Nejste přihlášen/a.
Umístili byste sem, v druhém patře rodinného domu, balkon? Momentálně je tam plánované pouze okno, ale přijde mi líto nevyužít prostor pro balkon, když tam ten prostor je. Výhled by byl přímo na střechu sousedovy garáže.
Píše, že bydlí ve druhém patře, to by asi pergola nebo altán přilepený k domu pro něj nebyl až tak moc praktický. Nosit občerstvení z druhého patra, pokud by tam neměli letní kuchyň,kde by třeba kávu uvařili, kde by měli chladničku, kam by ukládali např. pití, tak ten balkón vidím jako praktické řešení . Nakonec i ten výhled by zřejmě byl omezený. A s izolací v dnešní době nemusí být takový problém. Mně osobně dělají daleko větší starost na chatě myši.
Balkon nebrat!
Jestli je to domek se zahradou, tak balkon je největší zhovadilost, co u domku může být. Mluvím z vlastní zkušenosti. K ničemu není dobrý, jen neustálé potíže s izolací a zábradlím.
A toto je nejlepší komentář! Přesně! My máme velký dům a 2 balkóny. Jeden ze západní strany u ložnice - takový sešikmený a prý to jinak nešlo, aby byl dole zachován průchod vedle domu, no , to je jedno. Ovšem - nanic. Sedět se tam nedá, protože je to u silnice a každý čumí, v současných vedrech se to hrozně přehřívá, tak tam mám plno kytek, aby aspoň ta dlažba nepálila. Vzhledem k tomu, že je to u ložnice, tak v ložnici vedro, manželovi to nevadí, já spávám v létě v pracovně, která je na východ. A druhý balkon u kuchyně na východ - tam taky nesedíme, protože máme sice krásný pohled na zahradu, ale nalevo sousedy - miglá baba věčně nadává tomu svému atd. Takže teď po letech musím přiznat, že i když je to estetické, zvláště ten balkon na západ, tak v příštím životě rozhodně ne!
Vzpomínám na pár situací, kdy mi v RD balkon chyběl. Nejvíc v době, kdy byly děti miminka. Dávala jsem je spát na čerstvý vzduch na zahradu. Mít na balkoně rezervní kočárek by bylo bývalo pohodlnější. Balkon mi chyběl, když jsem měla nohu v sádře a venku bylo pěkně. Protože jsem trochu úchyl v množství pokojovek, chybí mi balkon v době, kdy venku padá mírný deštík. Vynesla bych na opršení i těžké květináče. Jenže mírný letní deštík v posledních letech jaksi není...
V sousedství chystali balkon pro starou nepohyblivou paní. Že ji tam občas vynesou na čerstvý vzduch. Než to dokončili, paní zemřela.
Celkově doporučuji balkon nepořizovat. Určitě přijdou chvíle, kdy toho budete litovat, ale nebude jich mnoho.
Kdysi jsem bydlel ve 2. patře činžovní vily v Praze. K bytu patřil malý balkon (cca 1,5 x 2m) s orientací na západ, s výhledem do zahrady. Za příznivého počasí jsme na něm trávili hodně času. Žádné okno se sebelepším výhledem večerní posezení na balkoně nahradit nedokáže. Takže za mě - balkon ano.
Technické problémy a nutnou údržbu ponechávám stranou, Dům byl předválečný, my tam v 60 letech bydleli 10 let a za tu dobu se akorát 2x natíralo zábradlí. Balkony jsou tam dodnes a nejeví žádné známky špatného stavu.
Za mě , pokud rádi sedáváte venku, třeba s kávou nebo sklenkou vína, určitě ano. Máte nosit všechno třeba pod pergolu? Nemusí být velký, ale já jsem ve zvýšeném přízemí a balkón bych brala všemi deseti. Kolikrát lidé na balkóně snídají, sedí s návštěvou, mají ho krásně udělaný a ten balkón je opravdu využitý. To mi doma chybí, že než bych s kafem sešla na zahradu a tím obešla celý dům, jsme tady 4 rodiny, tak na balkónech se nedohodneme. Sice na zahradě nás moc nesedává, ale jak roky přibývají, tak si to stále víc uvědomuji. Sousedka ve vedlejším domě sedí na balkóně pomalu každý večer a já sedím doma u televize nebo u počítače. Pokud nemáte vchod ven přímo z bytu, určitě bych balkón volila.
Myslím že nepodepřený balkón (třeba svislými sloupky) visutý z půdorysu budovy má i daňovou výhodu, nepočítám se do zastavěné plochy nemovitosti, takže se platí i menší daň z nemovitosti
balkón podepřený že již počítá do půdorysu a tedy do daní, opravte mne pokud se pletu.
Pokud se ptáte jestli balkón ano ne, tak je otázka, jak ho budete využívat a kolik bude stát peněz navíc (proveden tak, aby s ním nebyly problémy). To si přece musíte rozhodnout vy jestli ano nebo ne A zda vám za ty peníze stojí...
jestliže máte na patře koupelnu a bude tam i pračka, tak si umím představit využití třeba na sušení prádla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.