Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřeboval bych tip na vyřešení problemu...chata...3fáze připojení, dole na cestě budník s elektroměrem, hlavní jistič, 30m zemí kabel, rozvodná skříňka...a rozhozené fáze na jednolivé okruhy...zásuvkový, světelný, k ohřívači...a jeden okruh nepravidelně zlobí...pokud připojím vrtačku, vysavač či indukní vařič...nastane problem, problikávání, pokles napětí, nezapne se spotřebič...a to trvá i po vypojení spotřebiče...pomohlo shodit příslušný jistič a srovnalo se to...ted už ani to nepomáhá...několikráte zkontrolováno utažení spojů v krabici, v zásuvce, na jističi, pak i výměna jističe...nepomáhá nic...nenapadá vás něco? diky.T.
Někde na 90% musí být povolený nebo uhořelý spoj. Typicky hliník. Musíte provést diagnostiku a postupně připojovat blíž a blíž hlavnímu rozvaděči, dokud problém neeliminujete...
Také můžete změřit izolační vlastnosti megmetem nebo spíš na to někoho pozvat
Ps: dočasně můžete potrefenou fázi nepoužívat. přepojit na zdravou fázi, Ale to je potřeba vědět co děláte.
Pokud se vám problém děje na všech 3 fázích, pak bude problém v PE(N) vodiči.
Když jsem opravoval jednu chatu, ze 70 let, měli to zapojné tak na prase, že tohle se stalo, po připojení silnějších spotřebičů, na několika místech v rozboč. krabicích a prosmyčkovaných zásuvkách ve zdi...
A jako hlavní přívod do VŠECH zásuvek z rozvaděče byl CYSY 2 x 1,5 do jedn zásuvky, ze které prosmyčkován dále, jenže nevedl ani do rozvaděče a byl napojen někde ve zdi kde uhořel...
Jeden revizák nebyl ani schopen najít zapojení (odkud co kam vede) a druhá firma nebyla schopna to opravit, tak jsem to musel opravit sám.
diky za názor...přesně tak chci ted o weekendu postupovat...potrefenou fázi odpojit v nově vybudované části a postupovat směrem h hlavnímu rozvaděči ...nějaké znalosti mám, jinak bych se do toho až tak nepouštěl...kdysi jsem měl paragraf 5...a děje se to pouze na jedné fázi...diky a ještě pročtu další názory
@Ra20z na to přece stačí i prastarý přístroj od pana Jaromíra Vadase - viz příloha (vadaska), zemřel asi na následky výslechu StB v 1952,
dnes spíše v moderním provedení provedení SN-4
zde staré kousky poradte.cz/...
![]() | Vadaska.pdf | 529.13 kB |
Myslel jsem Vadasku na rozpoznání, jestli je tam alespoň trochu tvrdší proud, když běžná diodová zkoušetčka za 15,- svítí i na nuláku, kde se na indukuje ...
Desetiny ohmu ma normalni vodic nebo se pletu? Dobrá tedy a čím rozpoznat špatný spoj? Megmetem a PU 170, 180? Nebo nějaké jiné tipy od vás? Nechám si poradit, člověk se stále učí
diky...v budniku jsou 4elektroměry pro 4 chaty, 4hlavní jističe...pojistky si uplně nevybavuji...myslite nožové hlavní?...ale myslim, že kdyby byl problem tady...ostatní chataři se ozvou...ale diky za tipy
Jen pro info staré kabely, které jsou v distribuci stále běžně v provozu mají fázové vodiče černá, modrá, červená + pen zelenožlutý.
proč je nevhodný pro dnešní měření ten PU130 s origiánl odporovo zátěží? Vždyť to by právě měla být při měření výhoda, když obvod zatíží velkým proudem delší dobu ne? Tím se o to více projeví ta slabá místa v elektroinstalaci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.