Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stmívač led pásek na zeď

Od: icyfire* odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
mám koupený stmivatelny LED pásek a doma jsem ještě našel stmívač (je na 240 V, tak nevím jestli se bude dát použít: svet-svitidel.cz/... Po několika hodinovém hledání na internetu a navštívení Hornbachu, kde mi to člověk prostě odmítal vysvětlit :D jsem se chtěl zeptat tu. Jak zapojit led pásek, aby se dal stmívat triakovym stmívačem na zdi? (Nechci ovladač ani appku v telefonu)
Děkuji předem za odpověď

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

7x

Domnívám se, že ten LED pásek bude na DC napětí a pro takový jsou pwm stmívače. Ten triakový bude tak na žárovku.

hodnocení

4x
Led pásky jsou na stejnosměrný proud. Regulator s triaky reguluje střídavý proud. Takže bys ho musel dát před zdroj, ne mezi zdroj a pásek. U klasického trafo ( indukčního) zdroje by to fungovat mělo ale u moderních to fungovat nemusí.
U trafa s jednoduchým usměrňovačem by to mohlo fungovat, ale výsledek bude neuspokojivý protože průběh stmívani bude velice nelineární.

hodnocení

2x

To by maximálně musel být stmívatelný zdroj pro LED pásky(který bude nejspíš drahý) nebo koupit stmívač třeba tento: t-led.cz/... nebo t-led.cz/... (u tohoto dokonce přímo píší, že ho můžete rozebrat a vložit do dílů stmívače např.ABB)

Samozřejmě musí být dimenzovaný na výkon LED pásku

icyfire*
hodnocení

Dobrý den,
Chápu tedy správně, že bych mohl koupit tento zdroj: t-led.cz/... ten zapojit do sítě a za něj zapojit tento t-led.cz/... (vymontovat ho a dát ho do nějaké hezčí krabičky) ... a za něj led pásky?

Děkuji moc za odpověď.

Ano, klidně. Shodou náhod jsem ten stmívač zrovna montoval a je super - nepíská, stmívá plynule

hodnocení

2x

Musite kupit stmievac alebo este lepsie dialkove ovladanie, ktore sa zaradi medzi jednosmerny zdroj led pasiku a samotny pasik. Nevieme presne, aky pasik mate, preto nemozno poradit detaily.

icyfire*
hodnocení

Ledky jsou to tyto: ledsviti.cz/... ... Problém u toho zapojení zdroj -> stmívač -> led pásky je ten že bych potřeboval to ovládání dat přímo do zdi ... A jelikož nejsem úplně zběhlí co se tohoto týče tak netuším co koupit přesně a jak to zapojit a nechce se mi na takovou blbost platit elektrikáře :/

hodnocení

2x
Ten triakový regulátor ani nezkoušejte, protože i kdyby to fungovalo tak stmívání bude nelineární.
Pořiďte stejnosměrný napájecí zdroj a mezi zdroj a led pásek jednoduchý PWM regulátor, u toho regulátoru bude průběh stmívání lineární.

hodnocení

2x

Triakový regulátor funguje tak, že ořezává části střídavé vlny napětí 230V, čili lze použít na tepelné spotřebiče, nejčastěji vláknové žárovky, na regulaci LED se nehodí. Použít by možná šel, kdyby se za něj dal transformátor a pak usměrňovací můstek s nějakým jednoduchým vyhlazením špiček proudu. Ale netuším, jak by se triakový regulátor snesl s indukční zátěží. Kupte nějaký regulátor určený pro LED pásky, nejsou drahé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]