Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zavařování masných produktů

Od: makk odpovědí: 4 změna:

Mám dva dotazy. Vím, že když se zavařuje maso, paštiky... do sklenic, tak se musí sterilovat 2x a pauzou jeden den (např. dnes 40 minut a pak ještě zítra 30 minut) a že se sklenice nesmí plnit víc než do 2/3 (co recept, co cifra, ale ty 2/3 jsou nejčastější). Vím to, dělám to, ale proč to tak je? Zvlášť to plnění, přeci čím míň vzduchu tam je, tím líp ne?

 

 

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

motyl*
hodnocení

0x

kolik vzduchu je předpis výrobce sklenic aby to fungovalo - ta sklenice, někde na youtube bylo video výrobce zavařovaček.

Nedavno jsem narazila na jednodušší postupy na youtube, ne se s tim...dva dny. Nezavařuju maso, moc ho nejim, ale zaujala me jednoduchost že bych zkusila, takový vepřový na chleba někdy udělá radost. Zkuste tam mrknout, treba někdo bude vedet, me nejde moc signál a začnu hledat sekne se notas a ...můžu jí taky konečně něco udělat na zahradu :)

makk
hodnocení

No nevím, okurky a jiná zelenina se plní téměř do plna, tak proč zrovna maso jen do 2/3? Máte odkaz na to video? Kapalina je nastlačitelná, takže pokud bych sklenici naplnil lákem úplně po vrch, může při sterilování prasknout, protože ten lák se teplem roztahuje. Ale u masa tenhle problém (téměř) odpadá a přesto semá plnit jen do 2/3. Důvod to asi má, ale já ho nevím.

 

kejki
hodnocení

0x

Neplním do 2/3, jen o trochu méně než bežné věci. Jde o to, aby vroucí obsah neznečistil víčko a hranu pod ním. Dvojí sterilace má zabít bakterie Clostridium botul/.... tvořící klobásový jed. Při prvním varu přežijí spory, ty se následně aktivují a vy je druhým varem likvidujete. Musím napsat, že třeba v USA se kvůli tomu steriluje v tlakových hrncích (vyšší tlak než na vaření) aby jádro potraviny dosáhlo 121°C. Dvojí sterilace je tam tabu a předpokládají příslušné bakterie i u rajčat. Ale naše sklenice a víčka nejsou většinou pro tyhle teploty deklarovány. Amatéři to řeší vyřazenými autoklávy z ordinací.

Všimněte si sklenic se zavařeným masem v prodejnách - jsou plněné normálně, protože kontrolou tlaku zabrání varu obsahu.

makk

To bych považoval za rozumné vysvětlení, děkuji.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]