Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím popsali by jste mi někdo jak se svařuje neboli jaký je rozdím mezi svařováním elektrickým, CO2 nebo plynem? Chtěl bych si koupit svářečku a naučit se svařovat, nevím o tom vůbec nic jaká svářečka se na co používá, poradíte mi? Děkuji
CHtěl bych si právě občas spravit výfuk na autě a různé takové věci, je možné na to použít invertor?Nebo raději CO2?
Kup CO2 výběr je veliký a na domácí potřeby je v pohodě. Na auta jedině céóčko.
O svářování se dozvíš úplně všechno tady svarbazar.cz/...
Na naučení pro tebe bude CO2 nejednodušší. Plamen je dnes doma témněř kničemu. Elektrika je problém na slabé plechy to už chce trochu praxe a někdy ani ta nepomůže. Koupit přídavný material dnes není problém koupit ani k jedné metodě svařování. U CO2 je zase problém pokud sváříš venku a fouká silný vítr. Pro domácí použití stačí 175 a aby mněla větrák. Pod 150 nechoď. Taky se rozhoduj podle dostupnosti náhradních dílů jako hubice a díly pistole. Průvlaky jsou vpodstatě stejné. Jako přídavný drát je ideál 0,8mm. Bomba se dá koupit nebo i předělat ze stareho sněhvého hasičáku.
Tady tě nikdo svařovat nenaučí.Pro sváření plynem je nutný kvalifikační kurz,bez nějž se můžeš oficiálně na autogen dívat jen z dálky.Elektrické svařování tak přísné předpisy nemá,ale pokud něco svaříš a někdo dojde k újmě,dostaneš paletu.Takže zapomeň na školení po internetu a přihlaš se do kurzu.
JABRAKA
Na všechny metody svařování ať už plynem, elektrickým obloukem a nebo v ochrané atmosféře jsou vyžadovány svářečské zkoušky a to minimálně základní kurz . Pokud bude svářet bez platného svářečského průkazu ,platné lékařské prohlídky a nedodrží li bezpečnostní předpisy tak to odnese a je jedno čím svářel. Předpisy jsou stejně přísné pro všechny.
Absolutně všestrané a univerzální je svařování klasické elektrodové.(inventorem).Svařuje ve všech polohách- i nad hlavou,sváry jsou vysokopevnostní, pro tlakové nádoby, a vodotěsné i pod velkým tlakem. S inventorem všude snadno přijdete-svařit na střechu komínovou lávku, ve sklepě nějaké potrubí nebo v terénu-oc. plot kolem domu- tam všude je nemožné se dostat CO svářečkou, ta je jen v dílně na betonové podlaze. Jediná nevýhoda je v tom, že nedokáže svařovat tenké plechy-autokarosařinu. Na tu je CO- svářečka. Samozřejmě také dokáže svářet i silnější materiál, ale pokud by se jednalo o sváry, na jejichž pevnosti závisí lidské životy, pak jednoznačně sváření elektrodové. Já mám doma obojí- ale kdybych mohl mít jen jedno, beru elektrodovou svářečku.
No nechci se svámi dohadovat o pevnosti svárů ,ale kdo vám tvrdil nebo řekl že svár z CO2 je méně pevný? Myslíte že by veškeré svařovny přešly na CO kdyby pevnost sváru nebyla na stejné urovni s elektrodou?. Navíc dnešní COčka jsou taky dost malé. Pokud si tedy nekoupí třeba starší Hořickou 315.
Souhlas-my však mluvíme o sváření CO v amatérské kategorii-tedy levný plyn CO. Dnešní sváření už dávno používá argon anebo směsi. Uvážíte-li cenu pronájmu láhve a cenu lepších plynů, tak amatér, co jednou za čas něco svařuje, se dopustí ekonomické sebevraždy. Tlakové nádoby:po obyčejném CO sváření vždy roní vodu-zatímco elektroda je tutovka. Nebo přivařit vodorovně íčko 16 jako krakorec balkonu- Vy byste věřil obyčejnému CO čku? To já bych věřil jedině elektrodě. Pane ar-vážím si Vás, máte dobré rady a fundované, a tak případně malinko odlišné názory jistě nezpůsobí nevraživost, to by mě moc mrzelo.Pokud mě řeknete, že i obyčejným COočkem jdou výše uvedené věci provést ve špičkové kvalitě, zamyslím se nad tím a něco s tím budu dělat. Člověk se učí celý život.
pane kjanik112 i já si vážím vašich rad a v rubrice domácnost a bydlení nejsem tak fundovaný jako vy. Moje zaměření je jiné,ale pracoval jsem několik let jako svářeč. Doma jsem krom tigu mněl všechny svářečky a postupně jsem se jich zbavoval. Zůstal jsem u CO2 páč doma na běžné použítí je plně dostačující. Pokud si šlověk nekoupí vyloženě to nejlvnější CO ,ale pořídí domu nějakou 175 tak s tím opravdu zavaří cokoli. Argon a Corcon se opravdu používá v čím dá větší míře ,ale hlavně kvůli tomu že svár má lepší kresbu a nekoluje tolik, tudíš se nemusí tolik čistit a efektivita svařování se tak zvíší. Plyn CO2 naproti tomu má lepší průvar sváru než zmiňovaný argon a corgom (jsou různé procenta poměru CO2 + Argon)
Pokud píšete že CO2 roní vodu jedná se o potravinářské CO2 ,které není tak čisté jako Technické CO2 určené pro svařování. Bomba na plyn se nechá upravit a to velmi jednoduše že starého hasičáku a přepouštění z velké lahve je taky jednoduché.
Další věc ,píšete jestli bych věřil "obyčejnému" CO ano opravdu věřil opravdu zmiňované věci jdou provést ve špičkové kvalitě a dokonce někdy ještě jednoduššeji než elektrodou.. Jako svářeč jsem svařoval návěsy a celé cisterny Sněhové radlice a vše možné kolem komunální techniky a věřte že se dnes nic už elektrodama nesváří (jsou to jen vyjímky převážnělitina).
Věřím že na sebe nebudeme kvůli rozdílným názorům co se svařování tyká koukat skrz prsty alespoň z mé strany určitě ne.
Děkuji za vysvětlení, přesvědčil jste mě.Já používal to nečisté CO, takže je mi to už jasné, proč mi to tak nešlo.( vidíte jak se všichni navzájem obohacujeme vědomostmi, vlastně se všichni vzájemně obdarováváme).Člověk se opravdu učí celý život.Takže ještě jednou díky za Vaši informaci-a původnímu tazateli se moc omlouvám za ne zcela přesnou informaci.
Stímto problémem (vody v CO2 a následnou pórovitostí svárů) jsem se setkal už mockrát. Občes si nějaký známý stěžoval a pak vylezlo napvrch že má láhev od nějakého známeho z hospody kde tím tlačí pivo. To jsou právě ty potravinářská COčka kde není plyn dokonale vysušen.
Jediná nevýhoda COčka je vyšší pořizovací cena (solidní na doma tak kolem 10.000- 11.000) solidní inventor 4.500-7.000 Samotné svařování pak přijde levněji CO
pane ar dovoluji si zareagovat na váš příspěvěk ono každý způsob svařování je vhodný k něčemu a k něčemu už méně nehci tady pitvat vše do detailů ale osobně bych na nějaké to domácí svařování kolem domu doporučoval ten invertor je jistě mobilnější a neumím si představit jak třeba při stavbě plotu budete za sebou tahat nějakou svářečku s bombou naproti tomu invertor hodíte na rameno a jdete,pokud si ale někdo chce koupit svářečku s tím že si udělá plechřinu na autě invertor mu asi moc nepomůže já osobně mám obojí a používá podle toho co a kde je třeba svařit,pane ar měl bych ale jeden dotaz zmínil jste se o přepouštění plynu z velké do malé lahve to by mě zajímalo mám totiž jednu velkou 20 kg a nějaké malé 6 kg jak to přepouštění provést trochu mám z toho strach tak jestli máte zkušenost poradte
díky
Pane milane dneska jsou COčka malá a váží kolem 30Kg a na kolečkách ,ale jak píšete neudeme to pitvat. K tomu přepouštění , Buď je možno koupit přímo přepoštěcí trubku a nebo si ji vyrobyt centrum-naradi.cz/...
Jenom se chci zeptat co to máte za ty 6l nádoby ( mají tlakovou zkoušku a na kolik) . Sice pan karlos1 tvrdí 100% ne ,ale já mám spíše pocit ,že neví o jakých hasičákách je řeč. Nejspíš myslý klasický hasičák co vysí na zdi. Tak to určitě ne.
Abych to nemusel celé popisovat přikládám link kde je to daleko lépe a srozumitelněji popsáno než by se to podařilo mně.
Milan roz: Přepouštění z láhve do láhve není problém- osobně jsem jel s menší kyslíkovou láhví do skladu.Skladník obě láhve spojil potrubím na šroubení, otevřel oba ventily a počkal až se tlaky vyrovnaly.Na velké láhvi klesl tlak zanedbatelně, v malé bylo cca 180 atm.Peníze si strčil do kapsy a ten zákazník, který potom si vzal tu velkou láhev, tam měl trošičku méně.
Na vašem místě bych vzal invertor a vařil elektrodou, na tenké plechy se můžete dovybavit na TIG (hořák a flaška argonu). Invertor berte kvalitní, nejlíp něco od Kuhtreiberovců = KitIn, Gama, Omicron, jsou opravdu kvalitní a za dobrou cenu. To co je n supermarketech jsou v drtivé většině vyhozené peníze. "Občas zavařit výfuk" je nejlepší dát někomu kdo to umí, vařit tenké orezlé plechy není jednoduché a naučit se to znamená navařit nejmíň kilometr svaru (a to ještě s dobrým učitelem . Na větší vzdálenost od zásuvky je třeba pořádný kabel, aspoň 3x2,5.
Na to kutilské přepouštění a plnění pozor aby vám to neřachlo, těch pár ušetřených korun za to nestojí.
Ano-doplňuji:eventuelní výbuch láhve se 180 atm by dům rozmetal na jednotlivé cihly. Jedná se o tlakově testované láhve s úředně atestované?
Pane kjanik112 i kdyby se vám nějkým hrozným nedopatřením podařilo urazit třeba ventil na lahvy tak vám unik plynu (CO2 ,Argon, Corgon, Helium atd) rozhodně dům nerozmetá protože jde o inertní plyny a ty jsou nehořlavé tudíž nedojde k žádnému výbuchu. Daleko větší riziko je Acetylén (přitom je plněn jen na 15 Atm ale je výbušný) a nebo běžně používaný PB a zemní plyn.
ar to se hodně pletete. Pokud se urazí ventil tak ano lahev nebouchne, ale "jen" odletí jako raketa klidně skrz zeď. Pokud ale bouchne flaška = roztrhne se, tak to barák klidně rozebere. To je i případ toho acetylenu. PB většinou ujde, naplní prostor výbušnou směsí (smíchá se se vzduchem) a pak řachne (pošťák zazvoní). Rozhodně ani u jednoho bych být nechtěl
Já vám rozhodně nechci vyvracet váš názor že poletí jako raketa a proletí zdí. Jen tak pro pořádek lahve se skladují na stojáka.
Doporučuji pořídit satelit a na Discovery běží pořad "Bořiči mýtů" nebo tak nějak se jmenuje. Tam lidé posílají různé náměty a dva manici je zkoušejí jestli to je mýtus a nebo ne. Někdy loni napodzim tam zrova "testovali" tento mýtus a předtavte si oni ho vyvrátili. Za normálních okolností se jim vlaška ani nechtěla rozjet až když položili 50m igelit a namatlali ho nějakou saponátovou vodou tak se rozjela ale neprorazila ani prkenou boudu.
Ale nechme teorií já nemám chuť se opravdu dohadovat.
Viděl jsem kyslíkovou flašku 5 km od místa kde se vysypala z auta. Taky vim o pár zlámaných nohách, když se flaška začala točit na zemi. Ty vaši bořiči mýtu určitě neměli plnotučnou. Taky se nebudu dohadovat, pokud si myslíte že urazit ventil na flašce s 200bar je bezpečné a jen tak si to pšoukne, tak si to myslete.
No pane jo. To buď byla tak významná událost kde se seběhlo spousta lidí a nebo se to stává dost často , všichni ostastní očití svědkové také tvrdí že láhev vypadla z auta. Jinak vám musím gratulovat ta vaše flaška doletěl nejdále ostatní kteří to viděli taky na vlastní oči tvrdí že doletěla jen 500m až 1Km. Ta vaše byla určitě plnotučná (ač tedy vůbec netuším co to znamená) ,ale určitě byla.
Děkuji za Vaše názory, naučím se tedy na CO2, chtěl jsem se jen zeptat kolik stojí takové naplnění láhvě CO2 když bych si pořídil průměrně velikou láhev? Jinak se svářčkou CO2 opravdu nemohu dělat venku?Nebo tedy za menšího větru? Děkuji
Tak cenu naplnění tu vám fak neřeknu. Já plním přepuštěním ve Fy kde jsem dříve pracoval takže je to jasné. Mrkněte na stránky Linde a nebo jiných Fy. které plní a nebo ve vašem okolí. Možná najdete i podobný zdroj.
Dělat venku samozřejmně můžete , pokud vyloženě fouká silný vítr tak je potřeba si dát nějakou zástěnu jen kvůli tomu aby vám to nestrhávalo plyn u hubice a svár se neokysličoval. To je ,ale za větru jinak normálně svářet jde.
Jinakby mě zajímalo kdybych se rozhodnul koupit si nakonec invertor co všechno jsem schopen s ním svařit? Výfuk tedy jen tak ne? Co tedy? Děkuji
Inventorem svaříte veškeré oc. zámečnické konstrukce a ploty.( vingle, pásovina, silnější plechy).Všechno kolem domu.Na karosářské plechy a výfuk-které mívají tloušťku o,6 až 0,8 mm je to problém v tom, že i když nastavíte inventor na nejslabší proud, pořád je to ještě moc silné a propálíte díru místo svařování.V praxi se to řeší tak,že třeba na výfuk použijete záplatu plechu o síle 2 mm, elektrodou vaříte po okraji toho plechu a ten původní slabý jen okrajem sváru přitavujete.Uděláte-li díru, vložíte do ní kousek silnějšího materiálu a celé to převaříte. Je to piplavá, zdlouhavá práce, bude Vám to trvat déle než s CO, ale nouzově jednou za čas se to udělat dá-pokud Vám nebude záležet na čase.To už by Vám ale napřed musel nějaký svářeč ukázat a vysvětlit různé fígle.Co se týká láhve: láhev CO 20 kg její náplň levným plynem pro hasící přístroje přijde na cca 400 Kč. Kutilovi vystačí na 3 až 4 roky. Jak správně uvedl pan ar,svár není tak kvalitní, ale speciálně na amatérskou karosařinu a výfuky stačí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.