Nejste přihlášen/a.
Dobrej
Manžel přišel celý nadšený od kolegy na vytápění briketami ze dřeva.Mně se to nějak nezdá,kdyby to bylo taaaaaaaaaak výhodné,proč by to každý nepoužíval?Kotel máme klasický,starý litinový Viadrus U22,ani žádné násypky to nemá.
Uvítám zkušenosti někoho,kdo to zná,používá.Přesvědčte mne,že ano- výhodné nebo mi napište argumenty proti-dám přečíst manželovi.Díky Květa
Nejlevněji vždy vyšlo a vyjde dřevo, pak uhlí. Brikety jsou dobré na občasné topení v krbu na chalupě, ale ne na klasické vytápění. Jedině že by znal způsob, jak si je vyrobit levně doma...
tak. Brikety jsem koupil do zásoby asi před 2 lety, 100 kg, mám je schované ve sklepě a použiji jen když se nechce ven pro dřevo, obvykle pozdě večer. Za dva roky jsme spálili asi 35 kg. Pravda topíme jen v krbových kamnech. Ekonomicky mi to přijde sebevražda proti dřevu.
Nelevněji dřevo, pak uhlí..., TI JO, ALE JENOM POKUD MÁŠ KOTEL NA DŘEVO! NEBO KRB, KRBOVOU VLOŽKU! Protože topit ve VIADRUSU U22 dřevem, ti je silně nerentabilní a dokonce dřevěnýma briketama, to je finanční sebevražda! Vím, že mám pravdu, vlastní zkušenost+ potvrzení servisáka.
Nevím, jestli je to táááák výhodné, ale dělám servisáka mj. i na peletovací a briketovací mašiny, takže tu problematiku znám i ze strany výroby. Jednak je to ekologické topení - to bych nezlehčoval, protože prakticky v každé dědině se najde nějaký čudil, který přidušeným kotlem na uhlí vyudí půl vesnice či města. Další aspekt je ten, že výrobce promění odpad, za jehož likvidaci musel platit, v palivo, které mu naopak vynese nějakou tu korunu. Vím o několika firmách, které fungují na základě toho, že si koupili lis a briketují cizí piliny a pod - a uživí se. Ale příznivější ceny jsou většinou u truhláren, pil a pod. Rozhodně zajímavé jsou brikety z biomasy ( ne z mrkve - poznámka pro Kateřinu Jacques) tedy povětšinou ze slámy, sena případně řepkové slámy. Zejména ty řepkové mají velmi dobrou výhřevnost a zajímavé ceny ( povětšinou 2,5 - 3 Kč/kg). Ta cena je zajímavá proto, že zemědělci opět zpracovávají to, co bylo dříve odpadem, navíc mají co dělat v zimě a hlavně - dostali na lisy dotace z EU. Já sám topím plynem, ale když jedu ze servisu, vozím plnou dodávku briket, kupuju to pro sousedy, jsou nadšení poměrem cena/výhřevnost - i ve vlastním zájmu - ty brikety rozhodně nesmrdí jako uhlí!
Dřevěné brikety jsou velice dobré ,pokud jsou dobře stlačené,jen se s nimi musí e naučit topit (po rozhoření zavřít přívod vzduchu,briketa musí jen žhnout) ,ale to určitě víte. Doporučovat brikety z biomasy do normálního kotle mi nepřipadá fér,potřebují na spalování vyšší teplotu a kotle k tomu určené,jinak zadehtují komín. dřevěné brikety používáme na topení do kotle VIADRUS 5-ti článkový a jsme maximálně spokojeni.Pokud je to o něco držší než uhlí,tak zase výhoda výbírání popepa jednou za týden to vykompenzuje.
zeptam se i já : když nemám dřevěné brikety, ale uvažuji koupit na příští rok brikety ( uhelné ), jsou lepší nebo horší nežli uhlí nebo koks? cenově jsou dražší, ale co výhřevnost?
raadek Měl jsem na mysli uhelné brikety. Abych zdůraznil, že nejde o dřevěné brikety. Německé brikety na ostravsku nikdo nenabízí .. Píšete oproti kostce .. Co je kostka? Abych ujasnil mou otazku: Co je lepší použít uhlí, ořech, koks nebo brikety? myšleno vůči ceně a výkonu. Díky moc.
Někde jsem slyšel ( nebo asi četl ), že brykety jsou jen slisovaný ( stavený) uhelný prach. Proto mne zajímá, zda to není jen nějaký horší produkt o ¨malé vyhřevnosti, který rychle shoří.
Já jsem to tam porovnání nenašel po 15 minutách jsem to vzdal, nepomohlo ani fulltextové hledání. Asi jsem nevolil správná slova. Jediné co jsme našel je výpočet roční spotřeby. Váš odkaz je ale dobrý. Děkuji a bod. Kdybyste našel přimo to porovnání, potěšilo by mne to. Hezký den a víkend...
Viadrus 5komorový -tip nevím, mame také na chalupě dřevo je dřevo, brikety jestli jsou to ty lisované piliny to bych tam musela sedět a přikládat je to hned pryč. Máti má krbová kamna také jí kdosi nakukal jak jsou brikety super není to tak a ještě je začazené sklo.
Když kupujete brikety, musíte dávat pozor jak jsou stlačené a nekupovat ty malé válečky, pak nebudete muset seět u kotle,
Ke vzniku dřevěných briket je třeba tlaku cca 1100 kg/cm3. Pokud je tlak menší, briketa se rozsype, takže ,,dávat pozor jak jsou stlačené´´ netřeba. pokud to drží pohromadě, shoří to stejně jako dřevo. Jinak brikety se lisují do válečků prům. 50 mm (u malých lisů) až po prům. 90mm u velkých lisů. Chce to vyzkoušet, ne plácat neověřené ,,urban legends´´. Totéž s tím dehtováním - tento problém může vzniknout jedině při topení se špatným přístupem vzduchu. Jediný problém u briket jsou brikety z papíru. Mnohdy jsou dělané z novinového či časopisového papíru a po spálení vzniká množství popela.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.