Nejste přihlášen/a.
Zdravím.Při vypnutí topení po zimě byl tlak v systému 1.5 bar,teď v klidu je 0.7.nikde nic neteče.Je to normální?Na začátku topné sezony dopustit.
Ano, ale od toho je tam expanzka, která roztahování ohřátím a chladnutím kompenzuje.
Tlak musí mít v systému stabilní.
Pokud stabilní není, tak při ohřátí odfoukne voda pojistným ventilem třeba na zem či do odpadu a pokud ho po ochlazení nikdo nedopustí, potom je tam ztráta a má místo 1.6 ... 0,7.
S expanzkou, která funguje a je správně nafoukaná vzduchem se tohle neděje.
Mám problém v expanzce a pokud nedopustí vodu a měl by kombinovaný kotel i na TUV, pak přestane topit úplně a nepůjde ani teplá voda (TUV)
...
Opravit expanzku!
To je velký rozdíl. Zkuste dofouknout expanzku. Když půjde dofouknout obyčejnou automobilovou hustilkou, tak odněkud utekla voda. Když nepůjde dofouknout, tak je vadný ventilek nebo membrána.
hlavně aby to foukal na systému beztlaku vody. Tedy odpustit vodu, aby nebyl v systému tlak a pak měřit tlak jen v měchu expanzky třeba tlakoměrem na auta.
Už jsem zažil lidi, kteří tlakovali expanzku a koulali na budík od systému tlaku vody a přefukovali ji...
A co takhle před expanzku si dát uzavírací ventil, třeba kulový. Jsem si jist na 99%, že podle současných předpisů je to již dovoleno. Pochopitelně se doporučuje oddělat uzavírací páku, aby ten ventil nějaký moula při provozu neuzavřel. Ještě lépe ventil s odvzdušňovacím ventilkem který je po montáži blíže k expanzní nádobě
Normálně se odstavuje vedení k radiátorům hned u kotle. Přívod a zpátečka.
Potom to před expanzkou ten kulák nedává smysl. Navíc by tam muselo být Tčko, aby ten tlak z expanzky mohl pryč, když se fouká. Takže dva kuláky nebo trojcesťák.
Není nad to když se človek přečte blbé rady od odborníka. Pochopitelně lze uzavřít přívody, ale tlak tam stále zůstane. A ten profil T. K čemu. Psal jsem kulový ventil s odvzdušňovákem před expanzkou. Stačí uzavřít kulový ventil, ten podrží vodu v systému a otevřít odvzdušňovák a mezi expanzkou a tím ventilem žádný tlak není. Jak kdyby expanzka ležela volně na zemi. Pak již jen stačí expanzku natlakovat na příslušný tlak.
prik... jsi vůl
V expanzce je gumový vak. Jak ho budeš pumpovat vzduchem, tak se bude roztahovat a pokud je za ním plno vody, která k vůli absenci tčku nebude moct ven, tak nenafoukáš správně.
Dokonce pokud je vak v expanze totálně splesklej, tak pokud zůstane na druhé straně voda, která je nestlačitelná a nemá kam utéct díky tvému kuláku, potom tam moc vzduchu do vaku nedáš.
Fyzika i na zvláštní škole. Kam jsi chodil?
Jsem rád že jsi mne poučil. Skoro mi připadá jak bys chtěl aby jsme byli bratři. No já bych vola za bratra nechtěl.
Takže znova. Před expanzkou je kulový ventil (ano psal jsem blbě odvzdušňovák) s vypouštěcím ventilkem, který je na straně blíže k expanzi. Uzavřením kulového ventilu oddělíme expanzi od systému. Otevřením vypouštěcího ventilku umožním, aby při tlakování expanze voda za membránou vytekla, takže tam žádný protitlak není. Chytrému nápověz. Hloupého kopni.
@Prik Takhle to bude asi standardně v každým kotli, možnost uzavřít in out a dopustit / odpustit plynovy kotel, ve kterem je integrovana expanzka. Takze asi zadny objev.
Každopádně mě napadlo, nevím jestli už to tu ne/padlo, jestli tazatel nemá prasklý vak, to by poznal, kdyby mu z ventilku (vzduchoveho) chcala voda
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.