Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mora Top Vega 10

Od: novak1* odpovědí: 71 změna:

Mora Top Vega 10 má ukončený vývod vody v asi v pulce ohrívače uvnitř . Dá se od tam pokračovat prumyselný hadicí se závitem1/2"?

Chci nahradit Mora 371 . Mora 371 mám napojenou vodu a plyn hadicemi. Tak by možná stačil Mora Top Vega 10, když to bude spojeno hadicemi. Je levnejší jako Mora Top Vega 10 Max .

71 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

3x

pane @novak1: děláte si srandu s tou barvou? Napadlo vás vůbec že třeba dojde hasič dělat zákrok a ustřihne si tu vaši modrou trubku a bude v ní plyn a pan hasič je po smrti? Fakt umíte uvažovat jen tak blbě? Možná vychcaně bez ohledu na ostatní? Bezpečnost jste v práci neměli?

Ne, takové koumese to nikdy nenapadne. Vůbec neuvažují a nelze jim to vysvětlit, protože na to nemají kapacitu v hlavě a jen vymýšlí nebezpečné krav*ny

novak1*
hodnocení

Kupte si žlutou barvu a omalujte ji.

hodnocení

2x

Hadice mají malou životnost a u plynových spotřebičů se stávají časem nebezpečné, když se na ně kašle.

Zapojovat nerezovou flexi hadicí (je to husí krk trubky).

heatshop.cz/...

novak1*
hodnocení

Dobre , to je plyn . Tam je závit. A co ten vývod teplé vody? Není tam videt závit. V návodu je obrázek. MORA TOP VEGA10.N/...

jd

Nerezovým vlnovcem můžeš připojit jak vodu tak plyn. Ale né dohromady :)

Pokud je tam měděná trubka, tak se zaletuje koncovka se závitem nebo na ocelovou trubku navaří mufna se závitem.

novak1*
hodnocení

To by bylo strašné , ješte neco navařovat. To bych radeji dal kousek zahradný hadici na medenou trubku a eskapásku.

Doufám že tam je závit ale na obrázku v návodu to není poznat.

tak to je pěkně naprd

novak1*
hodnocení

Možná ale vydrží to celou životnost.

Jako, že tebe to přežije? To pak jo.

novak1*
hodnocení

Me taky . Životnost toho ohrívače. Studenou vodu mám tak na eskapásku a jede to 30 let. Je tam olovená trubka a nechce se mi to rozebírat , tak jsem na ni nasunul hadici a druhý konec k armature s eskapáskami.

Dávno jsem mel plyn napojený hadicí s eskapáskami šlo to asi 10 let , potom jsem to udelal na originál plynovou hadici.

Už jsem viděl místo plynoměru propj duší z kola, ale ani to tvé řešení mi nepříjde normální a už vůbec ne bezpečné.

Ale každého věc.

novak1*
hodnocení

Ten obrázek vlnovce cos poslal pripomína husí krk , takový podobný.

novak1*
hodnocení

Vlnovec se muže jen jednout ohnout, taky má své mouchy.

hodnocení

2x

Vývod teplé vody připojíte hadicí bez problému. Vega 10 má ale přívod plynu uprostřed, takže se vám budou dole hadice křížit. Otázkou je, jestli je tam na to místo. Proto se vyrábí Vega 10 Max. Proč chcete nahrazovat PO 371? Vždyť ta je snadno a levně opravitelná.

novak1*
hodnocení

Krížení nevadí. Plyn je z jedné strany a voda z druhé strany. Jde o to aby me u toho vývodu teplé vody Vega 10 neco neprekvapilo. Prumyslová hadice má vetčí prumer .

PO 371 je opravitelná ale Todorov nepošle armaturu za hranice. Taky poštovné je drahé . Vyšlo by to približne na1/5 ceny nového ohrívače.

Ale podražili nové ohrívače zhruba o čtvrtinu oproti minulému roku.

Kdybyste koupil použitou PO 371 za 500 - 1000 Kč, tak máte vodní armaturu a navíc i výměník a další náhradní díly. O kroužky, těsnění a membrána jsou bezvýznamnou položkou. Ještě pytlík kyseliny citronové s musí to fungovat.

novak1*
hodnocení

Snažim se koupit, nic není na blízku. Poslat nikto nechce , jen osobne.

jd

@novak1 přesně tak poradte.cz/...

novak1*
hodnocení

Vega 10 je kratší oproti Vega 10 Max o 15 cm , aby zas nebyla hadice krátka.

novak1*
hodnocení

Takže , je tam 1/2" závit pro našroubování hadice ,na tom vývodu teplé vody u Vega 10, jste si jistý?

Obrázek Vega Max 10 naznačuje že to pokračuje jinak. Tak nevím.

Proč by tam ale nedali závit, snad by nechteli aby tam nekdo neco letoval . Možná ten obrázek na Mora Vega Max 10 nebude dokonalý.

Je tam závit G½.

Vega 10_e_g.pdf2.16 MB
novak1*
hodnocení

Už jsem to našel. Na prvným obrázku to je G1/2 , 2x voda a plyn. Koukám na ten vymalovaný obrázek a z toho nic nevím.

Vega Max má G3 psáno , melo by být G3/4 , ne? Hadice se bude muset predelat na G1/2.

Ano Vega Max je přímá náhrada PO 371 a ta má přívod plynu G¾.

Mora PO_371.pdf1.88 MB
novak1*
hodnocení

Neříkal jste tady že máte vodný armaturu na PO371?

Ano, koupil jsem si náhradní, abych ho mohl při poruše nebo čistění jednoduše vyměnit a nebyli jsme bez vody.

novak1*
hodnocení

Tak mi ji prodejte.

Neprodám. Měním ji v rámci preventivní kontroly i s výměníkem. Před čtvrt stoletím jsem to koupil, abychom nebyli při čistění nebo poruše bez vody. Vyplatilo se to i když to stálo téměř tolik, jako celá karma. Jak už jsem psal, dneska se dá celá karma koupit za pár stovek. Nový vodní díl je třikrát dražší.

novak1*
hodnocení

Pred pul stoletím jste koupil. Existuje taky technický pokrok . Teď jste mohl mít novou karmu , která zapína už od 2,5 l vody prutok. Nemecká kvalita armatury. Teď budete otrok staré karmy na dlouho, když jste zásobený náhradnými díly. Není vám to líto?

Není mi to líto. I k nové karmě bych koupil náhradní výměník a vodní armaturu, protože nechci nikdy zůstat bez teplé vody. Pokrok u téhle věci vidím jako bezvýznamný, membrána a kroužky jsou za hubičku, takže k výměně zatím nemám rozumný důvod. Pro zajímavost. Dodnes je snadno opravitelná i 60 let stará PO35. V jednoduchosti je síla.

novak1*
hodnocení

Starou vodný armaturu máte , nejakou zbytečnou navyše?

Druhou náhradní nemám. Jak jsem vám už psal, není žádný problém koupit za pár stovek použitou na náhradní díly.

novak1*
hodnocení

Mora Vega 10 má od armatury k výmenníku obyčejnou flexi hadici nerezovou. Hadice má z venku prumer do 14mm ,jako obyčejná hadice . Taková hadice má vnitřný prumer 5.5mm. Proč tam dali takovou tenkou hadici? Tam nemuže být prutok 10l za minutu. Vstup do armatury má vnitřný prumer 13mm , ostatný potrubí bude mít určite min. 10mm a oni tam dají takovou tenkou hadici co má 5.5mm . Proč tam dali hadici? To meli udelat potrubí . Všechno se šidí.

Dá se tam nastavit plyn jako na Mora 371? Je tam psáno,, Knoflík otočte do polohy provoz a nic víc. Možno to funguje jako kotel . Ten jede naplno a vypína. Možno ten ohrívač taky jede naplno a musí se štelovat jedine voda. Když chci horkou vodu , uberu prutok a když chci mene teplou vodu otevřu vodu naplno. Tak jako u prutokového el. ohrívače. Není tam vubec takový diagram jako u Mora 371 , že by se dal regulovat plyn.Toby ale byla pakárna , kdyby to tak bylo.

111®

a koukal jsi na to jak to vypadá, nebo se ptáš ptorože nechápeš? Z důvodu servisu je tam hadice, ty chytrolíne..

novak1*
hodnocení

No koukal jsem na to. Proč tam nedali prumyslovou hadici ,ta má večí prumer a nebo ten všude ospevovaný vlnovec. Dali tam obyčejnú tenkou flexi hadici.

To potom i já mužu dát takovou hadici na prívod, když muže firma.

111®

a co ti v tom brání?

novak1*
hodnocení

Snažim se zachovat puvodný prumer a ne ho zužovat.

111®
hodnocení

2x

co furt řešíš? když bude krátká, koupíš delší, a takovou co má ne jedneé straně 3/4" a na druhé 1/2"

Me taky . Životnost toho ohrívače. Studenou vodu mám tak na eskapásku a jede to 30 let. Je tam olovená trubka a nechce se mi to rozebírat , tak jsem na ni nasunul hadici a druhý konec k armature s eskapáskami.

Potřebuje si pokecat.

111®
Mám obavu že to bude hlubší důvod, proč se namáhat

Taky myslim, že to bude vejš :-D

novak1*
hodnocení

Jste mimo , hoši.

111®
hodnocení

2x
Apnuts hadice je debilovina. Proč nekoupí delší pro pohodlnou montáž, že ty skudlíš.
doplněno 18.08.22 19:32:

mělo být "napnutá"

novak1*
hodnocení

Zrovna tam jsem potreboval 30cm. Na delší 200cm to tak nevidí .

111®
hodnocení

2x

proč se ptáte zde, ptejte se výrobce, pochybuji že je tu někdo z výroby a nebo kostruktér tohoto výrobku. kdyby se tázalo dítě "proč" tak to pochopím ale chlap?no nevím...

novak1*
hodnocení

Stačilo by , kdyby tu byl majitel takového ohrívače a nebo nekdo , kdo se vyzná v hadicích.

novak1*
hodnocení

Vlnovec je stejný na vodu aj na plyn?

ne, na plyn má žlutý plášť. Má ochranou i rozlišovací dodatečnou funkci té nerezky.

novak1*
hodnocení

Vodný je ale stavený na vyšší tlak jako plynový , pokud si pamatuju, proč by nemohl být ten, jen kvuli barve?

Proč nemůže být plastová PPR trubka na plyn?

Proč se plyn netahá v tlustostěné hadici na vyžší tlak?

...

Dej si tam co chceš, ale až začne barák hořet, tak můžeš jít sedět do chládku na hodně dlouho.

novak1*
hodnocení

Vlnovec má ruzne ceny. www.mereo.sk má 1m za 19eura a www. mojavoda .sk prodáva 1m za 29euro .

Bude rozdíl v kvalite?

A je tam rozdíl jen v prodejci nebo i ve výrobci?

novak1*
hodnocení

Jeden uvádí výrobce Hodonín , jiný ne. Nekde jsou ceny o 100% vyšší. Desne je to tenké , 0,18mm.

Instalater shop má asi nejlevnejší. 80cm , 4,28 eura.

Mereo má 80cm za 8,59 euro.

novak1*
hodnocení

Když utahuji hadici má tendenci se točit. Chytnu ji do kleští .

Vlnovec se bude taky chtít točit . Jako tomu zabránit, jak ho chytnu do kleští když je mekký?

Chytnutí do kleští ho zničíš. Stejně tak i tu hadicu. Musíš ji překroutit obráceně (předepnout, aby při dotahování se jakoby srovnala do stavu bez krutu.

111®
Proč se to kroutí, protože to drhne. Nestačila by kapka oleje mezi vlnové a matku?
novak1*
hodnocení

Hadice má za maticí kov , tá se dá trochu chytnout . Pretočení je málo , musí se to chytnout lehce kombinačkami.

Mazat , to je nápad , uvidíme.

Převlečná matice musí být volná. Jestli není, je hadice vadná = reklamace. Pro dotažení musí stačit překroucení kousek zpátky rukou. Nikdy není potřeba to držet kleštěmi.

Pro dotažení musí stačit překroucení kousek zpátky rukou.
... aby se dotáhnutím na finiš hadice srovnala a byla bez pnutí... vždyť mu to píšu a zase vymejšlí novej objev...

novak1*
hodnocení

To tak delám , ale když to ješte jde dotáhnout tak dotahuji na fest , aby jsem si byl jistý že to drží.

přetočíš hadice tak, aby na fest byla rovná bez pnutí.

novak1*
hodnocení

Mám takové hadice , napnuté , napohled ale jen trochu. To nevadí na vodu.

novak1*
hodnocení

Proč se nekde muže prispívat komentármi bez omezení a nekde to píše , že nemužu dát víc jako 4 komentáre?

novak1*
hodnocení

Mora Vega 10 má od armatury k výmenníku obyčejnou flexi hadici nerezovou. Hadice má z venku prumer do 14mm ,jako obyčejná hadice . Taková hadice má vnitřný prumer 5.5mm. Proč tam dali takovou tenkou hadici? Tam nemuže být prutok 10l za minutu. Vstup do armatury má vnitřný prumer 13mm , ostatný potrubí bude mít určite min. 10mm a oni tam dají takovou tenkou hadici co má 5.5mm . Proč tam dali hadici? To meli udelat potrubí . Všechno se šidí.

novak1*
hodnocení

Už mám Vegu 10 namontovanú. Tam bylo práce. Závesy dva to má jako na obraz. Visí to jak obraz. Není na ne videt . Naslepo to musíš věšet. Stará mora mela lepší záves i montáž. Problém to bylo udelat , celý den. Muselo se to udelat tak aby to pasovalo na komín , na koleno.

Jedným knoflíkem se zapína plamínek a taky šteluje plyn. Pokaždé se to rozladí , protože plamínek zhasínám když nejsu doma.

Oni by chteli dle návodu aby se to používalo jako prutokový elektrický ohrívač. Plyn aby šel naplno a dopoušťel si studenú vodu.

Sklamali ma, je to prodrežené na tu kvalitu, ohrívač nic moc , sporáky delají krivé. Už to dávno nejsou zlaté české ručičky. To bylo za císaře pána.

To je škoda, že jste nepočkal. Shodou okolností se mi teď nabízí kompletní dvojková PO 371 za 800 kč. Koupil jste ji aspoň levně? Nebylo lepší koupit už verzi s generátorem nebo bateriemi? Plamínek za rok sežere přes 100 m3, což představuje za 3 roky novou karmu.

novak1*
hodnocení

Chcete me namíchnout , pritom mi závidíte že mám novou a ne starý krám. Stála jen 420eur.

Chyba je , že se jedným knoflíkem zapína plyn a zároveň nastavuje prutok plynu. Pokaždé , když to vypnu , tak se to musí znova naladiť , ten prutok plynu a teplota vody .

Plamínek moc nesežere , protože to vypnu na noc a taky když nejsu doma. Plamínek je nejmíň poruchový.

Spusob zavešení je na figu . Potom kryt se tam težko dáva , není videt dozadu , musím si stoupnout na schudek. Kryt má tenké ostré plechy , už jsem se říznul. V USA by za to vysoudili majland.

A tu fušerskou práci taky závidme :-D

novak1*
hodnocení

Myslíš Moru? To jo . Takový sfušovaný ohrívač by se na západe neprodal. To je jen tady pro východný blok a státy RVHP.

novak1*
hodnocení

Tak Vega 10 je namontována . Vodu jsem udelal na prumyslové hadice, jde to. Byla tam stará hadice vyše 60 let z kovu, ohybná , to muselo být asi olovo.

Plynová hadice tam byla celou životnost ohrívače 29 let. Rekord. A ješte by byla neco vydržela. Teď je tam nová hadice plynová , turecká Pakterno.

Teď mi zustala Mora 371 . Kto by chtel tak za 50eur je jeho aj s tou starou hadicí zloženou z dvou dvojmetrových. Férové jednání.

Mistr hlada by si k té nové Vege prikoupil výmenník a taky armaturu do rezervy. Jen jestli bude plyn.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]