Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kudy poteče proud?

Od: cyrr odpovědí: 4 změna:
Mám následující schéma, kde jsou na trojfázovou síť připojeny dva nezávislé jednofázové odporové spotřebiče. Každý na jinou fázi a každý má jiný proud. Moje otázka zní, zda výsledný proud, tj. součet 8 A poteče vodičem PEN až do trafa, nebo zda se nějak uplatní sdružené napětí a PENem poteče do trafa menší proud než 8 A?
Kudy poteče proud?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jd
hodnocení

5x

PENem poteče menší proud než (součtových) 8 A (pokud jde o stridave napeti a ruzne faze). Protoze en proud je fazove o 1/3 posunuty, tedy nejde ve stejnou chvili

Pokud byste měl symetrickou zátěž na všechny 3 fáze, na PEN byste měl naměřit 0 A. Ale to asi víte.

kdyby tomu bylo jinak, tak by vám hořelo přívodní vedení do domu :)

hodnocení

1x

Této problematice se věnuje v TN-S i Poul zde:

hodnocení

0x
Poteče menší než 8A...

hodnocení

0x

Platí to ale samozřejmě v té hypotetické situaci, kdy na hypotetický rozvod jsou zapojeny jen tyhle 2 odpory a absolutní hodnoty napětí fází jsou stejné.

A pro střídavé veličiny platí, že výsledný proud v žádném případě není jednoduchý algebraický součet. Tudíž to není 8A. (Vím ,že to ostatní psali, ale chtěl jsem to zdůraznit, jako kardinální chybu, ne jenom že "proud bude menší".)

Dá se to spočítat jako 5A.e^120°i + 3A.e^240°i (fáze lze prostřídat a mít tam i nula°i, ale takhle je to pro názornost - absolutní hodnota součtu bude stejná)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]