Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektro instalace koupelna

Od: salat odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zdali je takovéto zapojení bezpečné a zdali odpovída normám. Jedná se mi o zásuvku která bude vedle umyvadla a sprchového koutu, skleněná stěna koutu ze strany od zásuvky nebude otevíratelná. a bodová světla umístěná ve sprchovém koutu na stropě. děkuji všem za odpovědi

Elektro instalace koupelna

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tam zásuvka být nesmí.

Ale prodávají se umyvadla se zrcadli a zásuvkou, která čumí dolů, aby do ní nemohla ani srážející voda.

To by asi bylo řešení, kde se přimhouří oko.

svet-koupelny.cz/...

doplněno 29.07.22 22:02:

V průmyslové aplikaci by vyhověla do takových prostor tato

kvelektro.cz/...

Ale má nějaké podmínky obsluhy a z laického hlediska bydlení rovnou normy zakazují jakoukoliv zásuvku vedle sprchového koutu či vany. Z hlediska laiků uživatelů by se nedalo ošetřit to, aby se dodržela bezpečná obsluha, takže jsou rovnou vyloučeni a nesmí tam.

Jinak taková IP66 s krytím i na zapojený spotřebič by vyhověla a nesměla by se akorát používat v době sprchování. Takže dopněná i odpínačem.

Ale jak píšu. V domácnosti to nelze a norma to zakazuje. Průmysl má jiná pravidla.

doplněno 29.07.22 22:03:

Prodáváš zásuvky, či snad skříňky? Zásuvka tam klidně může být, je úplně jedno, jestli ve skříňce či přímo na zdi, tedy za předpokladu že dodrží instalační zóny. Např mimo půdorys umyvadla a aspoň 1,2m nad podlahou. Ale hlavně skleněná stěna musí být pevná, nepohyblivá, pevně přišroubovaná, nepohyblivá, neoddělávací a minimálně 60cm dlouhá.

A co ty? Máte na urgentní příjmu nebo v pohřebnictví málo klientů? *smich*

Kde se určuje vyjímka zóny skleňenou přepážkou?

Co třeba norma? Náš (můj a všech mých kolegů z okolí) výklad normy nevidí rozdíl mezi kamennou, sádrovou nebo skleněnou stěnou. I skleněná stěna je překážka, pokud dodrží vzdálenost. Ty rozporuješ, ty vyhledej citát, mně se hledat nechce.

2 roky zpět jsem řešil stejnej problém a nic takového nenašel. Leda, že by se něco změnilo a nebo jsem blbě hledal...

diskuse.elektrika.cz/...

Dyť to tam je! Odpověď Hynek Čermák, první obrázek, nákres vpravo, pevná příčka, myslím, že dost jasné. Můj vklad už tady snad stačí.

Pevná příčka a rádius.

Ne skleněná deska sprcháče.

Většina sprcháčů jsou skleněné boxy a ty nesmí mít kolem sebe zásuvku a neberou se jako příčka.

Musí tam postavit zeď z itongu a splnit ten radius, jak má Hynek v nákresu.

jd
hodnocení

0x

Normam neodpovida, ale pokud je chranic 30mA (a jde dat jisticovhranic 10mA pro vetsi sichr kdyz by senilovi casto padal holici strojek do plneho umyvadla) a uzivatel si to dela sam pro sebe a neni zatim magor v rodine nema dementa - nebude strikat do zasuvky, zasuvka bude dost vysoko nad umyvadlem (neni patrno z nakresu) tak to je v pohode. Dnesni normy pocitaji s tim, ze 1/3 lidi uz je trochu mesuge a najemcovi bych to takto preventivne v nove instalaci nezapojil.

Tam nikdy nevite, co za dege... vam prijde *

Zasuvku TN-C mam na baraku asi 15 cm od umyvadla, ve vysce asi pod bradu, a ze by do toho nekdy striklo neco - neexistuje, je tam sice takovy rantlik ze zdi jako policka ze zdi jakoze asi 15 cm, ale stejne. A primo nad umyvadlem je infra topidlo kovove, s privodem 2 vodicovym. Je to tak uz 40 let.

Takze radim ridit se normami v nove vystavbe, i kdyz vy jste svepravni, tak nikdy nevite, kdo tu koupelnu bude po vas jednou uzivat, az vy umrete, nebo to budete chtit pronajmout nebo budet mit postizeneho potomka - je vysoka pravdepodobnost s tim kam svet speje, ze za chvili bude na lentilkach kazdy druhy a pak (se ty normy uplatni)...

* tady ta shopaholic to je ukazka retardace asi

A jaká je odpověď na otazku?
jd

Odpověď je v prvních dvou slovech mé odpovědi.

hodnocení

0x
Zásuvka ne. Prosklenou zástěnu nepovažuji za pevnou příčku ta by musela mít šířku minimálně 60cm. V zóně 2 se nesmí instalovat zásuvky.
U světel je důležitá výska od spodku vaničky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]