Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
moji rodiče nám darovali půlku svého pozemku, na kterém si chceme postavit domeček. Problém je v tom, že jsme při vyřizování stavebního povolení zjistili, že prostředkem té naší půlky vede zemní elektrický kabel nízkého napětí, který drží celou ulici. Kabel už je tam nejméně 30 let, protože vede kus pod silnicí, ve které není řezáno, takže tam kabel je déle než silnice. Moji rodiče neměli doteď o kabelu tušení ani nemají na něm vlastnické právo ČEZu. Zažádali jsme o překládku kabelu, jde asi o 30 metrů.
Jestli máte někdo podobnou zkušenost, potřebovala bych poradit, kdo je z právního hlediska ve výhodě a kdo je povinnen tu překládku uhradit. Paní na přepážce ČEZu nám řekla, ať nepočítáme s tim, že to budou dělat na jejich náklady, přitom je to jejich kabel na našem pozemku a nemáme na něm vlastnické právo na katastru... Trochu máme strach z toho, jestli nespoléhají na to, že se v tom nevyznáme, tak to bez řečí uhradíme...
Všem moc děkuju za pomoc
Pokud se budete zajímat dále, zjistíte, že od jisté doby zpětně všechny vedení jsou břemenem pro Vás, i když o tom nemáte zmínku v katastru.
Nejste sami, a budete si muset zaplatit přeložku ze svého. Bohužel.
Pane Milane, děkuji za odpověď. A nevíte ještě, kolik bude přeložka přibližně stát, když jde asi o 30 m a zda je možné, že bychom udělali sami výkop pro nový kabel?
omlouvám se, páč neznám podrobnosti o Vašem kabelu a místu. Nejlépe Vám to sdělí majitel kabelu, nebo firmy, která přeložky provádí.
Hmm,
čekal bych částku okolo 100 000,-
Sousedi si nechali připojit vodu, výkop asi 40m, 1m do hloubky jim kopali nějací...
Samotná přípojka je levnější, než el-kabel. Vyšlo je to i se zaplacením kopáčů na asi 60 000,-
q
Ofiko, pozvat firmu a koukat na ně bych viděl částku od 50000,- Co jsem si překládal kabel tak jsem vzal bráchu, vykopali jsme to, koupil jsem kabel a nějakou chráničku dle instrukcí, pak jen přijel maník od ČEZu a zapojil to. No a protože jsem zjistil že kopání je dřina tak další výkop 23 metrů, hloubka cca 60, šířka na lopatu jsem svěřil jednomu pracantovi z vedlejší vesnice, vzal si necelé 2000, kopal to sobotu a pak kousek neděle, já jen občas vyhazoval, donesl pivo, oběd a tak.
Alfe a to jste nežádali o překládku? My totiž nevíme, jestli to můžem vykopat sami, nevíme kudy to bude chtít ČEZ vést. Rádi bysme kopali sami, máme k dispozici bagřík, ale ČEZ to prej nerad dělá, mají na to nasmlouvaný firmy...
Píšeš, žes koupil kabel a chráničku dle instrukcí - a ty instrukce jsi vzal kde?
Milane ono to není tak jednoduché! Byli jsme se zeptat přímu v ČEZu, tam paní nechápala, jak je vůbec možné, že na kabelu nemáme vlastnické právo na katastru, nicméně poradit nám v podstatě nedokázala, ani nevěděla, na čí náklady se to tedy bude překládat a akorát jsme s ní sepsali žádost o překládku a ať čekáme technika, se kterým to budeme vyřizovat. Vyjádření k žádosti nám zatím nepřišlo (máme ho čekat do měsíce :-/) a včera jsme náhodou šli na procházku a před pozemkem stálo auto ČEZu a nějaký muž s papíry obcházel pozemek za plotem. Tak jsme ho zastavili, představili se, pozvali na pozemek a chtěli se vyptat a zkusit nějak domluvit hlavně na tom vlastním výkopu. Nicméně s pánem nebyla domluva vůbec žádná, nepředstavil se, na pozvání na pozemek nereagoval, na naše dotazy řekl, že to s námi řešit nebude... No nebudu popisovat celý rozhovor, zkrátka byl velice nepříjemný, odměřený, chvílemi až arogantní. Pak sbalil papíry a bez pozdravu odjel. Takže my vlastně ani nevíme, kdo to byl, jestli ten pán, co nám to vyřizuje, nebo jen nějaký servisák, co to přišel obhlídnout... Jsme dost bezradní a nevíme na koho se obrátit.
Nezlobte se na mě, ale mě vyměňovali sloup a přidávali další. Jsme z Pardubic, sloub u Jaroměře, firma z Trutnova.
Pomocí internetu (to byli začátky) jsem se domluvil a sehnat správného člověka. Je to o vyjednávání.
Paní v ČEZu má vedoucího, ten má taky někoho nad sebou, technik je taky člověk, určitě lze komunikovat. Ale čekáním se nic nezařídí!
Asi tedy nevíme, kde hledat toho správného člověka. Jak byste tedy postupoval na našem místě?
no je to už pár let, buď řekl ČEZ nebo elektrikář co je třeba, to už nevím. Zda byla žádost o překládku už si také nevybavím ale nejspíš ano protože na ČEZu jsme několikrát s nějakými lejstry byli ale fakt už nevím.
Jo a ČEZák si za zapojení nic neřekl a ani žádná faktura dodatečně nepřišla, to jsme se divili.
Něco podobného jsme řešili my... Jen to bylo nadzemní vedení VVN (22kW) přes pozemek.Ve smlouvě o koupi pozemku od obce, ještě před r.´89 ani zmínka o věcném břemeni.Při žádosti o vyjádření ČEZu nám napsali, že je to tak od roku 1966 a že si máme zaplatit přeložku.No, ani si nedokážu představit tu částku
, tak jsme volili levnější variantu, jiné osazení stavby do terénu a tím dodržení ochranného pásma (10m)
Vosikac: To jste mě moc nepotěšil... My bohužel jiné osazení stavby do terénu řešit nemůžeme, domek se tam prostě jinak nevejde, museli bychom ho celý zmenšit... Ovšem jestli po nás budou chtít 100 tis, asi nám nic jiného nezbyde, máme na celou stavbu omezený rozpočet a obávám se, že těch 100 tis by nám chybělo...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.