Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevidit. spoj na pracovní desce - ano či ne?

Od: odjinud* odpovědí: 13 změna:

Zdravím,

budu si nechávat montovat kuchyň (IKEA), a chlapík co to má dělat mě celkem odrazuje od neviditelného spoje na pracovní desce (takové to skoro neznatelné napojení 2 desek v rohu kuchyně). Že prý i když se to udělá dobře, patřičně ošetří, tak tam bude po čase zatékat, nabobtná to a bude to praskat. Už mi to samé říkal i jiný montér, tak něco na tom asi bude...

(Oba ty lidi nedělají pro Ikea, ale jsou truhláři co kuchyně všeho druhu montují, jeden je i vyrábí.)

Jaká je vaše zkušenost? Já bych ten spoj radši portože jinak by se tam musela dávat spojovací lišta a bylo by to celkem ošklivé.

Je možné udělat neviditelný a spoj a po letech, když by se to eventuálně začalo loupat, ho překrýt (zamaskovat) nějakou lištou?

Předem díky moc za info.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

jednoznačně spojovací lištu... linka pracuje roztahuje se a smrštuje. V létě na ní může být až 40st a v zimě třeba jen 15 a nemluvím o horkém nebo studeném položeném na spáře. Časem to může dělat problém. Volil bych nějakou lištu třeba z nerezu pokud existuje. To jak tu někdo tvrdí, že desky se nenafoukávají . . . tak s tím úplně souhlasit nemůžu. Voda je potvora a dostane se všude. Přece jen bych tu pohledově přijatelnou lištu zkusil. *palec* Jen můj názor.

rob*

souhlas, mám novou kuchyň a truhlář dodal spojovací lišty. Materiál hliník? To nevím přesně, možná kecám.

Rozhodně to nevypadá špatně, mám tmavou prac. desku a ty lišty tomu dávají šmrnc :)

odjinud*
hodnocení

Jak se to špiní okolo tý lišty?

rob*

Pokud člověk není pr@se a nenechá tam zaschnout vajíčka, tak je to v pohodě :)

U nás linka nepracuje ale pracuji já nebo manželka když vaříme. Nějak si nedokážu představit že bude deska pracovat podle teploty...

Máme dva spoje bez lišty a za šest let nevidím nějakou změnu.

To fakt chceš tvrdit, že dřevo (resp DTD) podléhá nějaké výrazné tepelné deformaci? Tos asi nedával v technologii či nauce o materiálu pozor, že jo...

jabraka*
hodnocení

0x

Sice ty lamináty skoro nehnijí i mokré,ale nabotnat mohou,Také mají určitou dilataci a spoj je lépe spojit silikonem a dát dělicí lištu.

JABRAKA

petr123*

Laminát nehnije, ale dřevotříska uvnitř ano. 100% neviditelný spoj neuděláš, maximálně jestli je deska jednobarevná tak na ni použít nějakou barvu která jednak skryje přechod a navíc trochu ochrání samotnou desku. Nejlepší by bylo ten spoj prostě nijak neskrývat ale naopak ho přiznat a využít ho jako "designový prvek"

alf*
hodnocení

0x

pokud je to opravdu montážník a ne někdo kdo předevčírem skládal dlažbu v SIKU a před měsícem rovnal zboží v marketu tak to udělá tak, že spoj téměř nebude vidět a pokud na tom spoji každý den nebude ležet mokrý hadr nebo tam stále nebude loužička vody, okapávat opláchnutý hrneček atp. tak to nic téměř nic neudělá a spoj vydrží pěkný mnoho let. Spojovací lišty opravdu nejsou moc pohledné, v praxi se použije na spojení každé osmé pracovní desky (jedna má obvykle 4,1 metru)

doplněno 08.04.10 13:17:

překrytí po letech je možné, ovšem to spíše vyměníte celou desku protože ta stávající bude již okoukaná a hodně žen mění desku a třeba dřez jen kvůli tomu, že mají "novou kuchyň za relativně málo peněz. Doporučuji tl. 38 mm (jsou i silnější), ne že by více vydržela, to možná spíše i naopak ale lépe vypadá. Ten názor se ovšem může člověk od člověka měnit.

odjinud*
hodnocení

Děkuji za vaše rady. Je mi jasné:

1. i neviditelný spoj je pouze "neviditelný":), to je ok

2. že je potřeba ho nějak chránit (utírat, nelít do něj vodu)

Otázka je jak dlouho to vydrží. Výměnu předpokládám, ale zatím počítám, že by deska měla 10-15 let zůstat. Jo, je to těch 38mm, ona ikea snad ani jiné nedělá a od jiných výrobců se na ty jejich skříňky nehodí, páč jsou široké 60cm a ikea má 62cm.

Krycí lišta je opravdu nehezká, navíc se okolo ní drží špína a to hned ze 2 stran; skoro tedy risknu nevid. spoj a pak ev. překrytí nějakou ozdobnou lištou / plechem pokud by se to za nějakej ten rok loupalo a ještě jsem to nechtěl měnit jako celek.

Deska vlivem teplot pracuje ale podle mě celkem málo. Je pravda, že když přidju v zimě na chatu, tak nemůžu otevřít dveře ale to je podle mě dlouhodobým vlhkem.

rob*

Z dlouhodobého hlediska funkčnost spojovacích lišt nemůžu posoudit, páč kuchyň máme jen krátce. Každopádně přeji správnou volbu :)

S těma dveřma na chatě máte pravdu, dělá to vlhko.

hodnocení

0x

Tahle debata poněkud zanedbává fakt, že i pod tou lištou je zase dřevotřísková deska - v lepším případě opatřená hranou. Ta však nezabrání proniknutí vlhkosti! Takže i pod lištou může pracovní deska krásně nabobtnat, řekl bych, že dokonce pravděpodobněji než u spoje. Protože udělat spoj, to chce trochu šikovnosti a mít na to vercajk, proto se tomu mnozí radši vyhýbají a okecávají to podobnými bludy. Pokud dělá tzv. neviditelný spoj někdo, kdo je NÁBYTKÁŘ a ne nějaký námezdný pizdil, tak jednak naimpregnuje hrany spoje a slepí to polyuretanovým lepidlem nebo silikonem. A je klid. Vyzkoušeno, mnohokrát realizováno - bez problémů.

kytka*

Pokud jak píše promon se vše dobře ošetří není co řešit. Mamka má spoj přímo u dřezu/nevím tenkrát to nějak špatně změřili, když vyměňovali dřez a novou desku,/ tak aby ji novou nemuseli vyhodit udělai spoj a překryli ho nerez lištou, nejen,že to nevypadá špatně ale i to nic s deskou nedělá. Zřejmě se to povedlo .*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]