvažuji nad nátěrem rovné střechy mobilheimu, která je krytá guttabitem (asf. lepenka s pískováním), v barvě červenohnědé, stříbřenkou, za účelem částečného snížení oteplování v mobilheimu, při intenzivím slunečním osvitu. Dík za reakce.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

break
hodnocení

0x
Stříbrná odráží, černá pohlcuje a duhová je IN
hodnocení

To je mi jasný. :) Ovšem zajímalo by mne, zda a jak se dá nějak (něčím) vyhodnotit výsledný efekt. Třeba že ta stříbrná odráží oproti té červenohnědé o 30 % víc.
break
Dá se to spočítat, změřit...
stavba.tzb-info.cz/...
hodnocení

Dík. Přečteno. Informace celkem "povšechná", pouze potvrzuje známé věci. Měření pochopitelně nepřichází v úvahu. Ale OK, i když konkrétní hodnoty zřejmě nezjistím, tak to zkusím. Tu střbrnou totiž mám a tak jde pouze o práci. A to zase tak velký problém nebude. :)
break
Není zač.Strávil jsem s hledáním informací na googlu asi dvě minuty. Našlo mi to samozřejmě Wikipedii, skripta , světlo vody a různý články...
Pokud jde o to, vybrat si mezi dvouma barvama, tak není o čem...

Když jsme ještě měli na střeše paneláku Ipu, natřel jsem část nad svým bytem na stříbrno (snad se ta barva jmenovala Aluna) a pomohlo to. Ale neměřil jsem.

break
Teoreticky vzato by se dala změřit teplota povrchů a z toho si udělat závěr

Proti slunci používám na okna "izotermickou fólii". V Dr.Maxu měli "Steriwund" 140x200 cm za 49 Kč. Funguje velmi dobře. Sama je ale dost zranitelná a na Ipu se přilepí a nepůjde sundat. Koupil, případně bych sešil plachtu rozměru střechy (třeba z "páskovaného igelitu") a na ni bych tu fólii nějakým kontaktním lepidlem přichytil. Aspoň vždy po obvodu dílu a křížem. Do plachty oka a gumicuky nebo provazem chytit na střechu v čase velkých veder. Snad je ta Ipa dost pískovaná, aby se to k ní hned nechytlo.

hodnocení

ra252 - tak kritické to zase není, abych prováděl uvedené složité a náročné úpravy. ;) Ale mám tu stříbřenku, ve větším množství a tak mne napadlo, že by se dala takto využít a udělala by dobrou službu a byla i přínosem k částečnému snížení prostupu tepla od extrémního slunečního záření. Jinak díky za předešlou zkušenost s nátěrem střechy v paneláku. Mnohdy jsou vlastní zkušenosti daleko lepší, než některé rady "teoretiků".*palec2*

jirib
hodnocení

0x
Slunce vám tu izolaci za několik let sežere...
V mrazu popraská,na slunci změkne...
hodnocení

Myslíš ten guttabit, nebo izolaci pod ním. Ten guttabit je položen na původní předchozí vrstvu, něčeho podobného, ale podstatně tenčího. A ta původní krycí vrstva je na "něčem" jako silnější sololit na latích, pod tím vzduchová mezera 3 cm a pak EPS 2 cm. Pod ním hobra, případně lamino, síly 2 cm.
A jde o poměrně starší MH, ale střecha a její konstrukce, je zatím stále bez problémů. Pouze chci trochu omezit ten prostup tepla lepšim odrazem slunečního záření, jednoduše pomocí změny barvy povrchu.

riva
hodnocení

0x

Čím světlejší barva tím lepší, protože světlá odráží více světla a to obvykle i v (infra)červené oblasti. Nejvíc odráží zrcadlově lesklé kovy, tedy i ta stříbřenka. A pokud by byla nad střechou (stačí 5cm) natažena bílá plachta, bylo by to optimální.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]