Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povolení sousedovi vstup na pozemekk

Od: tomik® odpovědí: 23 změna:
Zdravím a žádám o radu můj pozemek respektive zahrada sousedí přímo s domem souseda respektive hranice se sousedem je kus domu a kus plotu. Nedavno dům koupil nový majitel a provedl kompletní rekonstrukci . Nyní ale zjistil že mu z mé strany tedy z mého pozemku vlhne zdivo které odpadává a sdělil mi že chce na mém pozemku v šíři jednoho metru vykopat zem a provést odvodnění a poté chce na můj pozemek umístit kačírek ...na toto má prý nárok ze zákona .. musím sousedovi v této věci vyhovět ...soused má starý kamený barák takže není odizolovaný...děkuji za odpověď

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x
Narok ma na pristup kvoli pracam, ktore nevie vykonat zo svojho pozemku. Na nic viac, teda ziadne upravy terenu ako napr pouzitie strku.

asd1
hodnocení

5x

Na metrový pruh kačírku žádný nárok nemá.

Nárok má na přístup ke zdi aby mohl opravit resp. udělat hydroizolaci zdi, tj. výkop, musí to pak uvést do původního stavu. S odvodněním bych problém neměl ale může si tím taky naopak vodu k základům přivést = důležité není odvodnění ale správně provedená hydroizolace (jen nopovka neni hydroizolace)

S 30 cm proužkem kačírku podél zdi bych problém neměl, pokud tobě vadí tak nárok na něj ale nemá. Ale schválně nesouhlasit a nechat mu vlhnout zeď je prasárna...

souhlas, ale drenáž mu stejne nepomůže...

hodnocení

5x

V rámci dobrých sousedských vztahů bych mu vyšel vstříc a nebránil bych mu, Vám to přece nijak moc neuškodí. I nějaká dohoda se dá jednoduše hodit na papír, pro jistotu. Předpokládám, že jste pozitivní člověk a ne nějaký zapšklý kverulant, a stejně snad i ten Váš soused. Zdravím Vás!

ahoj*

i ty kverulante takže ty by ses dobrovolně připravil o kus pozemku tím jeho štěrkem jen proto, že dobré sousedské vztahy

ahoji, však TOBĚ jsem to nenapsal, tak co se staráš? Nebo tady máš nějaký názorový dozor?

Dohoda bude nejlepší. Nicméně dovolil bych si zpochybnit nějaké dobré sousedské vztahy, když mu soused vědomě lže a nepokusil se alespoň o nějakou férovou dohodu.

hodnocení

4x

chce na mém pozemku v šíři jednoho metru vykopat zem a provést odvodnění a poté chce na můj pozemek umístit kačírek ...na toto má prý nárok ze zákona
Nemá na to nárok, jen si vymýšlí.

Má nárok na to, požadovat po Vás přístup po Vašem pozemku k údržbě a opravě svého domku. vy máte právo stanovit podmínky, za kterých bude k Vám chodit, popřípadě požadovat náhradu. Zkrátka musíte se spolu dohodnou, kdy k Vám půjde, co tam bude dělat. Ale jen na své nemovitosti, nikoliv na Vašem pozemku.

hodnocení

4x
§ 1021 Občanský zákoník
Vlastník umožní sousedovi vstup na svůj pozemek v době, rozsahu a způsobem, které jsou nezbytné k údržbě sousedního pozemku nebo k hospodaření na něm, nelze-li tohoto účelu dosáhnout jinak; soused však nahradí vlastníku pozemku škodu tím způsobenou.
§ 1022
(1) Nemůže-li se stavba stavět nebo bourat, nebo nemůže-li se opravit nebo obnovit jinak než užitím sousedního pozemku, má vlastník právo po sousedovi požadovat, aby za přiměřenou náhradu snášel, co je pro tyto práce potřebné.
(2) Žádosti nelze vyhovět, převyšuje-li sousedův zájem na nerušeném užívání pozemku zájem na provedení prací.

dobrá citace, zvláště aby za přiměřenou náhradu snášel,

hodnocení

3x

Ak vam ten strk vadit nebude, tak spisem so susedom na vasom mieste presnu pisomnu zmluvu, kde bude uvedene :

- termin prac

- opis pracovneho postupu

- opis pouziteho materialu

- uhrada za pouzitie vasho pozemku pocas stavby

- zavazok uviest na naklady suseda dotknutu cast vasho pozemku do stavu, na ako m sa dohodnete

- zavazok uhradit akekolvek skody

- ze to cele nezaklada ziadne jeho prava do buducnosti

Pripadne, ak vam ten kus pozemku chybat nebude, mozete mu ho predat a ziadat postavit napriklad plot.

novak1*
hodnocení

0x

Za domem se muže rozširovat tak 10-20cm na uroveň okapu. Dát izolaci na zeď a tak.

to máte dle nějaké předpisu, nebo jen svůj názor?

re4zon
Izolaci tak maximalne hydroizolaci. Zatepleni bez souhlasu souseda ani omylem, je na to uz radu let judikatura.
novak1*

Dával nedávno 10cm izolace + hydroizolaci 10cm , kopal minibagrem do 1m . Potom dal 20cm betonový pás podél domu , vysoký 10cm a nikoho se neptal , jestli si muže zateplit dum od souseda.

Za domom sa rozsirovat nemoze, ak mu nedate povolenie.

kdo dával 10 cm izolaci?

Pokud neudělá kromě svislé hydroizolace i vodorovnou hydroizolaci, tak to nemá sebemenší význam.

novak, máte to nějak popletené,

10cm hydroizolace? Sebral a zabetonoval sousedovi pozemek?

novak1*

On tam mel pul metru svého pozemku za domem , na to jsem zapomel. Ale dal tam na vrch štr a ta zohnutá izolace to nepustí do zeme a bude mu to téct za dom.

Betonový pás podél domu dal jiný soused.

Bežne vidím výfuk z plynového kotle vyvedený za dum cez stenu k sousedovi, tepelné čerpadlo za domem , vetrací okénko pro ventilátor , strešné okna k sousedovi . To se muže? Jeden má k sousedovi velká okna ve zdi k sousedovi , má je sice zatáhnuté roletou , nevím jak se dohodli.

To jakože si mužu zateplit dum jen z 3 stran a od souseda když bude proti. To jsem ješte nevidel.

Pane Nováku, teď mi to je jasné, prvotní informace od Vás nebyly přesné, ale to nevadí.

gel
“jakože si mužu zateplit dum jen z 3 stran a od souseda když bude proti. To jsem ješte nevidel.”
Můžete si zateplit jen do úrovně konce vašeho pozemku, my nevíme, jestli váš pozemek končí přesně s omítkou a nebo pod okapem anebo o metr dál.
Pokud ale provedete zábor pozemku tou izolací, tak se přeci musíte dohodnout s vlastníkem ať už je to ulice - obec - nebo váš soused…