Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plíseň ve sklepě - bílení vápnem

Od: yy odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

uvádím do provozu zanedbaný, vlhký "sklep", ve kterém se léta nevětralo. Zdi jsou samozřejmě dosti plesnivé. Po přečtení množství materiálů jsem se rozhodl pro vybílení vápnem. Otázka je - mám ty plísně před bílením postříkat něčím typu Savo, nebo to mám prostě jenom přetřít a "žíravá" povaha vápna se už o to postará sama?

Druhá otázka zní - našel jsem tam místo, které nebylo omítnuto a bylo překryto jenom nějakou deskou, co vypadala jako děrovanej sololit. Desku bych chtěl dát pryč, ale omítat to místo nechci. Dá se vápnem malovat přímo na neomítnutou cihlu?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den! Existuje řada protiplísňových přípravků určených jako přídavek do stavebních hmot, tedy i do vápna. Někde jsem ale četl, že v boji proti plísni stačí do vápna přidat poměrně levnější modrou skalici. Ověřeno ve vlastním sklepě. Dále tam psali, že Savo po reakci s plísní a zdivem vytváří sůl a ta pak způsobuje vlhnutí. Někde to může vadit. Proto sklep /starý kamenný na chalupě/ cca jednou za dva roky vystříkám 2 % roztokem modré skalice. A je po plísních.

hodnocení

1x

Určitě děláte dobře. Můžete i natřít cihlu. Vybílit pak jednou za dva roky, nebo lépe každý rok.

yy
hodnocení

Ok, dekuji za nazory. Jeste by me zajimalo, jestli byste jiz existujici plisen nejak odstranovali (savo, zminena modra skalice ci nejaky jiny postup...) nebo to nechali na pusobeni noveho vapenneho nateru.
O pridani roztoku skalice do nateru jsem slysel, ale nenasel jsem zadny konkretni pomer. Ma nekdo zkusenost s tim, kolik tam toho tak pridat?

Dávkování:

Impregnace dřeva (ochrana dřeva proti hnilobě plísní): dřevo ošetříme nátěrem 5 % roztoku modré skalice ve vodě (500 g modré skalice rozpustíme v 10 litrech vody). Je třeba ověřit snášenlivost dalších nátěrů s modrou skalicí.

Nátěry, nebo postřik zdiva, do vápna - 2 - 5% skalice.

hodnocení

0x
Doma jsem na nejhorší místa použil caparol capatox.
Na neomítnuté místa můžete malovat, může te si udělat z vápna a písku kašičku a alespoň vymazat spáry..
Hlavně do vápna nepřidávejte oleje a mléčné výrobky protože to pak hůře příští malovaní nanáší a odlupuje se, můžete přidat trochu vodního skla nebo penetrace do 5% hmotnosti vápna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]