Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
budu si nechávat montovat kuchyň (IKEA), a chlapík co to má dělat mě celkem odrazuje od neviditelného spoje na pracovní desce (takové to skoro neznatelné napojení 2 desek v rohu kuchyně). Že prý i když se to udělá dobře, patřičně ošetří, tak tam bude po čase zatékat, nabobtná to a bude to praskat. Už mi to samé říkal i jiný montér, tak něco na tom asi bude...
(Oba ty lidi nedělají pro Ikea, ale jsou truhláři co kuchyně všeho druhu montují, jeden je i vyrábí.)
Jaká je vaše zkušenost? Já bych ten spoj radši portože jinak by se tam musela dávat spojovací lišta a bylo by to celkem ošklivé.
Je možné udělat neviditelný a spoj a po letech, když by se to eventuálně začalo loupat, ho překrýt (zamaskovat) nějakou lištou?
Předem díky moc za info.
jednoznačně spojovací lištu... linka pracuje roztahuje se a smrštuje. V létě na ní může být až 40st a v zimě třeba jen 15 a nemluvím o horkém nebo studeném položeném na spáře. Časem to může dělat problém. Volil bych nějakou lištu třeba z nerezu pokud existuje. To jak tu někdo tvrdí, že desky se nenafoukávají . . . tak s tím úplně souhlasit nemůžu. Voda je potvora a dostane se všude. Přece jen bych tu pohledově přijatelnou lištu zkusil.
Jen můj názor.
souhlas, mám novou kuchyň a truhlář dodal spojovací lišty. Materiál hliník? To nevím přesně, možná kecám.
Rozhodně to nevypadá špatně, mám tmavou prac. desku a ty lišty tomu dávají šmrnc ![]()
U nás linka nepracuje ale pracuji já nebo manželka když vaříme. Nějak si nedokážu představit že bude deska pracovat podle teploty...
Máme dva spoje bez lišty a za šest let nevidím nějakou změnu.
Sice ty lamináty skoro nehnijí i mokré,ale nabotnat mohou,Také mají určitou dilataci a spoj je lépe spojit silikonem a dát dělicí lištu.
JABRAKA
Laminát nehnije, ale dřevotříska uvnitř ano. 100% neviditelný spoj neuděláš, maximálně jestli je deska jednobarevná tak na ni použít nějakou barvu která jednak skryje přechod a navíc trochu ochrání samotnou desku. Nejlepší by bylo ten spoj prostě nijak neskrývat ale naopak ho přiznat a využít ho jako "designový prvek"
pokud je to opravdu montážník a ne někdo kdo předevčírem skládal dlažbu v SIKU a před měsícem rovnal zboží v marketu tak to udělá tak, že spoj téměř nebude vidět a pokud na tom spoji každý den nebude ležet mokrý hadr nebo tam stále nebude loužička vody, okapávat opláchnutý hrneček atp. tak to nic téměř nic neudělá a spoj vydrží pěkný mnoho let. Spojovací lišty opravdu nejsou moc pohledné, v praxi se použije na spojení každé osmé pracovní desky (jedna má obvykle 4,1 metru)
doplněno 08.04.10 13:17:překrytí po letech je možné, ovšem to spíše vyměníte celou desku protože ta stávající bude již okoukaná a hodně žen mění desku a třeba dřez jen kvůli tomu, že mají "novou kuchyň za relativně málo peněz. Doporučuji tl. 38 mm (jsou i silnější), ne že by více vydržela, to možná spíše i naopak ale lépe vypadá. Ten názor se ovšem může člověk od člověka měnit.
Děkuji za vaše rady. Je mi jasné:
1. i neviditelný spoj je pouze "neviditelný"
, to je ok
2. že je potřeba ho nějak chránit (utírat, nelít do něj vodu)
Otázka je jak dlouho to vydrží. Výměnu předpokládám, ale zatím počítám, že by deska měla 10-15 let zůstat. Jo, je to těch 38mm, ona ikea snad ani jiné nedělá a od jiných výrobců se na ty jejich skříňky nehodí, páč jsou široké 60cm a ikea má 62cm.
Krycí lišta je opravdu nehezká, navíc se okolo ní drží špína a to hned ze 2 stran; skoro tedy risknu nevid. spoj a pak ev. překrytí nějakou ozdobnou lištou / plechem pokud by se to za nějakej ten rok loupalo a ještě jsem to nechtěl měnit jako celek.
Deska vlivem teplot pracuje ale podle mě celkem málo. Je pravda, že když přidju v zimě na chatu, tak nemůžu otevřít dveře ale to je podle mě dlouhodobým vlhkem.
Tahle debata poněkud zanedbává fakt, že i pod tou lištou je zase dřevotřísková deska - v lepším případě opatřená hranou. Ta však nezabrání proniknutí vlhkosti! Takže i pod lištou může pracovní deska krásně nabobtnat, řekl bych, že dokonce pravděpodobněji než u spoje. Protože udělat spoj, to chce trochu šikovnosti a mít na to vercajk, proto se tomu mnozí radši vyhýbají a okecávají to podobnými bludy. Pokud dělá tzv. neviditelný spoj někdo, kdo je NÁBYTKÁŘ a ne nějaký námezdný pizdil, tak jednak naimpregnuje hrany spoje a slepí to polyuretanovým lepidlem nebo silikonem. A je klid. Vyzkoušeno, mnohokrát realizováno - bez problémů.
Pokud jak píše promon se vše dobře ošetří není co řešit. Mamka má spoj přímo u dřezu/nevím tenkrát to nějak špatně změřili, když vyměňovali dřez a novou desku,/ tak aby ji novou nemuseli vyhodit udělai spoj a překryli ho nerez lištou, nejen,že to nevypadá špatně ale i to nic s deskou nedělá. Zřejmě se to povedlo .![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.