Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jen dotaz: Může mi majitelka bytu zakázat aby se ke mně přistěhovat přítel?
Má sice ve smlouvě že dalšího nájemníka do bytu musí schválit, ale zdá se mi to divné, skutečně je to tak, že to třeba může i zakázat?
Děkuji za odpověď
@veverka - Má sice ve smlouvě že dalšího nájemníka do bytu musí schválit, ale zdá se mi to divné, skutečně je to tak, že to třeba může i zakázat?
Schválení je v souladu se zákonem (na té písemné formě včetně úpravy záloh apod., např. dodatkem ke smlouvě, trvejte)
NOZ § 2272
(1) Nájemce má právo přijímat ve své domácnosti kohokoli. Přijme-li nájemce nového člena své domácnosti, oznámí zvýšení počtu osob žijících v bytě bez zbytečného odkladu pronajímateli; neučiní-li to nájemce ani do dvou měsíců, co změna nastala, má se za to, že závažně porušil svou povinnost.
(2) Pronajímatel má právo vyhradit si ve smlouvě souhlas s přijetím nového člena do nájemcovy domácnosti. To neplatí, jedná-li se o osobu blízkou*) anebo další případy zvláštního zřetele hodné. Pro souhlas pronajímatele s přijetím osoby jiné než blízké za člena nájemcovy domácnosti se vyžaduje písemná forma.
*)§ 22
(1) Osoba blízká je příbuzný v řadě přímé, sourozenec a manžel nebo partner podle jiného zákona upravujícího registrované partnerství (dále jen "partner"); jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké, pokud by újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní. Má se za to, že osobami blízkými jsou i osoby sešvagřené nebo osoby, které spolu trvale žijí.
Přímo zakázat nemůže, může jen "požadovat,", ale to asi váš případ nebude:
(3) Pronajímatel má právo požadovat, aby v nájemcově domácnosti žil jen takový počet osob, který je přiměřený velikosti bytu a nebrání tomu, aby všechny mohly v bytě žít v obvyklých pohodlných a hygienicky vyhovujících podmínkách.
případě
Pokud by to byl člen rodiny, tak teoreticky myslím že zakázat de jure nemůže, ale určitě vám může NEprodloužit smlouvu, zejména, pokud jí to neřeknete, nebo budete jednat proti její vůli.. Každopádně nevím proč by vám to zakazovala, když si aktivně zvýšíte zálohy na energie, a případně o nějakou stovku až dvě stovky i holé nájemné.
já to běžně tak používám v platebním výměru, kde je napsáno počet osob a k tomu odpovídající částky, nemůže dojít k tomu, co řešíte vy, že se bojíte schvalování a někoho přistěhovat, no možná jen pokud si myslíte, že nezaplatíte ani korunu na zálohách navíc, tak to bude ten důvod, proč to majitelka chce schvalovat. Jiný důvod tam nevidím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.