Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rysování čáry na frézování a její odstranění

Od: freza odpovědí: 11 změna:

Dneska jsem poprvé použil frézu, kterou jsem kdysi koupil v OBI. Včera jsem křivopilou uřízl kus poličky a musel jsem oba kusy zarovnat. Dnes jsem to frézoval. Postupoval jsem tak, že jsem nejdříve narysoval srovnávací línii tužkou. Pak jsem změřil šířku desky (W) a průměr frézy (pr.). A vyšlo mi to takto: W=110 mm a pr. 12 mm. Vyšlo mi to tak že jsem si spočítal W/2-r čili (W/2)-(pr./2) neboli rozdíl vzdálenosti středu frézy od okraje "kluzné" desky frézy a radius frézy. Viz druhý obrázek. První obrázek má nesprávně rozměr desky, ten je 11cm.

55mm-6,0mm = 49 mm (4.9 cm) rozdíl (pro vodící pravítko).

Takže se mi to povedlo odfrézovat, jen mě zajímá zda ten postup toho měření byl správný. Ve skutečnosti jsem po odfrézování musel ještě pravítko o cca 2,5 mm posunout níže. Možná jsem něco vynechal? Ale logika se mi zdála být správně a měřil jsem i pečlivě na desetiny milimetru.

Další problém, který vznikl, že ta ryska pro vodící pravítko nakreslená na dřevotřízce měkou tužkou nejde smýt dolů! Zkoušel jsem měkou gumu, tvrdší gumu, mýdlo, jar, kartáč. Všechno možný a ta tužka je stále na výrobku! Mám na to vzít aceton, benzín nebo ředidlo? To je šílený.

Dík za vaši předchozí pomoc s tou frézou to byla hračka, jen není jednoduchý to nějak stabilně uchytit (mám většinou nevhodný stoly).

Rysování čáry na frézování a její odstranění
Rysování čáry na frézování a její odstranění #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Bezna tuzka sa umyva izopropyl alkoholom.

freza
hodnocení

Nesehnal jsem, ale čtu teď jednu starou odpověď z roku 2012 kde se to řešilo a prý na takové věci zaručeně pomáhá líh. To by bylo levnější řešení.

hodnocení

0x

Postupoval jsi asi správně ale příliš komplikovaně.

Při dalším frézování si vem kus dřeva, přidělej vodící lištu a vyfrézuj si drážku. Pak si přesně změř kolik je skutečně vzdálenost od hrany frézování po vodící lištu. A změřenou hodnotu pak nastavíš na dřevě, které chceš opracovávat jako vzdálenost k vodící liště.

freza
hodnocení

Zajimavý nápad, ale nevím jak přesně tu vzdálenost změřit. Takto mi to přišlo nejpřesnější spočítat střed na desce a odečíst naměřený nebo jmenovitý průměr frézy. Většinou budu asi používat tu frézu 12-ku takže taková lišta by byla vesměs univerzální.

hodnocení

0x
Popis takový, no nejasný. Co myslíš pod pojmem rozměr desky?
Já mám že starýho metru udělaný měřítko, tedy kus metru dlouhý 25 cm. Upnu stopku do frézy a odměřím kolik je od břitu k hraně frézy.
Když máš stopku s ložiskem, tak jen upneš pravítko na čáru a jedeš.
freza
hodnocení

"deska" je to ta spodní část horní frézy, která se pohybuje po obrobku. Prostě jsem potřeboval změřit a spočítat vzdálenost ke středu a nic přesnějšího mě nenapadlo. Výpočet by měl být přesnější než měření.

Máš pravdu, měl by být přesnější, jenže většinou není:)

Na desetiny milimetru si nemusíš hrát. Takovou přesnost s ruční vrchní frézou nikdy nedosáhneš.
freza
hodnocení

@jenyk: Mě připadá, že spíš je to tou lištou (nižší přesnost, obtížné ladění - povolování svorek)

Lištu přitáhneš svěrkou, lépe řečeno dvěmi a pak jemně doladíš. Svěrku na jedné straně jen trochu polevíš a jemnými poklepy doladíš. Potom druhou stranu. Občas se stane, že se musí znovu doladit ta první.

hodnocení

0x

Tužka se z dřeva dobře odstraňuje jemným brusným rounem (brusný filc).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]