Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím natřít cihly? Oprava a údržba a prodloužení životnosti komína

Od: domkar odpovědí: 5 změna:

Čím byste natřeli cihly, cihly plné pálené červené, proti Zvětrávání komína? Přijdou mi po desetiletích takové už trošku zvětralé povrchové.

chcu to vodrbat kartáčem, pak bych to něčím napenetrovat a natřel.

Ale jaká barva tam vydrží (a na cihle přilne) dalších 30 40 let?

A co beton, jak podobně ošetřit beton?

O estetiku nejde, pouze o životnost. V baráku mám kupu starých barev, tak možná bych nějaké z toho zužitkoval, ale vůbec nevím co to je za barvy a některé už začínají protékat.

Jo a na druhým komíně mám vymletý malty. Co myslíte, šlo by to zalepit lepidlem (pro neznalé, něco jako beton malta jemné) typu C2T? Prý by to mělo mít i mrazuvzdorný schopnosti, lepší než základní C1T, které je jen do interiéru a do sucha...

Hledám ekonomické jednoduché trvanlivé řešení, od někoho se zkušenostmi. Tedy nerada: dojdi do Oby a kup "spravkomín za 3000/kilo". :) Jestli rozumíte...

díky.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

0x

Já bych ho normálně nahodil omítnou. Natírání je zbytečná práce a životnost to možná i zkrátí.

Vyspárování lepidlem je asi OK.

kenav
hodnocení

0x

Jake jsou to cihly?Sparovat jedině vapenocementovou malou.

Na venkovní spárování jsem vždy používal štukový písek s cementem v poměru 1/1. Drží to desítky let.

martin422
hodnocení

0x

"Den Braven Impregnační a ochranný nátěr zdiva"

Použil som to na starý komin pred pár rokmi a zatial vyzerá stále dobre. Spolu s opravou špár vápno cementovou maltou samozrejme. Ako moc to reálne pomohlo ťažko posudzovať. Na viac zvetralé materály existujú "zpevnovače kamene" ale z Vašeho popisu usudzujem, že je to mimo uvažovaný rozpočet.

hodnocení

0x

Tak především lepidlo C1T je lepicí a STĚRKOVACÍ hmota na Fasádní zeteplovací systémy! Takže není jen do imteriéru a sucha!

Jinak v podstatě jediné trvanlivé řešení a je stávající komín na střechou ubourat a nově vyzdít z jiných cihel (třeba šamotové nebo jeden čas oblíbené bílé či prefabrikovaný schiedel či jiný komínový systém) než z CP a zaspárovat, poté koupit či udělat komínovou hlavu nebo varianta další- proškrábat spáry, oškrábat nesoudržný úpovrch stávajících cihel komína a ten omítnout nebo jen srovnat a lepidlo a perlinka a na to pak trochu fasádní pastovité omítky ale HLAVNĚ vždy udělat poctivě hlavu komína, tak aby voda nestékala z hlavy rovnou na komínové těleso ale okapávala!

Jinak případné vyspárování-výhradně zdicí s přídavkem cementu nebo jemným betonovým potěrem!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]