Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda tento obsyp drenáže je vhodný. Zdůrazňuji, půda je jílovitá nepropustná. Štěrkem obsypané drenážní potrubí jsme nedávali přímo až k základům, protože jsme do něj sváděli i přerušené meliorace, které vedou z pole za domem a které jsme při stavbě základů museli přerušit. Kdybych dal drenáž těsně k základům, neustále bych si tam přiváděl vodu z meliorací. Mohu teď přímo na nopovou fólii naházet jíl a potom vyspádovat dlažbou a štěrkem směrem do drenáže? Obávám se, že sice jíl je nepropustný ale přece jenom navlhne, tak by se tam držela vlhkost. Jestli není lepší to přece jenom celé vyházet štěrkem, ať veškerá voda odtéká do drenáže, což se mi moc nechce - další štěrk a odvoz jílu.
Že je jíl vlhký je žádoucí, to jej činí pevným a nepropustným, vysušený jíl se drolí. Počkejte si na odpověď nějakého stavaře, ozve-li se, já si myslím, že tak jak to popisujete by to udělat asi šlo, ovšem nevidím to jako dobré řešení. Já bych drenážní výkop udělal u nopovky a dal trubku bez děr, do které bych svedl melioraci, a drenážní trubku, čili byly by tam trubky dvě.
Drenáž sa nerobí obsypom,ale len zasypom drenáže obalenej v hydrotextílii. Čiže drenáž sa dáva priamo na výkop,nepodsypuje sa štrkom,lebo inak voda stečie dole do štrku a nebude tiecť drenážou. Inak som to riešil tiež tak ako aj vy,najmä z dôvodu premrzania,lebo ja má ešte okolo základov vedený aj prívod vody. Mopovú fóliu som dal od drenáže s výstupom nad terén a tak zasypal hlinou.
Drenáž se delá hlavně na odvod dešťové vody
Ale to se nedělá drenáží, Vy si necháte vodu vsáknout do podloží, tam jí hromadit a pak teprve odvést mimo terén?
Tak jí zachyťte na povrchu. Kam bude vsakovat voda 50 cm od drenáže vlevo a vpravo?
Podle nákresu drenáž zbytečná, pokud jsem pochopil problém.
Pán píše, že to má v jílu, hydroizolaci tam má, tak jestli by nestačil jen žlab u stěny domu. To co popisuje je problematické, protože si k baráku přivádí vodu z meliorací, to mi nepřijde jako dobré řešení.
Na nákresu vidím drenáž u domu, asi 0,5 metru?
Proč tedy drenáž táhnete k domu, když meliorace je jinde?
Pán psal, že meliorace tudy vedla, že ji musel dočasně přerušit z důvodu stavby. Ale mohl ji napojit do plné trubky.
Když je barák na jílu, tak bych tohle vůbec nedělal. Melioraci bych přeložil někde kus od baráku, proč si vodou z polí a luk zalévat základy baráku?
Dešťovou vodu u baráku vůbec nepouštět do výkopu, ale svést na povrchu pryč.
Prosimvas, udelejte normalni schema!
Drenaz z melioraci myslite nejake prastare palene trubky delky 33 cm? Tak ty mate asi v hloubce daleko vetsi nez kde budete zachytavat destovou vodu, ze ano?
Z planku to neni patrno
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.