Zdravím, dělám rekonstrukci 100 let starém domě. Klasická skladba stropu omítka, palach, prkna, tramy, prkna, pudovky zalité ve skvarobetonu. Mezi trámů cca20cm mezera. Plánuji snížit strop o 10cm SDK podhledem. Mám v plánu zateplit snížený strop o těch 10cm a dát na konstrukci mezi SDK parozabranu a někdy v budoucnu zateplit mezeru mezi trámy. Půdní prostor je odvětrávaný. Dům má stěny 45cm a zateplený 5cm polystyrenem. Jaká by byla nejlepší možnost zateplení? Už jsem toho četl dost a jsem z toho celkem ztracený.
Doma mam v části domu podobné složení stropu, pod trámy palach jsem zcela odstranil a tepelnou izolací jsem vyplnil i mezery mezi trámy. 5cm je směšná tloušťka izolantu obvodové stěny.
Podobný strop jsem řešil několikrát, vše vypada OK, nežli se do toho šáhlo. Jen se zeptám, víte jaká je stav stropu? Jak vypadá podbití, záklop, hlavy trámů, uložené ve stěně? Páč dřevo je původní a Vy ho chcete ještě na desítky let.
Dělal jste sondy k hlavě trámů?
Osobně bych doporučil celkovou kontrolu a popřípadě rekonstrukci konstrukce stropu.
Ve stropě směrem do půdy je udělaná původní díra na digestoř. V tom místě jsem udělal sondu a tam to vypada dobře. Jsem měl jednoduchou představu snížit strop konstrukcí SDK a vyplnit mezeru vatou, parozabranou a pak jsem to řešil více do hloubky a zjistil jsem, že to není tak dobrý nápad skrz kondenzaci a tak. Tak teď řeším jestli udělat větší sondu a tu mezeru mezi trámy třeba vyvatovat a nebo použít foukanou izolaci. Takže přesně nevím jak z toho ven a udělat to nejlépe. Ano, těch 5cm to je málo a v té době co se to dělalo, tak bylo jim řečeno, že to stačí no. Určitě teď fasádu nemám v plánu dělat.
to právě bývá problém, který pak musíte řešit. Po čase přijdete s tím, že půdu předěláte na podkroví a bude další problém. Osobně bych doporučil zkontrolovat PEČLIVĚ hlavy trámů, prkna pod zásypem a podobně. Víte, jak tam je to dřevo dlouho?
Jsem měl jednoduchou představu snížit strop konstrukcí SDK. Na jedné takové opravě jsem pracovali- místo patřičné kontroly a následné opravy (výměny shilých trámů ) udělali totéž co máte v zámyslu. Jednoho krásného dne , respektive noci, kdy daná rodina naštěstí byla na návštěvě a spala u příbuzných, jim spadl strop do postelí.
Foukanou izolaci nedoporučuji, slehává a měl by si to za pár let ve vrchní části doplnit, raději v tomto případě skelnou vatu nebo pokud seženeš levněji čedičovou, tak tu. Jak píše rádce milancukrar-zkontrolovat nosné části, aby ti to "nespadlo na hlavu". Určitě i proveď parotěsnou zábranu v novém sádrokartonu (v místnosti snížení stropu) !
Stáří stropu to mě asi už nikdo neřekne, ale podle toho co jsem viděl z jednoho místa tak bez problémů, ale určitě by to chtělo zkontrolovat. Může tam zůstat z místnosti ten zaklop s palachem a na to dát tu konstrukci? Takže nejlépe zkontrolovat zaklop a dát vatu mezi trámy a vrátit zaklop a ve sníženém stropu dát jen alu parozabranu? Co jsem vyčetl, že by bylo lepší dát parozabranu na konstrukci než přilepit na konstrukci hned pod sdk a prostoubovat. S tou stříkanou vatou jsem si, chtěl pomoc skrz to, že bych to celé nemusel rozbíjet.
Že na jednom místě vidíte zdravé trámy neznamená že jinde v minulosti nemohlo zatíkat. Já jsem radši ze spodu strhl prkýnka s rákosem a omítkou než z vrchu rozbíjet záklop a mezi trámy vybírat všelijakou drobotinu. Parozábrana příjde mezi nosnou konstrukci a sádroš.
Trámy zkontroluji. Takže postup může být taky, že mezi konstrukci a SDK parozabranu a mezi trámy dát vatu? Mezeru mezi starého stropu a SDK nechat teda prázdnou cca 10cm? Zaklop z pudovek a potěru můžu nechat?
Pokud nechcete hýbat s půdovkymi, zateplete mezeru mezi starým a novým stropem, samozřejmě i mezi trámy. Parotěs co nejblíže na teplou stranu, tedy k sádrokartonu.
Jednoduchšie riešnie: Na škvárobeton parotesnú fóliu, poctivo prelepiť, a na to izolant.
Najednuchšie riešenie čo som videl je proste 2 vrsvy EPS, medzery vypeniť, a na to osb doska, prípadne ak to má byť častejsie využívané tak dve osb krížom. Trochu sa to húpalo, lebo škvárobetón nebol úplne rovný, ale na to že sa po to prejde 10x za rok tak na to to bohate stačí. Prípadná kondenzácia nastane v izolante a síce to osb by bol ideálne navŕtať aby z neho nebola parobrzda, ale tá parozábrana to podrží, prípadne sa to dá skontrolovať nadvyhnutím osbčka, v tomto mojom konkrétnom prípade ani lepené nijak nebolo. Minimum búrania, nízka pracnosť, ušetrí sa SDK podhlad.
Pobdobné riešenie by bolo spraviť rošt, ten vyplnit vatou a na to záklop.
Ako bonus hmota škvárobetónu ostane na teplej strane = lepšia akumulácia.
Na škvárobeton parotesnú fóliu...Prípadná kondenzácia nastane v izolante...aby z neho nebola parobrzda, ale tá parozábrana to podrží,...
Jako parozábrana podrží kondezaci?
Každopádně na izolantu nemůže být nepropustná vrstva, jak správně píšete a navrhujete kontrolu OSB desek...
martin422
Myslene to bolo tak ze parozabrana zabrani prenikaniu vodnych par z interieru do izolantu takze ani parobrzda na vonkajsej strane az tak nevadi, predsa len difuzny odpor osbcka je mensi nez parotesnej folie. Navrtanie osb v rastru 10x10 alebo 15x15 by bolo samozrejme idealne. Takze este raz skladba: -vetrana puda -osb (perforovana) -eps -parotesna folia -stavajuci strop Ak je na tejto skladbe nieco spatne, rad sa necham opravit. (Sorry za preklepy, pisem z mobilu)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.