Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dokáže protiprachový respirátor FFP2 zachytit olovo a kadmium?

Od: freza odpovědí: 10 změna:

Četl jsem článek o tom co všechno mohou obsahovat barvy (hlavně olovo a kadmium). Nepřišel jsem na to jestli se to stále ještě přidává do barev nebo kdy se to u nás zakázalo (jestli se to zakázalo). Ale protože jsem kladl dotaz ohledně obroušení barvy na dveřích pásovou či excentrickou bruskou, v této souvislosti mě napadlo, jestli to není nebezpečné to broušení barvy. Většina článků co jsem procházel na netu se spíš týkala broušení dřeva ale bez barvy... Tak někde byl třeba chlápek s respirátorem jak brousí čisté dřevo. Ale v praxi asi když někdo před nátěrem obrušuje barvu pásovou nebo excentrickou bruskou, tak si asi vezme respirátor. Ale dokáže ten respirátor opravdu ochránit před těmi jedy? Protože on přece nemá 100% účinnost a navíc kdo nosí plnovous tak se snižuje těsnění respirátoru. A je jasné že i při odsávání prachu, vše se neodsaje, takže hrozí vdechnutí olova nebo kadmia. No a já samozřejmě nevím jestli ta barva na dveřích z dob komunismu není toxická... Čili otázka vlastně je jestli to není nebezpečné. Jednou se nadechneš toho sajrajtu a pak můžeš dostat raka. A četl jsem, že se dají udělat testy na přítomnost olova ale to nebude finančně levné, takže si myslím, že by se to celé neskutečně prodražilo (bruska, brusné papíry, základní barva syntetická, vrchní barva syntetická, štětec nebo štětce nebo možná váleček, ředidlo, atd.). Ale tedy hlavně abych neměl zničené zdraví, tak by možná pak bylo levnější koupit nové dveře.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Brousit barvu je nesmysl. Trochu přitlačíš a brusný papír je tak zelepený, že ho musíš vyměnit. Když to nakonec spočítáš, zjistíš, že vyjde levněji koupit nové dveře.

Takže barvu napřed opálit a teprve potom dobrousit co se nepodařilo opálit.

Olovo bylo v barvě Plumbinol, základní tmavě červená barva na kov a pak ještě byla suříková základní barva na kov. Jako základní barvy naprosto super, vydrželo to všechno. Jenže ekologie a je konec. Tudíž se natírá vším možným ve čtyřech vrstvách a stejně to moc nefunguje.

Takže na dveřích to mít asi nebudeš.

freza
hodnocení

Super rada. Díky. Udělám to tedy tou chemickou cestou protože opalování - nechci způsobit požár v domě.

Opalovat dveře doma samozřejmě jde, ale podstatně lepší to je někde venku. Ono to přeci jen trochu smrdí.
freza
hodnocení

Na balkóně: Foukne vítr a všechen bordel bude dole u souseda. Což by mi až tak nevadilo. Ale sousedovi...*stop* U té chemické cesty se to bude škrabat, ale je otázka jestli to taky nemůže padat k sousedovi. I když tam dám plachtu a igelit abych třeba nezamazal fasádu (protože nevím jestli to bude špinit když se to bude sundávat),

hodnocení

3x
Člověk má zdraví jen jedno. Já už si nehraju na hrdinu a k jakémukoliv broušení uvnitř si beru respirátor a brýle a snažím se odsávat. Ffp2 má filtrovat částice až do 0,6 mikrometrů. Předpokládá, že bruska tak malé částice neumí tvořit. To olovo a kadmiumje tam samozřejmě vázáno. Pokud by vám to nestačilo, tak holt celoobličejová maska s výměnnými filtry. Samotné dřevo při broušení dělá nejmenší částice o řád větší než ffp2 umí chytit, takže dobrý.

hodnocení

2x
redidla-rozpoustedla.heur/...
Když nemáte brusku nebo teplovzdušnou pistoli, zkuste chemii. Návod je v odkazu. Dobře prostudovat!
.
K tomu špachtli, gumové rukavice, šmirglpapír.
freza
hodnocení

Super rada. Díky. A na kolik domovních dveří (se skleněnou výplní) tato jedna plechovka vyjde?

hodnocení

0x

Zalezi na tom, ake velke castice prachu bruska vytvori. Respirator neprepusti castice nad istu velkost plus samozrejme netesnost, ked dobre neprilieha.

hodnocení

0x

Jedovaté kovy se do barev již dávat nesmí, ale stále existují konstrukce, na kterých byla použita suříková základní barva (obsahuje olovo). Co se broušení týče, tak nešpekulovat a respirátor použít vždy. Na broušení respirátor FFP2 naprosto stačí, vdechnete jen to, co projde netěsnostmi kolem obličeje.

freza
hodnocení

Dík, takže není pravda co mi kdysi tvrdil manager firmy v kovoprůmyslu, že tam nic škodlivého není v tom prachu... To byla firma, která se živý výrobou konstrukcí, dělá nástřiky a ty staré konstrukce se po čase brousí, řežou a předělávají. A ve firmě nikdo (v době kdy jsem tam dělal) respirátor nenosil. Ale oni tak obecně sr... na bezpečnost celkově, třeba neměli ochranný štít u flexy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]