Nejste přihlášen/a.
Má být do nezámrzu a to se liši podle místa, podloží a názoru. Obvykle se říká 80cm, ale někdo tvrdí i 120cm. Ve skutečnosti je to ale zbytečně posychrované. Pokud nejste na Šumavě a pod. tak já bych volil nějakých 50-60cm. Ono taky záleží na tom, k čemu to má sloužit, jakou to má mít životnost...
Nesuhlasim, zaklady maju siahat do nezamrzajucej hlbky, inak to bude za par rokov naklopene a krive. Situaciu zhorsuje, ak je to vo svahu.
Vždyť se jedná o nízkou zídku, která není žádným tlakem namáhána ze stran, proto se nemůže naklánět. Není na ní tlak ze stran, jak píše tazatel. Jen volně stojí. Takže betonová zeď 50cm vysoká to udrží 20cm pod zemí...
Jsem z lokality 620m n/moř. z praxe při opravách vodovodního řádu bývalo podloží zamrzlé do 1m. Mám u předzahrádky betonovou ziďku o šířce 15 cm vysokou cca 30-45cm. Na ní zabetonované sloupky v rozmezí 2,1m mezi kterým jsou osazená orámovaná pole s pletivem 2x1m. V roce1977 jsem vykopal základ 80cm hluboko ( trochu ošidil) 25cm široký. Dno základu jsem vybetonoval na výšku 20cm. Na to jsme použil šalovací desky proti sobě z roztečí na požadovanou šíři zíďky 15cm.
Mráz bude působit na zíďku pozvolna každým rokem, proto se hloubka základů určuje dle zámrzné hloubky v každé dané lokalitě.
To je velice diskutabilní téma vzhledem k významu zídky. Každý víme, nebo skoro každý, že základy se zakládají do nezámrzné hloubky a skoro nikdo už neví, proč tomu tak je.
Je to tak proto, že obecně zeminy jsou namrzavé a mráz dokáže cyklem mrazu a rozmrzáním pohybovat se vším, co mu stojí v cestě.Proto se základy dávají do hloubek, kde mráz nepůsobí. Ale když se staví na skále, tak tato poučka už neplatí, pokud se zamezí,aby se vlhkost dostala do podzákladí. Jinými slovy mráz na suché nebo skalnaté podloží bez puklin nemá vliv. Ale protože je to hodně akademické téma, je jednodušší se držet původní poučky. Jen pokud u zídky připustíme do budoucna možné naklonění vlivem mrazu, můžete založit jen na betonový práh 25-30 cm vysoký, které je dobré podélně lehce vyztužit např. pruty hladké oceli průměr 2x 10mm. Kdo chce mít zeď hezkou na delší dobu, založte do nezámrzné hloubky (dle lokality v ČR 90-110 cm)
Při málo hlubokém základu se každá druhá zídka i nízká 50 cm naklání. Stačí, když je třeba 3 metry od zídky zasazen strom. Jeho kořeny časem zídku nazvednou.
Vim o suchých zídkách bez základu který drží desítky i stovky let a moc se nehejbou.. U 50 cm "obrubníku" bych základ metr hluboko fakt neděla, to je dost rozmar milionářel... Mráz to v zimě zvedne na jaře položí, neni důvod aby se to někam kácelo.. A když tak se přeskládá. Spíš cihly pokud nejsou v suchu tak se za pár let rozsypou, šutr lepší.. Pokud cihly tak stříška a izolace od zemní vlhkosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.