Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojeni 5 kolikove zasuvky z rozvadece

Od: paboz® odpovědí: 16 změna:

Zdravim radu moudrych.Predem vim ze nejsem vzdelany v oboru elektro,nemel bych na to sahat,atd.Ale to bych nesmel polovinu veci.

Koupil jsem pilu a ta ma pripoj 5 kolikovy. Ja mam doma stary rozvod tnc.Prvne sjem chtel vymenit koncovku ze modry spojim s zlutym a vyzkousim.Jak na potforu koncovku volnou dalsi nemam.Zajel jsem za byvalym kolegou z prace vysvetlil o co jde .On uz ma pozehnany vek tak mysleni je pomalejsi.Penzionovany elektrikar.Po chvilce rika ,ty mas v dilni rozvadec ,vzpomnel si ze mi ho pred 30 roky delal.Je osazen pojistkami.Nejlepsi bude natahni zasuvku primo z neho.A ze mi veri ze to dam.

Tak doma koukam do rozvadece a zjistil jsem ze nebudu ani muset rusit jednu zasuvku 4 kolikovou .Mam tam jednu radu 3.pojistek volnou ,dle cislovani dohledal jsem svorkovnici.Tak ze 3 faze mam od kud zapojit.Pak tam je zemnici mustek z neho jdou zlutozelene draty .

A co stim modrym.Ten dat take na ten zemnici mustek?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Myslím, že pro laika jsou lepší obrázky mylms.cz/... . On to tu stejně někdo vysvětlí důkladně :)

hodnocení

Dik.

jestli jsem se dobre pochopili. Nechci vyrabet prodluzovak ani redukci.Kabelu je dost na delku.Chci zapojit 5 kolikovou zastrcku primo z rozvadece a bude na pevno na zdi.Z odkazu jsem zjistil ze mi staci na propojeni klasicky 4 pramenny kabel. Modra me vubec nezajima ,protoze v rozvadeci neni kde pripojit.

Jeste jedna otazka aby jsem mel trochu prehled.V mem dome z 90 let nejde z stavajiciho rozvadece udelat rozvod novych trivodicovych zasuvek?

jd

Nepochopil.

1) Pokud budeš dělat zásuvku (na zdi), jak uvádíš, a nemáš a nebudeš mít chránič, tak můžeš v té zásuvce a nebo na přívodu do té zásuvky (tak to máš ty v TNC) propojit zelenožlutý PE s modrým N.

2) Pokud chránič máš, resp. chceš doplnit, tak to musíš propojit před chráničem (v rozvaděči), jinak by padal. A od chrániče jít k zásuvce 5 žilovým kabelem.

3) Ale v zástrčce (tj. ve vidlici) PE a N propojit nesmíš! Protože když se přístroj připojí před chránič tak chránič padne. A je to zakázané.

P.S. v rozvaděči je PE a N jednoma to samé. Tam je zpravidla bod rozdělení (pro chránič).

pps: není jednodušší se konečně podívat, zda tvůj přístroj vůbec potřebuje N vodič? Z bezpečnostního důvodu ho na nic nepotřebuje, pokud je to jen holý motor s vypínačem. Anebo máš snad nějakou elektroniku?

hodnocení

Dik .

bod 1 . chapu .Zapojim jak pises. Uplne jednoduche.

hodnocení

2x

Jestli budeš dělat jen tu jednu 5ti kolíkovou zásuvku, pak modrý vodič zapoj na můstek mezi žlutozelené. Rozhodně ho nenechávej volný, a ani ten zelenožlutý. Stávající rozvaděč jde vždy upravit pro nové zásuvky, pokud je v něm aspoň trošku místa.

hodnocení

2x
Prave 3f spotrebice pouzivane vonku ako miesacky a cirkularky su dost nebezpecne. Zapojit 5p zasuvku je jedna vec, ale hlavne je mat tam spravne zapojeny chranic.

jd
hodnocení

0x

A je vubec modry zapojen v cirkularce? Elektromotor 3fazovy ho totiz na nic nepotrebuje.

V poslední době se hodně obsazují stroje tímto vypínačem svx.cz/... který potřebuje pro chod i nulový vodič

hodnocení

0x
Ci je nieco u vas mozne urobit sa da povedat len po osobnej navsteve, zakladnu orientaciu vie odbornik mat aj z detailnych fotiek odkrytovaneho rozvadzaca.

hodnocení

0x
Vy potrebujete v rozvadzaci miesto na doplnenie chranica a odtial 5 zilovy kabel k zasuvke.
hodnocení

prosimte muzes dat odkaz na ten chranic at vidim jak je velky .Abych mel nejakou predstavu,zda tam fyzicky vubec vleze.

Dekuji

Je to siroke ako 4 jednofazove istice. Kupte Eaton, Schneider, Legrand a pod, nie nejaky Kanlux smejd.

jd

Hlavne kupte chranic tridy A (Hager) a ne AC, kdyz uz.

3 fazovy zabere 4 DIN pozice.

hodnocení

tak jsem hledal vase doporuceni. Sice zustanu v mem pripade bez chranice.

Ale zda jsem dobre pochopil co bych potreboval.

Varianta pouze chranic : kvelektro.cz/... Do neho by sli faze pres v mem pripade porcelanove pojistky?

Varianta abych usetril misto demontazi pojistek: kvelektro.cz/...

Porad mi vyrta hlavou od kud vemu Modry nulak? Zeleno zluta zem je na zem.mustu ta pres chranic nejde? Tedy pujde primo do zasuvky na zdi.

Mel bych jeste jeden problem ,vsechna tyto provedeni jsou montaz naa listu. Jam mam rozvadec jak v dilni tak v dome pojistky montovane na takovem sedem plastu.

U tatky to je dokonce na dreve :)

jd

PE + N = PEN, tedy zlutozeleny a modry je jedno a to same! Ale pouze ve zdi v provedeni TNC! Pripadne v rozvadeci pred rozdelenim v TNS.

Nikdy ne v privodni prodluzovaci snure nebo jeji vidlici, tam uz spojovat PE+N nesmite. Ani za rozdelenim pro TNS (a pripadnym chranicem) v rozvadeci uz je nesmite spojit!

Chranic nereste, pokud z rozvadece vybaveneho chranicem do vasi zasuvky ve zdi nepovedete plny pocet, tedy 3 (pro 230V) nebo 5 (pro 400V) vodicu, nema smysl o nem uvazovat.

ps: Psal jsem o tom, ze je lepsi chranic typu A nez AC (proc, to uz je nad ramec tohoto vlakna), ale tim si nelamte hlavu. ebc.elima.cz/...

hodnocení

mate pravdu,chranic neresim Na .ten zbyt jsem koukal jak to vypada. Jak pisete o tom typu A ,neco jsem si o tom precetl tak trochu vim o co jde.

Myslel jsem ze ten odkaz na chranic co jsem nasel je typ A jak jste doporucil.V popisu ma Typ svodoveho proudu A.

Tak jsem myslel ze to znamena ten typ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]