Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soucinitel prostupu tepla?

Od: paboz® odpovědí: 13 změna:

Zdravim ve spolek.

Chtel bych se dopidit soucinitele prostupu tepla steny z 90 let. Konstrukce je z Skvarovych tvarnic 45 cm. Z vnitrni strany 2,5 cm vapenoperlitova omitka.Z venkovni strany cementovapenitoperlitova omitka a na ni Brizolit a ten byl natren pred 15 lety termoizolacnim naterem.

snazil jsem se dohledat ruzne kalkulacky,ale nikde jsem takovou skladbu z 90 let nenasel.Pokud se najde najaky znalec co by dovedl nasmerovat ,byl bych rad.

Predem dekuji za ucast

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
hodnocení

uz jsem to videl,ale teprve tedkom me tuklo jak dohledam druh zdiva,zitra ma prset tak to zkusim .Priznam se ze v techto poctech zas nejsem mrimo mistr,ale prubnu to co mi vyjde :)

hodnocení

0x

Vždyť je toho plný internet, nebo hledáte něco jiného?

stavimbydlim.cz/...

hodnocení

jj,na to jsem koukal,ale v nejbeznejsim materialu nejsou skvarobetonove tvarnice .

U TZB uz jsem na to prisel jak se dostat k tvarnicim

hodnocení

0x

Vůbec se nemusíte pídit. Tepelný odpor té zdi stojí za starou belu.Při zateplení 16-20 cm izolantu bude tepelný odpor zdi zanedbatelný, takže do výpočtu ho nemusíte ani zohledňovat

Škvárobetonové tvárnice jako stavivo nikde nenajdete, jedině, že by jste měl stará skripta z 80.let, kde byla tato staviva popsána ale měla značný rozptyl mechanických i tepelnětechnických vlastností, nehledě na radioaktivitu škváry.Odhadoval bych koeficient prostupu tepla podobný plné cihle.

Co se týká součinitele prostupu tepla pro škvárobeton, souhlasil bych s ingjirimares, poslední věta. Co se týká zateplení, pak vždy zdůrazňuji, že je nutné to dobře spočítat (viz odkaz Milana) a vyhodnotit úsporu a návratnost investice. A zateplování silnou vrstvou bývá mnohdy značně neekonomické (se zvyšující se vrstvu izolace diametrálně klesá ekonomická výhoda). Podle mých výpočtů, mnohdy úplně stačí, zateplení zdí kolem 10 cm, materiály s lambdou kolem 0,03 - 0,04 W/mK (skelná vata, EPS). Důležité je pak ale rovněž, důkladné zateplení stropů do prostorů nevytápěných, kvalitních oken. A rovněž vyřešení přiměřeného větrání, s ohledem na vlhkost ve vnitřních prostorách a jejím difuzním prostupem přes vnější stěny. Což bývá problémem zejména při zateplování EPS.

Bohumile, prosím, zkuste spočítat tepelný rozdíl u plné cihly, síla zdi 45cm a když dáte EPS 70F o síle 10cm a 20cm?

Všechny materiály jsou stejné, včetně lešení, jen polyše je 2x více?

Moc děkuji

Nezapomeňte počítat tepelné ztráty včetně větrání dle normy.

hodnocení

Ingri ,tak te poslechnu ,nebudu se pidit .pouziji moznost stavba do roku 92.Snazim se orientacne vypocitat TZ ohledne tep.cerpadla.A kte radioaktivite, Baraky stoji do dneska.nic nenaridili bourat.Skvara je v spouste cest.A jaka byla o ni zhanka ,na tvarnice bylo zapotrebi s cerneho uhli. A vyrabeli se doma.Holt takova byla doba a bylo dobre .

Milane, sice pouze narychlo (bez těch ztrát větrání viz ra252, což pro tento případ nepovažuji za nezbytné) . On je celý tento výpočet právě celkem jednoduše uveden právě ve Vašem odkaze i s příkladem cihelné zdi 45 cm se zateplením 12 cm EPS. Můžete porovnat s mými výpočty. Tam jim vyšel, při EPS 12 cm, RT=4,1 a z toho U=0,244 W/m2K

Takže postup a výsledky mé:

RT - tepelný odpor konstrukce → U - součinitel prostupu tepla :

RT= Rsi+d1/λ1+d2/λ2

Základ- příklad 1. - cihelná zeď 45 cm + 2 x VPC omítka 2 cm

RT= 0,13 + 0,45/0,8 + 0,04/0,99 = 0,732 → U= 1/0,732= 1,366 W/m2K

Zateplení příklad 2. + 10 cm EPS

RT= základ (příklad 1) 0,732 + (zateplení 10 cm EPS) 0,1/0,036 = 3,50 → U=1/3,50 = 0,285 W/m2K

Zateplení příklad 3. + 20 cm EPS

RT= základ (příklad 1) 0,732 + (zateplení 20 cm EPS) 0,2/0,036 = 6,28 → U= 1/6,28 = 0,159 W/m2K

Komentář.

Z čehož vyplývá, že při zateplení klasické zdi z obyčejných cihel, síly 45 cm, 10 cm EPS, se sníží tepelné ztráty (teoreticky) o cca 1,08 W/m2K, tedy zhruba o 79 %. Ale pak, při dalším zvýšení vrstvy zateplení, zde o dalších 10 cm EPS, se sice sníží celkové tepelné ztráty o dalších cca 0,126 W/m2K, což činí opět cca 55 % oproti předcházejícímu zateplení 10 cm EPS, ovšem snížení tepelných ztrát je pouze 9 % oproti původní hodnotě tepelných ztrát, původní zdi bez zateplení. Není to sice zase tak málo, ale dvojnásobná cena investice, minimálně do materiálu, může pak případeně efektivitu snižovat. A pochopitelně, pokud se zatepluje novější konstrukce, která má již podstatně lepší tepelně izolační vlastnosti, třeba zdivo z porothermu, nebo ytongu, pak je opět efekt zateplování podstatně menší, než u starších objektů, se zdmi klasického charakteru, z obyčejných cihel. Dále je pak rovněž poměrně důležité, o jak velkou plochu zateplovaných zdí se jedná (okna a dveře a jejich velikost), od čehož se pak také odvíjí předpokládané úspory. A pokud se zatepluje EPS, pak je nutné rovněž pravděpodobně počítat s intenzivnějším větráním, vzhledem k částečnému omezení difuze vodních par přes konstrukci zdi, což pak opět případné tepelné ztráty zvyšuje.. Na toto ovšem síla EPS vliv nemá. A další věc, výpočet tepelných ztrát se dělá v podstatě na "extrémní" vnější podmínky (většinou na -15 st.C), ale pokud jsou vnější teploty vyšší, samozřejmě jsou tím i nižší tepelné ztráty a tím i efekt zateplení se snižuje. "Vše souvisí se vším." :)

Z vlastní zkušenosti mohu ještě dodat, že jsem, (už před více jak 30-ti lety) zateplil náš RD zděný klasickou cihlou na sílu 40 cm + omítky, 8 cm Rotaflexu + vnější panely ze 7 mm eternitu na roštech, . Odvětráváno nahoře a ze spodu. A to plochu přibližně necelých 100 m2. Rok před zateplením měřen odběr na přímotopu - elektrokotel (samostatný elektroměr) po dobu 1 týdne při vnější teplotě kolem - 5st.C. Toto opakováno po zateplení. Snížení tepelných ztrát (úspora) činila cca 35 %. a zhruba odpovídalo předcházejícímu propočtu. Tehdy investice, včetně plastové omítky, 10 tisíc Kčs (svépomoc).

ale dvojnásobná cena investice

zde je trošku chyba, cena je pouze u polyše vyšší.

Plná cihla 45cm, tepelný odpor R= 0,5+ 10cm polyše R=2,5= R=3

Plná cihla 45cm, tepelný odpor R= 0,5+ 20cm polyše R=5= R=5,5

Jaký je rozdíl v procentech zde? 67%?

Cena jen dvojnásobná za polyš. Jinak vše je stejné, jako za zateplení jinou sílou polyše.

Nebo to mám špatně?

Milane - tak máme mezi sebou trochu rozdíly co se týká tepelného odporu, ale to vychází pouze z námi použitých výpočtů a jejich základů. U mne 45 cm cihla 0,735 u Vás 0,5 (nezapočítán Rsi a R omítek). Pak u EPS já R 2,77, Vy 2,5. U EPS 20 cm já 5,5, vy rovněž 5,5. Takže je pouze menší rozdíl v tepelném odporu cihelné zdi. Co se týká toho % rozdílu při zateplení 10 cm, nebo 20 cm polyše, mezi sebou, tak já píši těch 55 %, Vy 67%. Což zase vychází z rozdílu našich výpočtů, ale zase to není tak velký rozdíl. Ovšem já ve svém komentáři upozorňuji hlavně na to, ža je nutné, ve výsledku, vyhodnocovat úsporu a snížení tepelných ztrát oproti původní konstrukci zdi, ne pouze mezi vrstvou 10 cm a 20 cm polyše. To je podle mne relevantnější a podstané. A toto celkové snížení tepelných ztrát, pokud se já nepletu ;), je v případě použití 20 cm polyše, oproti 10 cm, jak uvádím v komentáři, "pouze" 9 %. Co se týká toho dvojnásobku investice, tak i já jsem uvedl v komentáři cituji " Není to sice zase tak málo, ale dvojnásobná cena investice, minimálně do materiálu ...". Takže toto jsem rovněž bral v potaz. Tož toliko k naší diskusi. Ale pokud se ve svém úsudku pletu já, tak mne opravte. :)

Bohumile, naprosto souhlasím, nerozporuji, páč mne když to kdysi učili (s)počítat, tak dva učitelé, stejné zadání, jiný postup a dva výsledky. oba rozporovali toho druhého.

Od té doby říkám, "sdělte mi jaký má být výsledek a já to tak spočítám"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]