Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelné čerpadlo

Od: marekdelong® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den.mám dotaz,máme na vyběr buď zrušit kotel na tuhá paliva a předělat na tepelné čerpadlo nebo zřídit fotovoltaiku.Myslím tím,aby jsme mohli trochu ušetřit do budoucna,že se zbavím uhlí nebo ušetřím za elektřinu.máme starý dům bez zateplení.Měli jsme návrhy ať si dáme topné folie a dáme fotovoltaiku,ale pořád mi zůstane uhlí.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zateplete dům, tím opravdu musíte začít.

Uvažovat o čemkoliv co "ušetří" v domě, který má 3x vyšší spotřebu tepelné energie než by nutně mít musel (po zateplení), to je naprostý nesmysl.

hodnocení

0x
To ti takhle na dálku nikdo nepoví. Sežeň si projektanta, ten k tobě přijde, vše obhlédne a po čase ti řekne víc.
Pokud ti někdo jen tak od stolu na dálku poví, že za tenhle uhelný kotel je nejlepší tohle čerpadlo, tak to je šarlatán a podvodník.

hodnocení

0x
Fotovoltaika je na topení v zimě dobrá ale musí mít plochu alespoň 3hektary a k tomu velkou akumulaci.
Máte li pár miliónů na investice je to dobrá volba.

@ra20z jeden blábol větší než druhý. Mám 13,2kWp s akumulací 38,4kWh a soběstačnosti dosahuji 10 měsíců v roce, včetně nabíjení dvou elektroaut a topení tepelným čerpadlem.

23it23: 13,2kWp je docela dost...a podle mne (nemám FV) v některých letních dnech až zbytečně moc. Ale přesto 2 měsíce v roce soběstačný nejste (a na to abyste byl, by to chtělo...nevím zda 3ha, ale dost). Akumulace 35,4kWh do vody nebo do baterií? Těch 10 měsíců v roce je opravdu 100% soběstačnost, nebo to berete jen dle vyrobené a spotřebované energie?

Celková cena systému?

23it23: 2měsíce nesoběstatečnosti v zimě je dlouhá doba to určitě musíte řešit jiným plnohodnotným topným systémem, nebo využívate virtuální baterii.
Ono je také důležité kde bydlíte, u nás jsou celí podzim mlhy a slunce měsíce nesvítí.

@martincakl @ra20z akumulace do baterií. Během roku ojediněle spotřeba ze sítě. Pokud bych během zimy nenabíjel auta, předpokládal bych soběstačnost na 95%. V zimě v případě nedostatku FV měniče přepínají na síť, čerpadlo země voda do podlahového topení.
Panely použité z druhé ruky - 90tis, měniče - 171tis, baterie ze dvou BMW i3 - 120tis. Celkově 380tis, montáž svépomocí, co sítě nedodávám.

jirib
Pro mě elektřina na 38 let...

@jirib To je sice hezké, že u Vás je to elekřina na 38 let, ale já spotřebuji okolo 15MWh/rok. Tedy při dnešních cenách bych za elektřinu zaplatil 85tisíc ročně.

jirib
Za 10-15 let budete zase investovat statisíce?Tomu se říká ekologie...
A uvidíme,kolik zaplatíte za likvidaci starých panelů.

hodnocení

0x
No jak to tak ctu, tak jednate se samyma odbornikama. Pry topne folie :-D. Souhlasim, ze idealni postup je zacit zateplenim domu. Pak pokud chcete cisto, tepeplne cerpadlo a nakonec fotovoltaiku.

riva
hodnocení

0x

Snad zateplit barák. Ale to vám zajisté každý říkal i před deseti lety, kdy byly i energie levnější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]