Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úroky z jistiny ( kauce) na bydlení

Od: martinamaus® odpovědí: 5 změna:
Zdravím vespolek.
Mám otázku, s kterou si nevím rady.
Jaké jsou úroky z jistiny ( kauce) na bydlení za 8 let. Kauce byla složena v 5/ 2014 ve výši 7 800,- kč.
Děkuji za odpovědi a rady.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V praxi činí poněkud potíže, že zákon dává nájemci právo na úroky ze složené jistoty. Toto pravidlo lze samozřejmě považovat za spravedlivé, když pronajímatel může s penězi po dobu nájmu volně nakládat – ale způsobuje zároveň nejasnosti, kolik mají takové úroky vlastně činit. Zákon totiž hovoří tak, že se úroky počítají od složen jistoty do jejího vrácení a to alespoň ve výši zákonné sazby. Zákonná sazba však stanovena není. Použije se tedy alternativní pravidlo, podle něhož se bude jednat o "obvyklé úroky požadované za úvěry, které poskytují banky v místě bydliště nebo sídla dlužníka v době uzavření smlouvy" [2]. Kolik si takové banky v místě bydliště nebo sídla nájemce obvykle říkají za úvěr, těžko odhadnout – bude se jednat o rozmezí pravděpodobně od 1% do 15%. Vzhledem k této nejasnosti lze tedy doporučit, aby byla výše úroků v nájemní smlouvě přímo sjednána a v budoucnu se tak předešlo krkolomným výpočtům a průzkumu aktuální úvěrové politiky bank. Rozhodovací praxe soudů zatím nevyjasnila otázku, zda mohou být sjednány i úroky nulové, nicméně dle názoru autora by tomu nemělo nic bránit.

Zdroj: estav.cz/...

Já například žádné úroky s nájemci neřeším, kolik mi na kauci zaplatí, tolik jim vrátím, pokud nemají nějaké nedoplatky. Ještě žádný nájemce po mně úroky z kauce nechtěl, a to už pronajímám 20 let.

hodnocení

Děkuji za odpověď. Takovéto všeobecné odpovědi jsem právě četla. Já bych potřebovala znát právě přesný úrok z dané částky. Nechystam se po pronajímateli něco chtít, ale kdyby náhodou... Jeden nájemník byl s kaucí v pohodě, druhý měl problém, že mu něco strhli.

jd
hodnocení

0x

A to se ptá nájemce a nebo pronajímatel? Ten první si ještě nedovolil o nic říct a ten pronajímatel, pokud je chytrý, tak si napíše do smlouvy úrok 0,1%.

hodnocení

Ptá se nájemce. Jak jsem psala výše. O nic nejde, nic po nikom nechci. Jen chci být připravena, kdyby náhodou. Mezi mnou a pronajímatelem byly vztahy vždy dobré. Ve smlouvě právě nic takového ujednáno nemáme.
Zdroj: poradte.cz/...

hodnocení

Ptá se nájemce. Jak jsem psala výše. O nic nejde, nic po nikom nechci. Jen chci být připravena, kdyby náhodou. Mezi mnou a pronajímatelem byly vztahy vždy dobré. Ve smlouvě právě nic takového ujednáno nemáme.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]