Nejste přihlášen/a.
Na chalupě z rozvodu domácí vodárny mám na jednotlivých větvích tento typ ventilu
vzhledem k tomu, že je to cca 35 let staré tak už je problém se zavřením v případě výměny např. baterie na konci.
Mám tyto možnosti.
1 - vyměnit pouze tzv. vršek
2 - dát to celé nové
3 - dát místo toho co tam je kulový ventil
Co je v současné době nejlepší řešení?
Ventil není potřeba měnit. Jsou to spolehlivé ventily s prakticky neomezenou životností. Oprava je triviální. Jestli nezavírá, tak stačí vyměnit gumové těsnění, jestli teče kolem hřídelky, jednoduše se vymění ucpávka. Rozhodně bych ho nevyměňoval za poruchové a neopravitelné kulové šmejdy.
Když máš problém pouze se zavřením ventilu, tak stačí vyměnit vršek.
Při výměně vršku se mění jak ploché dosedací těsnění tak i ucpávka kolem hřídele. Mění se ten vršek jako celek. Původní zůstane pouze mosazné těleso, které pokud nepraskne tak může fungovat ještě dlouho.
Když to dáš celé nové, tak tím taky nic nepokazíš. Pouze musíš řádně utěsnit závity z obou stran.
Kulový kohout udělá úplně stejnou práci. Jediný rozdíl je, že kulový kohout při rozdílu tlaku před a za kohoutem jde hůře otevřít. Na otevření je potřeba větší síla na páku.
Já jsem doma měnil vršek ventilu, který je před vodoměrem. Dělal jsem to pod tlakem vody a bylo to celkem rychlé a jednoduché. Původní vršky jsem rozebral, opravil, přetěsnil a použiji je zase při další výměně.
Já jsem si na to troufnul. Nachystal jsem si vysavač na vodu, který odsával vyteklou vodu. Pak jsem uzavřel vodu za vodoměrem, aby se mi netekla voda z domu po demontáži ventilu.
Pak jsem povolil vršek ventilu a vršek jsem jednou rukou tlačil do tělesa ventilu a druhou rukou jsem klíčem povoloval vršek z tělesa. Pak jsem vršky co nejrychleji přehodil, takže trochu voda stříkala, ale nebylo to tak hrozný. Možná deset litrů vody při výměně vyteklo. Nový vršek jsem dotáhl vůči tělesu a tím přestala voda vytékat.
Dej pozor. Ten vršek má dosedací plochu na které je ploché těsnění. Toto těsnění nesmíš ztratit, protože pak bys musel celou proceduru opakovat.
* Majitel trubek a i ventil před vodoměrem je většinou odběratel
* přitom sundání vršku není špatné vyfrézovat hrdlo - pokud tedy máte frézu na sedla vodovodních kohoutků.. já mám max 32 mm
* guláky mají tu nepěknou vlastnost, že když se v nich skřípne bordel, tak přestanu těsnit A nejdou dovřít, stále prokapavaji, Ale jsou o hodně levnější než klasické ventily vřetenove
Osobně vidím několik možností:
- pokud je výměna ventilu jednoduchá- tak bych vyměnil za kulový kohout - má menší tlakové ztráty
- pokud výměna celého ventilu není vysloveně jednoduchá tak je možné vyměnit horní část nebo je i možnost vyměnit těsnění / gumové/ a utěsnění hřídelky / lojová šňůra/ a namazat závit silikon. vazelinou. Šroubek gumového těsnění zalepit Loctitem nebo "trochu zmordovat závit" aby se nepovolil.
- jinak tyto Myjava ventily / pokud jsou správně osazeny co se týče směru proudění/ mám rád- sice design žádná hitparáda, ale při poruše je velice jednoduchá oprava bez nutnosti demontáže těla ventilu
Tak čí je tedy opravdu ten ventil před vodoměrem ve klepě? "můj" nebo "vodáren". Klidně si ten horní myjaváckej kohout vyměním sám ale pod tlakem vody v rychlosti honem honem to asi nedám...A zase otravovat vodárny a pak ty utrápený montéry co přijedou kvůli blbosti..
díky
Je tvůj, ale pod tlakem to neuděláš, musíš nechat zavřít přípojku. Montéry neotravuješ je to jejich práce.
Ok díky takže je to moje to jsem chtěl vědět.. Já jen že colombo tu píše že to dokázal pod tlakem.A chápu každej je jinak šikovnej.Já bych tam měl za chvíli koupaliště a topil se..
Pod tlakem to jde, ale musíš to udělat rychle a přesně. Spadne ti těsnění, překvapí tě tlak vody a nasadit musíš větší silou než čekáš, nepůjde ti chytnout závit, nastříká ti u toho voda do ksichtu... A než to vyřešíš tak máš nejdřív vodotrysk a po chvilce i bazén
Hodí se mít připravenej dřevěnej kolík na zakolíkování díry
Jen magor bude menit ventil pred vodomerem bez zastaveni privodu vody, to je minimalne 3/4" nebo vetsi a kdyz se to nepovede tak co pak, uz to nezavres a mas bazen a skodu - tu vodu zaplati kdo az se na to prijde
musi tam byt venku bud vodomerna sachta nebo uzaviraci ventil v odbocce ale tam smi zavirat asi jen VAK, tak zavolat na ty co vam posilaji faktury...
Nevim zda to jde i na vodovod nebo jen topeni, ale existuje metoda zmrazeni kusu trubky a tim vytvoreni uzaveru...
Až teď jsem si přečetl první větu tvého dotazu: na chalupě z domácí vodárny ...
Tak na chalupě s domácí vodárnou to nemusíš měnit pod tlakem.
Ty prostě vydárnu vypneš, vypustíš vodu z vodárny a to co zůstane v potrubí buď vypustíš taky, nebo se prostě budeš trošku káčkat ve vodě.
Tazateli odkud jsi? Že bych ti přijel ukázat jak se to vyměňuje pod tlakem. Já su od Blanska.
Colombo, chtěl bych vidět jak se pod tlakem 0.6Mpa vyměnuje celý vršek u 3/4 ventilu ne-li u většího.
0,6 je uz trochu moc normalni je 03-0,5 a kdyz to nechas pruchozi aby nebyl odpor, mas grif a silu a zkusenost, mohlo by se to, s haldou vytekle vody a rizika i povest
Stačí vyměnit pouze vršek. Můžete to povolit a zkontrolovat jak to vypadá uvnitř. Možná stačí jen vyměnit těsnění kuželky.
V první řadě bych to povolil a zkontroloval vnitřek tělesa - zkontrolovat sedlo zda na něm není rez a vyžrané důlky. pokud to je OK, nechal bych ventil tam kde je..
A pokud to bude rozdělané, popřípadě i promáznout vřeteno/šnek vršku.
Pro ostatní :
Pokud je to uzávěr před vodoměrem stačí zavolat příslušné VaK, domluvit se s nimi a oni přijedou uzavřít uzávěr na ulici a po opravě to zase otevřou. Není problém.
tazatel pise v rozvodu domaci vodarny .Tak proc se tady porad resi vymena sedla ventilu pod tlakem.Kdyz si vsecko muze zavrit.
A kdyz uz se jedna o ventil pred hodinami tak majiteli muze akorat vadit ze okapava kolem hridelky .Na jinaci zavadu nemuze prijit .Protoze ventil je pernamentne otevren.
Tak ze bud dotahnu ucpavku ,pokud uz nejde ,zavru ho .Nejde tlak ze site,zavru ventil za hodinami .Sundam kolecko,vykroutim ucpavku a vymenim lidrovaci snuru.Zadna atomova veda.
Tady porad vsichni meni pod tlakem.Takoveho borce bych chtel videt pokud ma standart 5 - 6 mpa
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.