Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hloubka základu pod zídku

Od: onasis odpovědí: 30 změna:
Dobrý den,chci postavit na zahradě 0,5m vysokou zídku z cihel.Zeď nebude opěrná.Jde mi to jak mám udělat hluboký základ na takhle malou zídku.Podlozi je směs břidlice a hlíny.Dekuji

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

2x

Má být do nezámrzu a to se liši podle místa, podloží a názoru. Obvykle se říká 80cm, ale někdo tvrdí i 120cm. Ve skutečnosti je to ale zbytečně posychrované. Pokud nejste na Šumavě a pod. tak já bych volil nějakých 50-60cm. Ono taky záleží na tom, k čemu to má sloužit, jakou to má mít životnost...

meta
hodnocení

2x
Hlavní plot mi dělala firma se základem 1m, pak sem dělal na zahradě podobnou zídku jako vy se základem 25cm, dlouhou 10m a po 10 letech nepraskla ani se nevyklonila. Přijde mi trochu zvrhlé dělat pod takovou zidku základ jak pod barák, ale samozřejmě znám poučky o nezamrzné hloubce.

krtek6
hodnocení

2x

0,5m vysoká zídka? to ani není zídka..to jsou 2 tvárnice na sobě...to bych ani snad základ nedělal...jestli to má být jen dekorační

hodnocení

0x

15-20 cm...

Nesuhlasim, zaklady maju siahat do nezamrzajucej hlbky, inak to bude za par rokov naklopene a krive. Situaciu zhorsuje, ak je to vo svahu.

Milane, zcela výjimečně, ale opravdu zcela výjimečně nesouhlasím. Kopal bych hlouběji. Alespoň půl metru.

Vždyť se jedná o nízkou zídku, která není žádným tlakem namáhána ze stran, proto se nemůže naklánět. Není na ní tlak ze stran, jak píše tazatel. Jen volně stojí. Takže betonová zeď 50cm vysoká to udrží 20cm pod zemí...

Jenyku, proč půl metru a ne 40 cm?

Milane, abych řekl pravdu, nemám proto žádný důvod, jen takový osobní pocit.

Ano, Jenyku, naprosto s Vámi souhlasím, že jde jen o pocit. Já ze zkušenosti vím, že není třeba vše betonovat, zazdívat, kopat.

Příklad, každý zabetonuje obrubník, ale já nikoliv a nevyvraci se mi..

zíďka, takto nízká, která jen stojí není ničím namáhána...nemá se kam hnout, není na ní žádný tlak..

break
15-20 cm není základ , ale beton na zemi...

spu
hodnocení

0x

60 - 80 cm

hodnocení

0x

Jsem z lokality 620m n/moř. z praxe při opravách vodovodního řádu bývalo podloží zamrzlé do 1m. Mám u předzahrádky betonovou ziďku o šířce 15 cm vysokou cca 30-45cm. Na ní zabetonované sloupky v rozmezí 2,1m mezi kterým jsou osazená orámovaná pole s pletivem 2x1m. V roce1977 jsem vykopal základ 80cm hluboko ( trochu ošidil) 25cm široký. Dno základu jsem vybetonoval na výšku 20cm. Na to jsme použil šalovací desky proti sobě z roztečí na požadovanou šíři zíďky 15cm.

Hloubka základu pod zídku

nový obrázek

Hloubka základu pod zídku #2

Ale tazatel nebude mít plot, a velkou páku na podezdívku 50cm vysokou...

Mráz bude působit na zíďku pozvolna každým rokem, proto se hloubka základů určuje dle zámrzné hloubky v každé dané lokalitě.

Jinak stačí zajít na stavební úřad , kde se dozvíte zámrznou hloubku v dané obci.

jasně, mráz působí na vše v zimě, ale co udělá ten mráz s tou zíďkou? Co udělá mráz s obrubníky, když jsou zabetonované v zemi jen 15-20cm?

Můžete hádat. Co udělá voda, když zmrzne?

break
hodnocení

0x
U každého základu platí, že minimum je nezámrzná hloubka. Ta se liší podle lokality a zeminy. Minimum je 80 cm, maximum 140 cm.
Rozhodně nemá smysl základy vojebat na pár centimetrech, protože pokud dojde k posuvu , tak škoda práce a peněz...

hodnocení

0x

To je velice diskutabilní téma vzhledem k významu zídky. Každý víme, nebo skoro každý, že základy se zakládají do nezámrzné hloubky a skoro nikdo už neví, proč tomu tak je.

Je to tak proto, že obecně zeminy jsou namrzavé a mráz dokáže cyklem mrazu a rozmrzáním pohybovat se vším, co mu stojí v cestě.Proto se základy dávají do hloubek, kde mráz nepůsobí. Ale když se staví na skále, tak tato poučka už neplatí, pokud se zamezí,aby se vlhkost dostala do podzákladí. Jinými slovy mráz na suché nebo skalnaté podloží bez puklin nemá vliv. Ale protože je to hodně akademické téma, je jednodušší se držet původní poučky. Jen pokud u zídky připustíme do budoucna možné naklonění vlivem mrazu, můžete založit jen na betonový práh 25-30 cm vysoký, které je dobré podélně lehce vyztužit např. pruty hladké oceli průměr 2x 10mm. Kdo chce mít zeď hezkou na delší dobu, založte do nezámrzné hloubky (dle lokality v ČR 90-110 cm)

Určitě je rozdíl v zakládání pro zíďku 20,30,50,100,150, 200cm vysokou...

Jen v nepatrném (a zanedbatelném) rozdílu zatížení na m2.

guma
hodnocení

0x

Při málo hlubokém základu se každá druhá zídka i nízká 50 cm naklání. Stačí, když je třeba 3 metry od zídky zasazen strom. Jeho kořeny časem zídku nazvednou.

Když tam nebude strom, co nakloní 0,5 metrů stěnu, která je v zemi ještě 15-20cm? Třetina v zemi?

Pane Cukrář, jednoduše mráz .

a na kterou stranu to nakloní mráz? stejně jako obrubníky nakloní?

Pane Mareši, jak hluboký základ uděláte u sebe, když bude zíďka jen na dva řádky ZB? Něco podobného jako se dělala obuba hnojníku? Nebo jen vyvýšený záhonek

Děkuji

asd1
hodnocení

0x

Vim o suchých zídkách bez základu který drží desítky i stovky let a moc se nehejbou.. U 50 cm "obrubníku" bych základ metr hluboko fakt neděla, to je dost rozmar milionářel... Mráz to v zimě zvedne na jaře položí, neni důvod aby se to někam kácelo.. A když tak se přeskládá. Spíš cihly pokud nejsou v suchu tak se za pár let rozsypou, šutr lepší.. Pokud cihly tak stříška a izolace od zemní vlhkosti.

break
Těch staveb je všude spousta. Dřív se tak stavělo. Ale hejbou se všechny. Záleží na jejich provedení, dimenzování a použitých materiálech. Často během životností takových staveb docházelo k dozdívání základů, dodělání věnce či zpevňování stahováním ocelovými pasy a lany.
Vše nejde dělat jen podle pocitu.
Buď to udělat pořádně nebo se na to patří vy*rat

break,

ale to píšete o stavbách, vyšších jak 2 metry...zde se bavíme o něčem jiném.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]