Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvoz vzduchu na konci vedení malý tlak

Od: jiristransky® odpovědí: 19 změna:
Ahoj, mám dotaz ohledně rozvodu vzduchu. V dílně mám rozvedený vzduch v PPR 20. Délka vedení je cca 9m. Na kompresoru si nastavím tlak 0.3MPa (cca 3 bary) a na konci vedení nejsem schopný třeba na lakovaci pistoli nastavit tlak vyšší než 1.8bar. chci se zetat, je ppr 20 dostatečny průřez pro tento tlak? Nebo se skutečně ten tlak v tom vedení sníží o cca 1.2bar? Napadlo mě, jestli nemám někde moc roztavený spoj v ppr a tedy v tomhle miste může docházet ke snížení tlaku. Jak případně zjistit, kde k tomuto poklesu dochází?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Je sice pravda, že PPR20 je i při délce 9m dostatečný průřez, za předpokladu, že se na konci potrubí bavíme o stříkací pistoli a ne třeba širokopásové brusce.. Problém bych viděl v tlaku. Má to nějaký důvod, proč máte výstup z kompresoru na 3 bar? Normálně se do potrubí pouští jmenovitý tlak kompresoru - typicky 8-10bar, s tím, že pokud jde o např stříkání, dává se úpravna (tzn redukčák+odkalovač) těsně před pistoli. O trubky se netřeba bát, PPR klidně snese i 14 bar (to není teorie, v několika mnou dělaných rozvodech tento tlak mají)

hodnocení

Řeším lakování (pistole SATA - digitální ukazatel tlaku přímo na pistoli) potřebuje hodně vzduchu a tlak na barvu ideálně 2.1Bar. jde o to, že u kompresoru mám úpravu vzduchu ( redukcak a odlučovače a filtry. Pak je rozvod vzduchu v PPR a na konci vedení ppr je hadice vnitřní průřez 8mm. Na tuto hadici pripojuju pistoli, která má už před sebou jen finální filtr (balónek) další redukcak tam nechci a nemůžu mít, protože pistole je pak strašně velká a nedá se s ní lakovat třeba Prahy u auta. Když na kompresoru nastavím tlak 6Bar, tak přímo na pistoli si už můžu doregulovat tlak, ale tím že ta pistole je z druhé ruky, nevím, jaký snase tlak a proto jsem přímo do pistole nechtěl pouštět veškerý tlak z kompresoru.
hodnocení

Vaše myšlenka je více než rozumná. Do potrubí si pustím větší tlak, a na konec dám redukcak + filtr a pak hadici k pistoli. Takhle by to mohlo být v pořádku?
hodnocení

Jinak ty 3y, co jsem pouštěl do potrubí, tak nemá jiný důvod, než že jsem nechtěl zničit pistoli příliš vysokým tlakem. Ale logicky bych tam na konec vedení měl dát redukcak ( který tam nemám ) a tím by se vše vyřešilo. Mockrát vám děkuji za pomoc a za radu!

Tak já rozvody vzduchu běžně dělám, takže řekněme, že vím co píšu :)

Ten redukčák nemyslím tahat na pistoli, dává se na zeď - jak jsem psal, používá se v kombinaci s odkalovačem - předpokládám, že sušičku vzduch emáte, že? No a samozřejmě pouštět do pistole kondenzát je krajně nežádoucí...

Z něj pak už můžete jít k pistoli tou 8mm hadicí, ta dostačí. Jen nedoporučuji ten kroucený spirální nesmysl, jen se to motá pod nohama a má tendenci se zalamovat

hodnocení

Právě sušičku vzduchu nemám. U kompresoru mám redukcak s filtrem ( dnes jsem z něj vylil cca 0.5 dcl kondenzátu) jinak ten filtr s redukcakem chci dát na stěnu před hadici. A ano mám ten spirálovej nesmysl na ofukování a pak klasickou gumovou hadici ( ta se tolik nemota pod nohama. Dokážete mi doporučit nějaký los Budget redukcak s filtrem na konec vedeni před hadici?
hodnocení

Přemýšlím koupit toto na konec potrubí a možná i ke kompresoru místo toho jednoduchého redukčáku s filtrem, co tam mám ted, je to podle Vás dostačující na lakování?

alza.cz/...

hodnocení

Jinak mám kompresor se vzdušníkem, který jde rozšroubovat a krásně vyčistit a vysušit (německá výroba), což je super. Dnes jsem z toho filtru vylil cca 0,5dcl kondenzátu. zítra chci vyčistit vzdušník a následně sehnat a přidělat ten další filtr na konec potrubí

Ten Váš odkaz vede na poradte.cz, nikoliv na redukčák. :)

Ale není třeba z toho dělat vědu, já osobně tyto věci kupuji u Festo, Pneumax a podobných firem, ale pro hobby dostačí i třeba toto:

aretacni-pripravky.cz/...

Co se týče vzdušníku - tam je důležité pravidelně odpouštět kondenzát, jsou na to i automaty , ale zase - pro hobby je to zbytečné, stačí denně vypustit odkalovacím ventilem na spodku vzduchojemu.

hodnocení

dával jsem odkaz na alzu (asi se špatně zkopíroval). je to produkt od firmy geko dá se na alze najít pod kodem AUPR257553

Já mám vzdušník, který lze servisním otvorem otevřít a krásně vyčistit do sucha.
Asi nejlepší řešení bude regulátor s filtrem na konci vedení. Příklad - chci na pistoli při odběru vzduchu mít 2,1bar. Na kompresoru nastavím 10bar, aby byl tento tlak v rozvodu vzduchu. na konci vedení na tom novém regulátoru nastavím třeba 2,5Bar a na pistoli si doladím tlak na 2,1Bar. Bude to takhle v pořádku?
Mám pistoli HVLP a trochu v tom nastavení tlaku plavu

hodnocení

2x
Skuste to napojit pokusne kratkym potrubim priamo na kompresor, ci tlak klesne ro nsko.

hodnocení

0x

Tak bez odběru musí být tlak stejný na začátku i na konci. Pokud není, něco je hodně špatně :)

Pokud mluvíte o situaci při odběru vzduchu, tak asi máte někde ve spoji opravdu velmi malý průřez, 9m v PPR20 není žádná extra délka ani malý průřez.

hodnocení

Mluvím o tom, když je odběr vzduchu

hodnocení

0x

Zkoumal bych ten spoj. Věřím, že bude zatavený... Už jsem se s tím setkal. Běžně se používají dlouhé hadice cca 16mm v průměru a pokles tlaku je minimální.

hodnocení

Na konci vedení mám hadici 8mm. Ale když dám silnější, tak se to o moc nezlepší. dá se ten zataveny spoj nějak elegantně najít? Když vezmu tu hadici co mám na konci vedení a dám jí rovnou za odkalovač, tak to funguje parádně. Tedy počítám, že bude nejspíš někde zataveny spoj (je jich tam hodně)

Zatavený konec může být v kterémkoli spoji

hodnocení

To mi je jasné. Takže celé vedení rozstrihat a znovu? Nebo jak najít kde ten spoj je roztavený?

Hledal bych to stejně, jako se hledá laicky zkrat v prodlužce - stříhnout v půlce a změřit jednu a druhou stranu. Jedna projde, druhou střihnout v půlce atd... Blbý bude, pokud těch svařenců bude více...*smich*

jd
hodnocení

0x

Nejdriv si vyzkousej ze na 10 m hadici mimo ppr se to nechova stejne...

ono jde ohlavne o to, jaky prutok je... protoze cim vyssi prutok, tim nizsi tlak a naopak, pri nulovem prutoku teprve bude na obou koncich nominalni tlak!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]