Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím ucpat trubku zevnitř

Od: martin422 odpovědí: 43 změna:

Potreboval by som utesnit poznik, trubku ktorá ide vertikálne cez strechu na půdu (držiak anténty), pri daždoch jej vnútrom preniká nejake menšie množstvo vody, Výlez na strechu je komplikovaný preto to padlo riešenie trubku na půde navŕtať proste niečim vyplniť. Trubka zhora má nejakú zátku ale zrejme časom nejako degradovala a netesní.

Zatial ma napadla studničná pur pena.

Máte niekto nejaký lepší nápad?

Díky.

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Já bych to vyplnil PU pěnou. Sehnal bych si dlouhou PE hadičku, tu bych nasadil na uzávěr nádoby a zespoda ji protáhl trubkou stožáru cca do 2/3 výšky a tam to nechal cca 10 vteřin stříkat.

Ten plán s hadičkou do 2/3 trubky zní lákavě. Já ale pochybuju, že pěna z té hadičky vyleze ven. Ona ta pěna je pěkně hustý a lepivý materiál. Takže se přilepí na stěnu hadičky a bude tam brzdit. Takže když bude mít průhlednou hadičku, tak si může zkusit jak daleko se pěna uvnitř hadice posune a jak dlouho bude trvat, než veleze z hadice ven.

Možná by šlo naplnit hadičku pěnou a pak tu pěnu z hadičky pomocí kompresoru vyfouknout. Ale to bude hrozná práce s nejistým výsledkem.

Jedná se o řídké médium, které trubičkou leze velmi rychle. PU pěna co jde z nádoby díky hnacímu plynu okamžitě pění už v trubičce a ten uvolňovaný plyn napomáhá tlačit pěnu ven. Samozřejmě ta trubička nemůže být tenká. Já jsem takto stříkal spáru ve zdi a mám ověřeno, že v metrové hadičce o průměru 8 mm letí pěna svižně, takže minimálně 2 metry by to mohlo zvládnout.

martin422
hodnocení

To s hadičkou by určite šlo, viac ako polovia trubky je dostupná z půdy, takže by nemusela byt ani taká dlhá. Obávam sa ale dávkovania aby nebola celá strecha od pur peny.

V tom bych problém neviděl. Napřed si vše nechystáte pod střechou na kusu papundeklu, otestujete, že je trubka fakt volná a průchozí, pak na papundeklu vyzkoušíte tu dlouhou trubičku, jak dloudo je třeba držet ventilek, aby vznikl akorát velký boban, no a pak to naostro zopakujete do trubky.

id
hodnocení

6x
Bacha na mou odpověď, jsem jen ženská, třeba se jen zasmějete. Trubku uřezat z patky na půdě a vymyslet jiné ukotvení.
Slovo NEJDE neexistuje. Pod trubku dát 5 l kbelík a 2x do roka zkontrolovat. Voda by se z kbelíku určitě vypařila, netřeba vylévat.

Odpověď je správná. a já ještě připomenu jednu věc.

Když se bude voda hromadit v trubce a nebude mít kudy odtékat, tak bude probíhat rychleji koroze trubky zevnitř.

Takže jednoho dne při silnějším větru bude trubka ze střechy pryč a ty budeš rád, pokud to dole na zemi nikomu neublíží.

martin422
hodnocení

Velmi zaujimavý nápad, odrezanie trubky ma nenapadlo. Super. Píšem si to zatial ako plan B. Díky!

hodnocení

4x
Dole dáte špunt a co se stane z vodou když přijde mráz.
Stejně dříve či později zátku budete muset opravit. Jak daleko od stožáru se dostanete, nešlo by použít rahno na jehož konec připevníte klobouk který na konec stožáru nasunete?
martin422
hodnocení

Dobrá poznámka s tým mrazom, ale tak nejako predpokladám, že objem vody nie je dostatočný na to aby tú trubku reálne zaplnil.

S tým klouboukem by to teoreticky šlo z vysokozdvižnej plošiny, ale v tejto fáze by som to chcel riešiť zatial z půdy.

V trubce vedou kabely nebo je prazdná?
Nešlo by něco vnitřkem protáhnout co se nahoře roztáhne abutvoří stříšku?

to je super nápad - něco ve tvaru deštníku - protáhnout trubkou, nahoře se "otevře" - a dole zafixuje, aby neodletělo

martin422
hodnocení

Trubka je prázdná, aspon teda dúfam :)

S tým deštníkom to je rozhodne zaujímavý aj keď dosť komplikovaný nápad, ale je tam eśte ten povodný špunt, ktorý by musel ísť preč.

makk
hodnocení

2x

Standardně se to řeší stříškou nahoře. Asi by nebyl problém trubku navrtat a fouknout do ní montážní pěnu, to by mělo stačit. Ale ta trubka by asi v tom místě časem urezla. Takže já doporučuji jeden ze dvou extrémů:

1. Přecijen na tu střechu vylézt a dát tam stříšku.

2. Nechat to jak to je a pod trubku dát starý hrnec a pod. Té vody nemůže být tolik, že by se hrnec musel vylévat nějak moc často. Spíš je šance, že se to z něj bude stíhat odpařovat.

kenav
hodnocení

2x

Jak a kdo tu trubku instaloval?Instaloval jsem hodně antén a věřte že různé zátky a špunty jsou k ničemu a došel jsem k názoru že nejlepší těsnění je dira:-D

hodnocení

0x

plastový špunt? Třeba ze šampáňa... podle díry... Plast jsem do trubky na stejné účely dal, jen oblepil izolepou..

doplněno 11.08.22 10:05:

no jasně - musíte nahoře

pokud se tam nedá vylézt, sundat dolů a zacpat, pak zase postavit... - do těch 50mm by se asi hodila plastová krytka z plotových sloupků

martin422
hodnocení

Spodok je v napevno v patke, takže odspodu sa tam dostať nedá, len to tade vyteká.

hodnocení

0x

Aky to ma priemer vnutri?

martin422
11.08.22 09:59
hodnocení

cca 50mm

martin422
hodnocení

Len ešte na dovysvetlenie prečo je strecha nedostupná, ide o plechovú profilovanú krytinu po ktorej sa chodiť v tomto sklone proste nedá a manipulácia s rebríkom by pravdepodobne skončila poškodením krytiny. Ano, ta anténa mala ísť dole keď sa menila krytina, ale teraz už je neskoro...

novak1*
hodnocení

0x

Dal jsem na trubku sklenici z jogurtu.

Vyvrtejte dírku cca 12mm , nasypte do trubky písek pod dírku 10 mm a potom nakapat lepidlo po dírku.

hodnocení

0x

Jak daleko od konce trubky dosáhnete? Kolik je nad střechou?

martin422
hodnocení

Konec trubky je nad hrebeňom strechy odhadom tak meter a pol, ale na strechu sa nedostanem, resp chcem sa tomu vyhnúť. Od okapu to k hrebenu to je cca 6,5m. Zo štítovej strany to je cca 2,5m po hrebeni ale je to cez 8m od zeme. Aj keby som zohnal taký dlhý rebrík tak také kúsky na rebríku nejako nemám úplne v láske. Navyše je tam od štítu polvalba ktorá hádže vidle do aj tých najdivokejších kaskadérskych nápadov zo štítovej strany.

Do trubky dírku, průměr 10mm, hadičku dlouhou metr a pistolovou penou zaplnite klidně půl metru trubky...

martin422
hodnocení

Díky, A použil by ste obyčajnú alebo špeciálnu studniční?

Téměř jakákoliv pěna.

kenav

Ta trubka se v létě ohřeje na 60°C a pěna za sezónu zmizí,možná silikon je to ale čuňárna

Polyuretanová pěna za rok zmizí? A co se s ní stane?

kenav, přijďte se podívat na pěny po 5-15 letech...

Kam zmizí pěna po roce?

kenav

Po 5ti letech na střeše?

Co udělá v trubce o průměru 5cm?

Povrch trošku zdegraduje a pak již nic. Mám na stěně obyčejný bílý polyš na testování již 15 let na jižní stranu. Bez jakékolik úpravy. Tipněte si, kolik polyše ubylo po 15 letech?

hodnocení

0x

Cílem je, aby v té trubce stála voda?

Mimochodem - není to kondenzace?

martin422
hodnocení

Cílem je aby v voda nešla na půdu. V tej trubke by ničomu nemala vadit a postupne sa z tade odparí (teoreticky)

Kondenz ma už tiež napadol, ale príde mi to vela vody, na druhú stranu nemám žiadne vizuálne potvrdenie o nefunkčnosti tej starej zátky, ale mi po príde ako jediná možnosť.

martin422
hodnocení

Ďakujem všetkým za super tvorivú diskusiu. Prikladám ešte fotku konca danej trubky, je to fotené s maximálnym zoomom z půdy vedlajšieho domu, žial je len o trochu vyšši na foto z horné uhla spraviť neviem, aby som dokázal alebo vyvrátil, že ten špunt je fakt z vrchu nejako poškodený.

Ako to tu tak píšem tam som si uvedomil že dneska už má každý druhý človek doma dron. Skúsim sa popýtať pár známich že či nemajú dron ktorým by sa dala spraviť fotka aj kolmo z vrchu. Prípadne nejaká požičovňa.

Ak by bola tá zátka predsa len neporušená tak sa jedná asi tak o ten kondenz, trubka vyzerá že je inak neporušená.

Čím ucpat trubku zevnitř

O kondenzaci se na 99% nejedná. To by vám maximálně sem tam z trubky ukápla kapka a zabránilo by se tomu ucpáním spodku. Možná vám tam teče tou dírkou v trubce, co je vidět na obrázku.

martin422
hodnocení

Tiež si myslím že na kondez je to moc, jedná sa odhadom o vyššie desiatky mililtrov, dosť nato aby to zaplnilo patku spravilo vlhko v blízkom okolí.

Pozerám sa, že som zabudol napísať že ta půda je zateplená, takže teoreticky cez ten malý otvor to ťahá vzduch a ten tam bude kondenzovať ale zase po zaplanení tej patky by sa vytvoril sifon a ďalej by to už nemalo ísť, aspoň teda nevidím ako...

hodnocení

0x

Pokud je trubka zespodu přístupná v celém profilu, tak se nabízí jiná možnost: vzít papírovou trubku z toaleťáku, na jednom konci zaslepit, dovnitř nastříkat PU pěnu a rychle pomocí bydla posunout až k původnímu uzávěru a pak cca o 10 cm vrátit dolů.

novak1*
hodnocení

0x

Obstarejte si dron a nasaďte tam sklenici vzhuru dnem.

hodnocení

0x
Na vršek trubky bych dal hrnek vzhůru nohama jako se dává na plot.

kenav

To je nejlepší řešení *palec2*

Jako v Tibetu zpívající mísy, tady zpívající hrnec *smich*

hodnocení

0x

Řekl bych , že vám spíš netěsní střecha kolem trubky. Ještě jsem nikde nezažil,aby teklo trubkou dovnitř a udělalo by to větší škody. Přívalový déšť je cca 10-20 mm, takže by nateklo počítám tak 12-24 ml vody? To je maximálně velká injekční stříkačka. Raději zkontrolujte a ještě jednou prověřte , kde to vlastně teče.

novak1*

Když jsou roční zrážky 600mm , tak i v trubke naprší za rok do výšky 600mm.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]